Költözés előtt elvégzendő fontos dolgok

  • Olvasási idő:3perc

Az új otthonba költözés olyan élettapasztalat, amelyet kevesen neveznek “szórakoztatónak”. De a beköltözés előtti teendőkre vonatkozó tippek segítségével készen áll majd, amikor eljön a nagy nap. A csomagolás lehet, hogy az első helyen áll, amikor arra készül, hogy egy új helyet nevezzen otthonának, de messze nem ez az egyetlen lényeges dolog, amit a tényleges költözés előtt meg kell tennie. Ez a pár dolog ugyanolyan fontos, és megalapozza hogy a költözés sikeres legyen, és ne idegtépő kényszerű “önfoglalkoztatás”.

Ha költözés előtt elvégez pár egyszerű dolgot akkor sokkal stresszmentesebb lesz a lakóhelyváltás
Ha költözés előtt elvégez pár egyszerű dolgot akkor sokkal stresszmentesebb lesz a lakóhelyváltás

Cserélje le a zárakat az új otthonában

Amikor elköltözik egy otthonból, szokás, hogy az összes kulcsát átadja az új tulajdonosoknak vagy bérlőknek, ezért jó ötlet, hogy megtegye a kellő körültekintést, és kicserélje a zárakat az új saját otthonában, ha van rá lehetősége. Ha bérlő, egyszerűen csak egyeztessen a bérbeadóval, hogy mi a megengedett, ha pedig lakástulajdonos, akkor menjen előre, és szereltessen be friss zárakat az új otthonában. Bár a legtöbb ember a költözési folyamat során átadja a birtokában lévő összes kulcsot, nincs mód arra, hogy megbizonyosodjon arról, hogy vannak-e más pótkulcsok vagy elveszett kulcsok is, amivel esetleg visszaélés történhet.

Vegye fel a kapcsolatot a közüzemi társaságokkal

Amikor arra készül, hogy egyik otthonából a másikba költözik, mindenképpen szánjon időt arra, hogy felvegye a kapcsolatot a közműszolgáltatókkal. Töröljön minden olyan közműszolgáltatást, amely a régi lakcímén az Ön nevén van (a kiköltözés napján lép hatályba), és intézze el új közművekkel járó dokumentációs feladatokat az új otthonában. Ha ezt még a költözés napja előtt elintézi, nemcsak a kiköltözés folyamata lesz zökkenőmentesebb, hanem segít abban is, hogy az új otthonában se maradjon közművek nélkül.

Intézze el a levéltovábbítást

Bár az új címét általában megosztja közeli barátaival és ismerőseivel, hivatalos intézményekkel, valószínűleg számos olyan levelezőlistán szerepel, amelyek nem ismerik új tartózkodási helyét. Legalább hat hónapra állítson be postai továbbítást, hogy biztosan ne maradjon le semmilyen fontos számláról vagy levélről.

Készítsen digitális másolatokat a fontos dokumentumokról

Mindig a legjobb, ha a legfontosabb dokumentumok – útlevél, születési anyakönyvi kivonat, jogosítvány stb. – fizikai másolatával utazik, de a költözés előtt mindenképpen javasolt mindegyikről digitális másolatot készíteni. Ha bármi eltűnne a szállítás során, biztos lehet benne, hogy digitális dokumentumai biztonságban vannak.

Kezdje el korán a takarítást

Még ha rendszeresen takarít is, a por és a piszok váratlan helyeken is felhalmozódhat. Ezért fontos, hogy amint tudja, hogy a költözés a küszöbön áll, minden egyes nap elkezdjen egy kicsit takarítani valamelyik helységet. Ha a legtöbb felület már azelőtt tiszta, hogy elkezdene pakolni, akkor rendezettebben, és sokkal kisebb valószínűséggel lesz szüksége nagytakarításra a költözés napján, ami nem az ember legfőbb vágya pont ilyenkor.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik