Útmutató a csepegtető öntözőrendszerekhez

  • Olvasási idő:5perc

A kertészek számos különböző öntözési módszer közül választhatnak: kézi slagból történő permetezés, locsolórendszer használata (időzítővel vagy anélkül), barázdák vagy árkok ásása, valamint a jó öreg locsolókanna. Nagyobb kertek esetében azonban a csepegtető öntözőrendszer időt és fáradságot takaríthat meg, és hatékonyan és alaposan öntözheti kertjét. Ez egy meglehetősen előnyös lehetőség, ezért érdemes megfontolni egy csepegtető öntözőrendszer beszerzését.


Kapcsolódó cikkek


Mi az a csepegtető öntözés ?

A csepegtető öntözés egy olyan öntözési módszer, amely egy vízforráshoz csatlakoztatott mechanikus rendszert használ, amelyet az egész kertben el lehet helyezni. Célja, hogy a vizet lassan és egyenletesen szórja szét, és takarékoskodjon a vízzel.

Csepegtető öntözőcső
Csepegtető öntözőcső

A csepegtető öntözésnek négy fő típusa van: a csepegtetőtömlők (néha porózus csepegtető vezetéknek is nevezik), a kibocsátó rendszerek, a csepegtető szalagok és a mikroködös rendszerek. Mindegyik rendszer az Ön igényeitől függően más-más tulajdonságokkal és előnyökkel rendelkezik.

Csöpögtető tömlők

Az áztatótömlők (más néven porózus áztatóvezetékek) olyan tömlők, amelyek hosszában egyenletesen elosztott lyukakkal rendelkeznek, és elhelyezhetők a sorközök, sövények, bokorsorok, gyepek vagy zöldségeskertek mellett. Rugalmasak és könnyen használhatóak. Ezek a tömlők szinte teljes hosszuk mentén lassan szivárogtatják a vizet a talajba. Lejtőkön való használatra nem alkalmasak. Ne feledje, hogy egyes fajták újrahasznosított gumiból készülnek, ezért nem biztos, hogy a legjobb választás az fűszernövényeken való használatra, de a kertben biztonságosan használhatók. Ezek a tömlők egész évben a helyükön hagyhatók, mivel a fagyás nem károsítja őket. Emellett csak 60 méter hosszúságig működnek, mivel a vízáramlás ezen a hosszon túl csökken.

Emitter rendszerek

Ezek egyre népszerűbbek a házi kertészek körében főleg tavasz idején, amikor a várható csapadékmennyiségek változónak tűnnek. Felállításuk egy kis időt vesz igénybe, de hatékonyak és viszonylag gazdaságosak.

Emitter rendszerű öntözés
Emitter rendszerű öntözés

Ezek a rendszerek, amelyek az Ön víznyomásigényének megfelelően többféle típusban kaphatók, egyenletes távolságra elhelyezett fúvókákkal (úgynevezett “emitterekkel”) ellátott kis tömlőkből állnak, amelyek lassan csepegtetik a vizet a talajba, és kiválóan alkalmasak arra, hogy a kis bokrokat (például rózsákat) vagy fákat hatékonyan öntözzék a kert egész területén. A zöldségeskertben is elhelyezheti őket. Ezek a rendszerek hasznosak a nyári hosszú szárazság idején.

Csepegtető szalag

Ez a leggazdaságosabb megoldás, bár nem olyan tartós, mint a többi rendszer. Emellett könnyű telepíteni és használni. Csak akkor működik, ha egyenes vonalban van felállítva, de sok kertésznek egyenes szélei vannak a virágágyásaiban. Kiváló választás egynyári növények és zöldségeskertek számára. Eltemetheti vagy mulccsal takarhatja.

Mikroködképző rendszerek

Mikro-öntözőként is ismert eszköz, amelyet az öntözőtömlő rendszeréhez csatlakoztathat. A mikro-öntözőket általában a gyümölcsösök használják, de egyre népszerűbbek az otthoni kertészek körében. Ideálisak, ha nagy fák vannak a telkén, de virágágyások, talajtakaró területek, domboldalak és lejtők esetében is használhatók. Ez a készülék lassan és egyenletesen oszlatja el a vizet a gyökérzónákban, és előnyös az olyan sekély gyökérzetű cserjék, mint a rododendronok, az azáleák és hortenziák számára.

Ködképzés a gyepen
Ködképzés a gyepen

A csepegtető öntözőrendszer előnyei

Ha nagy kertje van, nem kérdés, hogy a csepegtető öntözőberendezés minden évszakban órákig tartó öntözési időt takarít meg, mivel nem kell mozgatnia az öntözőrendszert, vagy állnia/sétálnia, miközben a slaggal permetez. A rendszer beállítása után csak annyit kell tennie, hogy be és kikapcsolja a vizet.

A csepegtető öntözés kiváló módja annak is, hogy csökkentse a vízpazarlást, és pénzt takarítson meg a vízszámlákon. Pontosan oda juttatja a vizet, ahol szükség van rá, és a víz lassan és egyenletesen oszlik el, így kíméli az értékes erőforrást, kiküszöböli az elfolyást, és egyenletesen és hatékonyan öntözi kertjét.

A csepegtető öntözőrendszerek hátrányai

Egyesek nehézkesnek találhatják a csepegtető öntözőrendszerek használatát, vagy problémáik lehetnek azzal, hogy a tömlők körül kaszát, vagy más eszközöket kell használniuk. Emellett veszélyt jelenthetnek, ha valaki megbotlik vagy átesik rajtuk. Telepítésük kissé bonyolult lehet, attól függően, hogy milyen típust választ, de az interneten rengeteg információ áll rendelkezésre. Kérdezzen meg egy helyi kertész szakembert, hogy telepít-e öntözőrendszereket.

A csepegtető öntözés költségesebb lehet, mint a hagyományos öntözési módszerek. Ha azonban nagy kertje van és/vagy kevés ideje, vagy olyan területen él, ahol korlátozottak a vízkészletek, a csepegtető öntözés kiváló választás lehet az Ön igényeihez, és hosszú távon gazdaságosabb is.

A csepegtető öntözőrendszer telepítése és karbantartása

Egyes csepegtető öntözőrendszereket könnyebb telepíteni, mint másokat. Egyes rendszerek kézzel működtethetők, mások pedig automatikus kapcsolásra is beállíthatók. A csepegtető öntözőrendszer kiválasztása és telepítése előtt számos szempontot kell figyelembe venni, például az öntözni kívánt terület nagyságát, a gyep lejtését, a növények öntözésének gyakoriságát, a költségeket és egyebeket. A kezdeti ráfordítás ijesztőnek tűnhet, de a későbbiekben megtakarított idő mennyisége meg fogja érni. Ha ügyes és van ideje, megrendelheti a saját rendszerének telepítéséhez szükséges útmutatóval ellátott készleteket.

Egyes csepegtető öntözőrendszerekhez vízszivattyúra lehet szükség. Némelyik gondos telepítést igényel, némelyik bolondbiztosnak tűnik (a csepegtetőszalag közelebb áll az utóbbihoz, bár meg kell győződnie arról, hogy a nyílások felfelé néznek). Egyes rendszereket, különösen a legtöbb kibocsátórendszert, hideg éghajlaton szét kell szerelni és télen tárolni, hogy elkerüljék a fagyás okozta károkat. Az öntözőrendszert rendszeresen ellenőrizze, hogy meggyőződjön a megfelelő működéséről, és cserélje ki vagy javítsa meg az elhasználódott vagy sérült alkatrészeket. A legtöbb öntözőtömlőnek legalább 3-5 évig kell kitartania, mielőtt cserére szorulna.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....