Milyen az a Queen Anne stílusú ház ?

 • Olvasási idő:4perc

A konzervatív színpalettájú, hagyományos tégla és oldalhomlokzatú házak közül kiemelkedve egy Queen Anne stílusú ház bonyolult részletekkel, színes festéssel, valamint egyedi tornyokkal és ablakokkal hívja fel magára a figyelmet. A régi házak iránti megújult érdeklődés csak fokozta az ilyen, gyakran meseszerű, mézeskalácsház-szerű megjelenésű otthonok felkutatását és megőrzését.

Egy igazi Queen-Anne-ház meglehetősen ikonikus, bár ez a stílus átfedésben van más, ugyanebben az időszakban kialakult építészeti stílusokkal. Emiatt egy Queen Anne-ház megkülönböztetése más viktoriánus stílusú házaktól kicsit bonyolultabb lehet, mint gondolná. Ismerje meg, mi különbözteti meg ezt az építészeti stílust, valamint azt, hogy honnan származik és melyek a legfontosabb jellemzői.

Mi az a Queen Anne stílusú ház ?

A viktoriánus építészet egyik altípusa, a Queen Anne stílusú házak népszerűsége az 1880-as évektől az 1910-es évekig volt a csúcson. Jellemző rájuk a bonyolult megjelenés, amely a művészi és aszimmetrikus elemekből, valamint a merész, többszínű festésből adódik.

A Queen Anne stílusú házak főbb jellemzői

A Queen Anne stílusú házak nagyon hasonlítanak egy valóságba átültetett mesebeli házra. Ezeket a művészi házakat bonyolult részletek, díszítések és rácsszerkezetek borítják. Az aszimmetria szerves jellemzője ezeknek a házaknak. A tornyok, nagy ablakok és a több nyeregtetős, meredek hajlású tetők úgy helyezkednek el egymás mellett, mint egy kirakós játékban.

Hamisítatlan Queen Anne stílusú ház
Hamisítatlan Queen Anne stílusú ház

A tornyok gyakran sokszögletűek vagy kerek formájúak, ami a Queen Anne stílusú házak megkülönböztető jegye. Ezt a többrétegű hatást fokozzák a Queen Anne-házakon gyakran látható körbefutó tornácok.

Gyakran három vagy több színt is használnak a külső megjelenésnél, ami még szeszélyesebbé teszi az épületek hangulatát. A színpaletta mélységet ad, és kiemeli az építészetben használt bonyolult részleteket. A nagy ablakokban festett üvegek is láthatók, amelyek szintén hozzájárulnak e házak színes, művészi hangulatához.

A Queen Anne stílusú házak eredete

A ma Queen Anne-stílusú házak néven ismert házak az 1700-as évekre, Anna királynő uralkodása idejére nyúlnak vissza Nagy-Britanniában. A Queen Anne stílusú építészet első megnyilvánulásai finom és klasszikus megjelenésűek voltak. Mégis, a klasszikus elemek mellett lenyűgöző homlokzatokkal és bonyolult részletekkel büszkélkedhettek. A jellegzetességek gyakran szimmetrikusak voltak.

Az 1870-es években a Queen Anne Revival stílusú házak egyre gyakrabban jelentek meg Nagy-Britanniában, de a formavilág megváltozott. Az újragondolt Queen Anne stílusú ház a szimmetriát aszimmetriára cserélte. A lapos homlokzatokat háromdimenziósabb vonások váltották fel, mint például a tornácok és tornyok.

A viktoriánus korból visszamaradt építészeti stílus
A viktoriánus korból visszamaradt építészeti stílus

Az 1880-as és 1910-es évek között ez a Queen Anne Revival stílus elérte Amerikát. Itt a stílus ismét átalakult, és olyan részletgazdag és élénk színű házakat eredményezett, amelyekről a Queen Anne építészet ma ismert. E házak nagy részét rendkívül bonyolult díszítések és részletek borítják. Gyakoriak a több színű paletták, és a külsejüket gyakran három vagy több színnel festik. Ezeket a pazar részleteket és színkombinációkat az Eastlake-stílusú házak, a viktoriánus házak egy másik formája ihlette.

Queen Anne-stílusú házak vs. viktoriánus házak

A Queen Anne-stílusú házak megkülönböztetése a viktoriánus házak más stílusaitól kissé trükkös lehet. Mivel a Queen Anne-stílusú házak a viktoriánus házak egy ágát képezik, néhány jellemzőjük átfedésben van. Ha azonban bizonyos jellemzőket együtt látunk, ez segíthet leszűkíteni, hogy milyen viktoriánus házról van szó, és hogy Queen Anne-stílusú háznak tekinthető-e.

Queen Anne stílus

 • Bonyolult részletek és díszítések.
 • Gyakran három vagy több színű külső burkolat.
 • Lekerekített tornyok, tornyok vagy homlokzatok.
 • Körbejárható tornácok.
 • Aszimmetrikus homlokzatok és jellemzők.
 • Összetett, aszimmetrikus tető meredek hajlásszöggel és több nyeregtetővel.
 • Nagyméretű ablakok, amelyekben ólomüveg is lehet.

Viktoriánus korabeli stílusok

 • Lapos tető.
 • Szögletes tornyok.
 • Kevesebb részlet.
 • Kisebb tornácok vagy oszlopcsarnokok.
 • Szimmetrikus vonalak.
 • Nincsenek öblös ablakok.

Queen Anne stílusú házak ma

Ezek a merész, meseszerű házak még ma is láthatók régi városrészekben vagy városokban, és az építészethez való egyedi hozzájárulásuk mind a mai napig hatással van a merész építészekre. Előfordulhat, hogy a festést vagy a részleteket megváltoztatták vagy eltakarták, ami némi munkát és éles szemet igényel, hogy felfedezzük az otthon valódi Queen Anne-stílusú ház jellegét.

Manapság ma így néz ki egy Queen Anne stílusú ház
Manapság ma így néz ki egy Queen Anne stílusú ház

Sokan értékelik a Queen Anne-stílusú házak esztétikáját, helyreállítják régi bájukat, és még sok-sok évnyi életre kiváló állapotban tartják őket. Ez az egyedülálló stílus a viktoriánus korszak egy érdekes fejezetét jegyzi, és egy tartós és kedvelt stílust hoz létre, amely biztosan sokáig megőrzi népszerűségét.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik