Az automatikus öntözőrendszerek ismertetése

  • Olvasási idő:7perc

Sokan néhány egyszerű okból kifolyólag fontolgatják, hogy automata öntözőrendszerrel vagy locsolóberendezéssel locsolják a gyepet. Először is, az öntözőberendezésekkel elkerülhető, hogy kerti tömlőket kelljen cipelni. Az öntözőrendszer megakadályozza a tömlők elgörbülését is, és nem akadnak be az autógumik alá vagy az udvaron lévő egyéb tárgyakba. De más okok is szólnak az automata öntözőrendszerre való átállás mellett.


Kapcsolódó cikk


Az öntözőberendezések előnyei és hátrányai

Az automata öntözőrendszerek kényelmesek, különösen azok számára, akik utaznak. A fő hátrányuk, hogy kezdetben többe kerülnek, mint az alternatívák. De ha megfelelően telepítik és programozzák, az öntözőrendszerrel hosszú távon pénzt takaríthat meg, és segíthet a vízzel való takarékosságban. Ha a gyep vagy a virág elpusztul, mert nem volt elégséges az öntözés minősége, de ha az automatizálással megspórolhatja ezt a kiadást, megéri a befektetést.

Automata rendszerrel mindíg időben kapják meg a "csapadékot" a növények
Automata rendszerrel mindíg időben kapják meg a “csapadékot” a növények

Az öntözőberendezések telepítésének előnyei túlmutathatnak azon, hogy pénzt takaríthat meg a virágok egészségén. A tömlővel vagy oszcillátorral történő öntözés pazarolja a vizet. Egyik módszer sem célozza meg jelentős pontossággal a növények gyökereit. Az automata öntözőrendszerek programozhatók úgy, hogy pontosabb vízmennyiséget juttassanak ki egy célzott területre, ami elősegíti a víztakarékosságot.

Szükséges berendezések

Az öntözőrendszert négy alapvető összetevő alkotja: az időzítő vagy “vezérlő”, az öntözőszelepek, a föld alatti csővezetékek és a szórófejek.

Melyek a legjobb szórófejek ?

Vegye figyelembe, hogy a topográfia és a gyep mérete milyen tényezők játszanak szerepet az esőztetőfej típusának kiválasztásakor. Nézzük meg közelebbről a két gyakori gyepes locsolófejetípust:

Permetező vagy “fix permetező” fejek

Vannak olyan szórófejek amelyeket úgy terveztek, hogy a rendszer bekapcsolásakor “felugranak” a földből, míg másokat olyan csövek táplálnak, amelyek “felszíniek”, és mindig a föld felett maradnak. A szórófejek viszonylag rövid idő alatt nagy mennyiségű vizet bocsátanak ki, ami “nagy szórásmennyiséget” eredményez.

Szórófejjel való öntözés
Szórófejjel való öntözés

Emiatt a szórófejes öntözőrendszerek leginkább egyenletes felületekhez, nem pedig lejtőkhöz alkalmasak. Ha mégis szórófejet kell használnia lejtőn, programozza be az öntözőrendszert úgy, hogy kevesebb víz több idő alatt kerüljön kiürítésre. Ez segít elkerülni a pazarló lefolyást.

Rotorfejek

Ezzel szemben a rotor típusú szórófejeknek kisebb a szórásmennyisége, így egyszerűbben használhatók lejtőkön. A rotorfejek emellett egyenletesebben juttatják ki a vizet, mint a szórófejek, így alkalmasabbak nagyobb területek öntözésére. Azok számára, akik nagy gyepfelületeket szeretnének öntözni, a rotorfejes öntözőrendszerek logikus választásnak bizonyulnak.

Rotálással való öntözés
Rotálással való öntözés

Miért fontosak az esőztetők típusai a gyepöntözésben ?

A szórófejes vagy rotorfejes öntözőberendezések használata egy adott területre a gyep öntözésében nem mindegy, mert a szórási sebességek között különbség van.

Mindenekelőtt legyen következetes az egyes területeken belül használt szórófejes vagy rotorfejes öntözőberendezések típusát illetően. A fejtípusok keveredése ugyanazon a területen belül a gyep egyes részeinek túlöntözéséhez vezet, csak azért, hogy más részek megfelelő mennyiségű öntözést kapjanak. A pázsit öntözésének célja, hogy a vízelosztást olyan pontosan célozza meg, amennyire a rendszer lehetővé teszi.

Mit használjunk a kertekhez ?

Ha a pázsit öntözése helyett a zöldségeskert, virágágyás vagy más típusú ültetvény öntözése a legfontosabb, akkor az Ön igényeit a legjobban egy csepegtető öntözőrendszer telepítése szolgálja ki. Egy ilyen rendszer ezekben az esetekben hatékonyabb, mint más öntözési módszerek, mivel lehetővé teszi, hogy a víz szétpermetezése helyett maguknak a növények gyökérzónáit célozza meg. Persze, állhat a kerti tömlővel, és öntözhet minden egyes növényt, de ez nem túl hatékony időtöltés.

Csepegtető öntözőrendszerek és vízvédelem

A csepegtető öntözőrendszerek a legalapvetőbb szinten csövek sorozatából állnak, amelyek mentén időközönként lyukak vannak. A nyitott lyukak helyét úgy alakítják ki, hogy a leghatékonyabban öntözzék azokat az ágyásokat, amelyekbe a csepegtető öntözőrendszereket betemetik, elősegítve ezzel a víztakarékosságot.

Csepegtető öntözőrendszer
Csepegtető öntözőrendszer

Ha van egy ágyás, amelyben az évelők méternyi távolságra vannak egymástól, akkor a csöveken méternyi távolságra lesznek megfelelő lyukak, amelyeken keresztül a víz kivezetésre kerül. A csepegtető öntözőrendszerekkel nem pazarolja a vizet, mert nem öntözi a növények közötti közbülső területet. A csepegtetés csak ott történik, ahol a növények állnak.

Az esőztetők, a csepegtető öntözőrendszerekkel ellentétben, először a levegőbe permetezik a vizet, mielőtt az egyáltalán elérné a talajt. A szél elszállíthatja a levegőben szállított vizet, és máshova juttathatja el, mint ahová szánták – ez a nem túl hatékony módszer nem segíti a vízmegtartást. A csepegtető öntözőrendszerek kizárják ezt a szükségtelen vízveszteséget, mivel a vizet közvetlenül a gyökerekhez juttatják.

A csepegtető rendszer ott csepegtet ahol pont szükség van rá
A csepegtető rendszer ott csepegtet ahol pont szükség van rá

A csepegtető öntözőrendszereket gyakran olyan területekre telepítik, ahol virágok vagy bokrok nőnek (azaz egyes elemek, amelyek között hely van), nem pedig gyepre. A csepegtető öntözőrendszerek lehetővé teszik, hogy a növények gyökereit még pontosabban célozza meg, mint az öntözőberendezések, ami a növények jobb egészségét és jobb vízmegtartást eredményez.

Öntözési zónák

Az úgynevezett “öntözési zónák” a kert öntözésének tervezésében olyan elemet jelentenek, amely lehetővé teszi a víz pontos elosztását, ezáltal csökkentve a pazarlást és pénzt takarítva meg ezzel.

Az “öntözési zónák” koncepciója mögött meghúzódó feltevés elég egyszerű. Mielőtt telepíti a rendszert, el kell döntenie, hogy a földterület “A” területe X mennyiségű vizet kapjon, míg a “B” terület Y mennyiségű vizet, stb. Ha már kialakította az öntözési zónákat, akkor ennek megfelelően programozza be a rendszerét. Ez az automata öntözőrendszerek egyik erénye: a kézi öntözésnél vagy az oszcillátorok használatánál pontosabban meg lehet határozni a vízelosztást.

A táj öntözési zónáinak kijelölése olyan kérdés, amelyet már az ültetéskor figyelembe kell venni – jóval az öntözés tervezése előtt. A növények számára külön ágyásokat alakítson ki aszerint, hogy mennyi vízre van szükségük. Ha a hasonló öntözési igényű növényeket együtt ülteti, akkor vizet takaríthat meg. Azzal is elősegíti a növények egészségét, hogy az egyik növényt nem öntözik túl az egyik szomjasabb szomszédja miatt.

Ezt az ültetési stratégiát néha “xeriscaping”-nek nevezik. A szárazságtűrő cserjék az egyik öntözési zónát, a szárazságtűrő évelők a másikat, és így tovább. A gyep önmagában is egy öntözési zóna. Egy déli fekvésű terület több öntözést igényel, mint egy északi fekvésű.

Esőérzékelők használata

A növények nyáron szomjasabbak, mint tavasszal és ősszel, ezért az öntözés időzítőjét ennek megfelelően programozza, ahelyett, hogy mindig ugyanazon a beállításon tartaná az öntözés időzítőjét. Ez elősegíti a víztakarékosságot, csakúgy, mint a megfelelő napszakban történő öntözés és az öntözési időzítők esőérzékelőkkel történő felülírása.

A napszak, amikor öntöz, a víztakarékosság egyik tényezője. Ha az öntözési időzítőket kora reggelre programozza, kevesebb vizet veszít a párolgás miatt, mintha a hőségben öntözne (ami amúgy se szerencsés).

Az optimális víztakarékosság érdekében felül kell írni az automata rendszer öntözési időzítőjét, ha az Ön területén a rendszer programozását megelőző éjszaka heves esőzések esnek. Ezzel csak feleslegesen növelné a vízszámláját. Ha ilyen esetekben nem szeretne azzal bajlódni, hogy manuálisan felülbírálja a rendszerét, szereljen fel esőérzékelőt a tetőre. Az esőérzékelőket be lehet kötni az automatikus rendszerekbe, amelyek egy esőzéses időszak után kikapcsolják ön helyett a rendszert.

Barkácsolja össze az öntözőrendszerét vagy se ?

A locsolórendszerek telepítését szakembereknek kell elvégezniük, hacsak nem ért az összetett számításokhoz. Ha mégis a saját kezűleg végzett öntözőrendszer-szerelés mellett dönt, először ismerkedjen meg a városában érvényes öntözésre vonatkozó ellenőrzési szabályzatokkal.

A csepegtető öntözőrendszer telepítése viszont elég egyszerű ahhoz, hogy egy csináld magad kertépítési projektnek lehessen tekinteni.

A professzionális öntözőrendszer telepítésének költségei

A professzionális öntözőrendszer telepítésének költsége a gyep méretétől és összetettségétől függ. Egy átlagos gyep esetében azonban a locsolórendszer szakszerű telepítése 50-100 ezer forintba kerül.

Egy öntözörendszer költsége a telepítésén kívül még az számít hogy hány zónás. Minél több zónát tud kiszolgálni a rendszer annál drágább, van 1-2-3-4-5 zónás rendszer, amik 100-600 ezer forint között mozognak.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....