Hogyan használja fel az építőipar a Big Data-t ?

  • Olvasási idő:4perc

Az építőiparban, akárcsak más ágazatokban, a big data a múltban tárolt és napjainkban is folyamatosan gyűjtött hatalmas mennyiségű információra utal. A nagyméretű adatok származhatnak emberektől, számítógépektől, gépektől, érzékelőktől és bármilyen más adattermelő eszköztől vagy ágenstől.


Kapcsolódó cikkek


Természetesen éppen ez teszi naggyá. Az építőipari és építési adatok már léteznek minden valaha épült dolog terveiben és feljegyzéseiben. Emellett folyamatosan bővül az olyan különböző forrásokból származó további adatokkal, mint a helyszíni munkások, daruk, földmunkások, anyagellátási láncok és még maguk az épületek adatai is.

Az adatok értéke

A hagyományos információs rendszerek alkalmasak a projekt ütemtervek, CAD-tervek, költségek, számlák és alkalmazottak adataira vonatkozó alapvető információk rögzítésére. Korlátozottan képesek azonban olyan strukturálatlan adatokkal, mint a szabad szöveg, a nyomtatott információk vagy az analóg érzékelők értékei, dolgozni. Gyakran csak számok rendezett digitális sorait és oszlopait tudják kezelni.

A nagyméretű adatok hasznosításának lényege, hogy több betekintést nyerjünk és jobb döntéseket hozzunk az építőipari menedzsmentben azáltal, hogy nemcsak lényegesen több adathoz férünk hozzá, hanem azokat megfelelően elemezzük is, hogy gyakorlatias építési projekt következtetéseket vonjunk le. Valójában a nagy adatok, akárcsak a teherautónyi tégla vagy cementzsákok, önmagukban nem hasznosak. Az számít, hogy mit kezd vele a nagy adatelemző programok segítségével.

Az adatok felhasználása

Ha látni szeretné, hogy az építőipar hogyan használja már most a nagy adatokat, gondoljon a tervezési-építési-üzemeltetési életciklusra, amely napjainkban egyre inkább meghatározza az építési projekteket.

Tervezés: A nagy adatok, beleértve magát az épülettervezést és modellezést, a környezeti adatokat, az érdekelt felek hozzájárulását és a közösségi médiában zajló vitákat, felhasználhatók nemcsak annak meghatározásához, hogy mit építsünk, hanem annak meghatározásához is, hogy hol építsük meg. A történeti nagyméretű adatok elemzésével ki lehet szűrni az építési kockázatok mintáit és valószínűségeit, hogy az új projekteket a siker felé tereljék, és elkerüljék a buktatókat.

Építés: Az időjárás, a forgalom, valamint a közösségi és üzleti tevékenység nagy adatai elemezhetők az építési tevékenységek optimális szakaszolásának meghatározásához. Az építkezéseken használt gépek aktív és üresjárati idejét mutató érzékelők adatai feldolgozhatók, hogy következtetéseket lehessen levonni az ilyen berendezések vásárlásának és lízingelésének legjobb kombinációjáról, valamint arról, hogyan lehet a leghatékonyabban felhasználni az üzemanyagot a költségek és az ökológiai hatások csökkentése érdekében. A berendezések földrajzi helymeghatározása lehetővé teszi a logisztika javítását, a pótalkatrészek szükség esetén történő rendelkezésre bocsátását és az állásidők elkerülését is.

Üzemeltetés: Az épületekbe, hidakba és bármilyen más építménybe épített érzékelőkből származó nagy mennyiségű adat lehetővé teszi, hogy az egyes építményeket a teljesítmény számos szintjén nyomon lehessen követni. A bevásárlóközpontok, irodaházak és egyéb épületek energiatakarékossága nyomon követhető, hogy az megfeleljen a tervezési céloknak. A hidaknál a forgalmi terhelésre vonatkozó információk és a hajlítási szintek rögzíthetők, hogy fel lehessen fedezni a határon túli eseményeket. Ezek az adatok az épületinformációs modellező (BIM) rendszerekbe is visszatáplálhatók, hogy szükség szerint be lehessen ütemezni a karbantartási tevékenységeket.

Az információ iparági preferenciái

Ahogy az adatok egyre nagyobbak és nagyobbak lesznek, úgy nő az igény arra is, hogy ezeket a lényegre leegyszerűsítsük. A Sage szoftvergyártó által 2018-ben az építőipari vállalatok körében végzett felmérés szerint:

  • 57%-uk következetes, naprakész pénzügyi és projektinformációkat szeretne.
  • 48% szeretne figyelmeztetést kapni, ha bizonyos helyzetek bekövetkeznek.
  • 41% előrejelzést szeretne, amely lehetővé teszi számukra, hogy jobban felkészüljenek a legjobb és legrosszabb építési eseményekre.
  • 14% online analitikát szeretne, hogy például pontosan lássák, mely tényezők és milyen mértékben befolyásolják a jövedelmezőséget.

Az adatelemzés lehetővé teheti vagy lehetőséget kínálhat e szempontok mindegyikének javítására. A nagy adatokban szereplő inputok sokfélesége nagyobb bizonyosságot tesz lehetővé az állapotjelentések és előrejelzések tekintetében.

Az analitika hasznosabb jelzéseket adhat a kockázati szintekről, mielőtt egy küszöbértéket túllépnének és riasztást generálnának. Olyan betekintést is nyújtanak, amelyre a hagyományos rendszerek egyszerűen nem képesek.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....