Digitális réteg előnyei a kereskedelmi épületekben

  • Olvasási idő:6perc

Az elmúlt évtizedben az ingatlanfejlesztők és az üzlettulajdonosok elkötelezték magukat amellett, hogy bérlőik és alkalmazottaik számára a legjobb felszereltséget biztosítsák. Miután a világjárvány nagy részét otthoni munkavégzéssel töltötték, az üzleti világ megtanulta, hogy a távmunka nem akadályozza a működést, és ennek eredményeképpen sok vállalat mostanában hibrid modellt alkalmaz.


Kapcsolódó cikkek


Bár egyesek azt gondolhatják, hogy a széles körben elterjedt hibrid munkakörnyezetek megszüntetik a vállalkozások számára az irodai technológiára való támaszkodás szükségességét, ez valójában épp ellenkezőleg van, mivel a technológia képes egyesíteni az embereket, amikor távolról dolgoznak, és biztonságosabb és kényelmesebb amikor az irodában vannak.

Ha egy épület megfelelően digitalizált akkor a munka is könnyebb benne
Ha egy épület megfelelően digitalizált akkor a munka is könnyebb benne

Ezt szem előtt tartva fontos, hogy a kereskedelmi épületek olyan infrastruktúrával legyenek felszerelve, amely támogatja a hibrid munkakörnyezetet alkalmazó vállalatok igényeit, ami még az otthonról dolgozó emberek és a fizikai irodájuk összekapcsolására szolgáló rendszerek kiépítését is magában foglalja. Az épületi infrastruktúra integrálásakor vagy korszerűsítésekor vegye figyelembe egy teljesen új digitális réteg hatalmas értékét és képességeit. A digitális réteggel való építkezés választása szinte mindent lehetővé tesz mind üzleti, mind építészeti szempontból.

A digitális réteg hozzáadása azt jelenti, hogy akár a tervezés, akár az újratervezés során a dolgok internetének (IOT) képességeit szem előtt tartva kell dolgozni. A digitális réteg szerverekből, vezetékes és vezeték nélküli érzékelőkből, automatizált vezérlésekből és testreszabott szoftvermegoldásokból áll, amelyek bármilyen ügyfél- vagy végfelhasználói igényt kielégítenek.

Az ilyen technológia-előremutató keretrendszereket úgy tervezték, hogy alkalmazkodni tudjanak bármelyik felhasználóval vagy épülethasználóval való interakcióhoz. Továbbá a digitális réteg integrációja egy skálázható és bérlőre kész teret hoz létre, amely elsődleges a testreszabáshoz és bármilyen jellegű fejlesztéshez. A levegőminőségtől, a világítástól és a csíraölő UV-tól kezdve a garázshoz való hozzáférésig, a lövésérzékelésig, a digitális réteg az épület vagy az üzlet bármely aspektusát javíthatja.

Irodai technológia

2022-re tekintve az egyik legfontosabb erőforrás amit egy munkaterület adhat, egy olyan megoldás, amely előnyös a munkavállalók számára, amikor az irodában dolgoznak, de otthon is segíti őket abban, hogy egységesnek és együttműködőnek érezzék magukat.

Az épületek felszerelése a dolgok internetét támogató technológiával vagy a meglévő technológia erejének kihasználása lehetővé teszi az alkalmazottak és a vezetők számára, hogy kapcsolatban maradjanak kollégáikkal és munkájukkal anélkül, hogy be kellene lépniük az épületbe. 

A dolgok internete (IOT) az épületekben folyó munkát is kényelmesebbé teszi
A dolgok internete (IOT) az épületekben folyó munkát is kényelmesebbé teszi

A dolgok internetét (IOT) alkalmazó technológiák számos módon megkönnyíthetik az irodai életet. Ez lehet olyan egyszerű, mint a naptárkezelési technológia használata a megbeszélések megszervezésének egyszerűsítésére, mozgásérzékelők telepítése, amelyek megvilágítják a folyosókat, ha valaki közeledik, vagy olyan világítás-vezérlők integrálása, amelyek automatikusan a természetes fényszintek utánzásához igazodnak.

Ez magában foglalhatja továbbá a személytérképezést, a csíraölő UV-rendszereket, a távoli épületirányítási szolgáltatásokat, a kulcs/kártya integrációt, a biztonsági kamerák integrációját, a levegő minőségét javító megoldásokat és a termosztát integrációt.

Mindezen erőforrások felhasználásával a vállalkozások pénzt takaríthatnak meg, növelhetik a munka hatékonyságát, egészségben és boldogságban tarthatják a munkatársakat, fokozhatják a fizikai és digitális biztonságot, valamint kezelhetik a belső tulajdont.

A boldog, egészséges és produktív munkaerő elősegítése érdekében a COVID-19 utáni világban az üzleti vezetők számára van néhány kulcsfontosságú technológiai megfontolás, amely hozzájárul az általános komfortos környezet kialakításához. A levegőminőség ellenőrzése például óriási különbséget jelenthet az alkalmazottak egészségét, jóllétét és kényelmét illetően. 

Az épület számos pontján érzékelők lesznek hogy az épület "egészségét" számon tudja tartani
Az épület számos pontján érzékelők lesznek hogy az épület “egészségét” számon tudja tartani

Az irodahelyiségek páratartalmának figyelmen kívül hagyása nemcsak kényelmetlen munkakörnyezetet teremt, hanem a kórokozók terjedését is okozhatja. Valójában a 60% körüli páratartalom nagyon jót tesz a COVID-19 terjedésének mérséklésében. A csíraölő UV (GUV) fények inaktiválják a baktériumokat és az olyan vírusokat, mint a SARS-CoV-2. Ez az egyik leggyorsabb és legbiztonságosabb módja egy terület fertőtlenítésének, és kórházakban, irodákban, iskolákban és egészségügyi intézményekben használják. 

Technológia az otthoni kapcsolatteremtéshez

A munkahelyi “tájképek” gyors változásával együtt a meglévő ingatlanportfóliók megtérülése is megváltozik. A munkavállalók kevésbé támaszkodnak a vállalati irodahelyiségekre ahhoz, hogy vállalkozásokat működtessenek és munkájukat elvégezzék. E változás kiegészítéseként elengedhetetlen a digitális struktúrába való befektetés.

A digitális ikert kialakítása a metaversumban zökkenőmentes, valós idejű kapcsolatot teremt egy épület vagy vállalkozás fizikai és digitális terei között. A metaverse környezetek még a hagyományos digitális ikreket is meghaladják, mivel természetüknél fogva hozzáférhetőek, skálázhatóak és építhetőek. A metaversum digitális környezete valós időben reagál a hozzá tartozó fizikai térre, és ez fordítva is igaz.

Bár a technológia megkönnyítheti és kényelmesebbé teheti a dolgozók irodai életét, nem kérdés, hogy sok vállalat hibrid struktúrát alkalmaz. Bár egyesek óvatosak azzal kapcsolatban, hogy a hosszabb ideig tartó otthoni munkavégzés negatívan hat a munkahelyi közösségre, a vállalatok a technológiát az együttműködés és a befogadás fokozására is bevethetik.

Vegyük például a sokat emlegetett metaversumot. Bár a metaversum sokak számára új ötlet, valójában már évek óta a viták középpontjában áll, különösen a kereskedelmi ingatlan és építészeti ágazatban dolgozók számára.

A metaverse az internet feltételezett iterációja, amely a hagyományos személyi számítógépek, valamint a virtuális és kiterjesztett valóság headsetek segítségével támogatja a tartós online 3D-s virtuális környezeteket. Az olykor “digitális ikertestvérként” jellemzett metaversum virtuálisan egy fizikai tárgy valós idejű digitális megfelelőjét jelenti, és várhatóan többet tud majd, mint egy hely újjáteremtése. 

A metaversum integrálása lehetővé teszi az inkluzív szocializációt és a zökkenőmentes interaktív élményt, amely minden alkalmazottat egyformán bevon. Az otthonról dolgozók anélkül férhetnek hozzá az irodájukhoz, hogy el kellene hagyniuk otthonukat.

Az elkövetkező években a vállalkozások minden ágazatban egyre több technológiát fognak beépíteni épületeik fizikai infrastruktúrájába, megváltoztatva az épített környezetünkkel és egymással való interakcióinkat. Ez a technológiai forradalom kihívást jelent a vállalkozások és a fejlesztők számára. A technológia nagy részét még csak most fejlesztették ki, és a dolgozók nem ismerik annak minden csínját-bínját. 

A dolgok internetének (IOT) fejlesztői számára létfontosságú lesz, hogy a vállalkozókkal együtt dolgozzanak, amikor az épületeket a legújabb technológiai újításokkal látják el. Minél hamarabb telepítik a fejlesztők és a vállalkozások ezt a technológiát, annál valószínűbb, hogy képesek lesznek új bérlőket vonzani, és lehetőséget adni ezeknek a bérlőknek az új technológia használatára. 
Ugyanez vonatkozik a vállalkozásokra is.

Minél hamarabb vezetik be ezeket a technológiákat, annál jobb lesz a dolgozóik számára. Végső soron a virtuális munkahely egy együttműködőbb, befogadóbb környezetet teremt, ahol az alkalmazottak bárhonnan dolgozhatnak.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik