Hogyan lehet megszabadulni a hernyóktól a kertben ?

  • Olvasási idő:5perc

A hernyókból, mint minden iskolás tudja, végül pillangók és lepkék lesznek. És ki ne szeretne pillangókat a kertben ? Gyönyörűek, és kiváló beporzók. De sajnos fiatal korukban ezek a leendő pillangók a zöldségeskert legpusztítóbb kártevői közé tartoznak. Egyes hernyófajták a fák lombját is megeszik. Ez a cikk néhány tanácsot ad a hernyófertőzés jeleinek felismeréséhez, valamint ahhoz, hogyan lehet ellenük védekezni és megszabadulni tőlük, nem mérgező módszerekkel.

A kertek legfőbb ellensége a hernyók
A kertek legfőbb ellensége a hernyók

Azonosítás

A hernyóknak szó szerint több ezer különböző fajtája létezik, némelyikük csak bizonyos éghajlaton és földrajzi területeken fordul elő, mások pedig egész kontinenseken mindenütt jelen vannak. Némelyikük csak bizonyos növényekkel táplálkozik (mint például a veszélyeztetett Monarch-pillangó, amely a tejfűvel táplálkozik). De hogyan lehet megállapítani, hogy melyik melyik ? A legjobb, ha beszerez egy színes fényképekkel ellátott útmutatót, amely segít felismerni, hogy milyen hernyók vannak a kertjében.

Ezek az útmutatók segíthetnek megismerkedni a régiójában gyakori különböző hernyókkal, illetve azokkal, amelyek nagy valószínűséggel megeszik a különböző kerti növényeket.

Két módja a hernyók megszabadulásának

Természetesen számos olyan kémiai készítmény létezik, amely elpusztítja a kerti kártevőket, de a legtöbb zöldségkertész egyetért abban, hogy az ilyen termékek használata az ehető termények körül nem jó ötlet. Szerencsére van néhány nem vegyi és nem mérgező módszer a hernyók elleni védekezésre.

Kézi eltávolítás

A kézzel történő eltávolítás valóban a leghatékonyabb és legegyszerűbb módja annak, hogy gyorsan megszabaduljunk a hernyóktól. Vegyen fel néhány jól illeszkedő kesztyűt, és dobja a hernyókat egy vödör szappanos vízbe. Megpróbálhatja őket áttelepíteni is, mivel a hernyók nem szeretnek nagyon messzire utazni a szülőhelyüktől táplálékot keresve. Tegyük őket egy kartondobozba, és vigyük őket egy növényekkel teli rétre vagy út menti területre, természetesen ne tegyük őket más kertjébe ! Lehet, hogy a gyerekek nagyon segítőkészek lesznek ebben a feladatban, hiszen sok gyerek szereti a büdös bogarakat.

Használjon spray-t

A hernyók elleni védekezésre használt egyik anyag a Bacillus thuringiensis (Bt); ez egy baktérium, amelyet permetszerhez adnak. Egyes rovarokra mérgező, de a madarakra, halakra vagy emlősökre nem. Ha ezt az utat szeretné választani, mindenképpen végezzen egy kis kutatást, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a kiválasztott termék nem káros a méhekre.

A hernyók aktivitásának jelei

Talán nincs is elkeserítőbb látvány a zöldségeskertben, mint látni, hogy a burjánzó növények tele vannak lyukakkal, vagy a levelek a szárukig le vannak rágva. A hernyók nagyon rövid idő alatt nagy károkat tudnak okozni. Legaktívabbak általában nyár végén és kora ősszel, amikor sok kerti növény kezd nagyobbra nőni. Míg egyes hernyók feltűnőek vagy jellegzetesek, és könnyen felismerhetők, mások nagyon hatékony álcázással rendelkeznek, és nehezen észrevehetők. Jelenlétüknek azonban vannak jelei.

Tojások: Ezeket a pillangó a gazdanövényen hagyja hátra. Nehéz lehet megkülönböztetni őket más rovarok tojásaitól, ezért legyen figyelmes, amikor pillangókat lát a növényein tartózkodni.
Levélkárosodás: A hernyók általában a leveleket a külső széleiktől befelé rágják, szemben a levelek közepén hagyott lyukakkal.
Ürülék: Úgy néz ki, mint a fekete bors apró szemcséi, és a hernyók általában ott hagyják maguk után, ahol aktívan táplálkoznak.

A hernyófertőzés okai

A hernyófertőzés fő oka az, hogy a pillangók a növényekre vagy azok közelébe rakják le petéiket. Mint sok hasznos faj a természetben, a pillangók is ösztönösen képesek megtalálni a legbiztonságosabb helyet, amely kedvez a szaporodásnak, és fajuk benépesítése érdekében előre terveznek, hogy utódaiknak bőven legyen mit enniük.

Mintha a pillangók úgy határozták volna meg, hogy az Ön kertje a menza az éhes utódaik számára. A probléma az, hogy addig esznek, amíg a táplálék el nem fogy ! Egyes hernyók a tárolt gabonát és a szövetszálakat, különösen a gyapjút fogyasztják. A legtöbb hernyó egy bizonyos típusú táplálékot kedvel, és még a kedvenc ételükről is elnevezhetik őket (például káposzta lepke hernyója).

Megelőzés

Számos hatékony módszer létezik a hernyók megelőzésére a zöldségeskertben. A hernyók elleni védekezéshez nem kell káros vegyszereket használnia, az ilyen termékek károsíthatják a beporzókat, a madarakat vagy az élővilágot, illetve mérgező maradványokat hagyhatnak a talajban. Mindig végezzen némi kutatást, mielőtt bármilyen kereskedelmi készítményt vásárol, mert néha egy termék címkéjén az áll, hogy “biztonságos”, holott valójában számos módon káros.

Külön ültessük az élelmiszernövényeket és a virágokat

A pillangókat leginkább a nektárban gazdag virágok vonzzák. Ha a hernyók problémát jelentenek, akkor a beporzó növényeket a tápláléknövényektől elkülönítve tartva csökkentheti a hernyófertőzés esélyét a zöldségeskertben.

Társnövények

Néhány erős illatú gyógynövény elriasztja a hernyókat, például a levendula, a zsálya, a borsmenta és a kökényvirág. Ne ültessen mentát közvetlenül a kertjébe, mivel nagyon invazív, de ha egy kis edényt helyez a közelébe, az segíthet távol tartani a hernyókat.

Vetésforgó

Mint tudjuk, a rovarok okosak, vagy legalábbis jól túlélnek. Ha évről évre váltogatja a növényfajtákat és az ültetvények helyét, az megnehezíti a pillangók és a lepkék számára, hogy megtelepedjenek a kertjében.

A növények védelme

A zsenge fiatal növényeket védőanyagok használatával megvédheti a hernyóktól. Egyes kertészek sikerrel járnak, ha kartont vagy alufóliát tesznek a növények töve köré, hogy elriasszák a hernyókat, amelyek számára ezeken a felületeken kényelmetlen átmászni. Porózus hálóval is megvédheti növényeit a hernyóktól, de ha a tojások közvetlenül a növényekre rakódtak, ez a módszer korlátozott sikerrel járhat.

Vonzza a hernyókkal táplálkozó madarakat

Számos olyan gyakori háztáji madár van, amelyik megeszi a hernyókat, vagy táplálja a fiókáit velük. Ezek közé tartoznak az amerikai vörösbegyek, a sárga pacsirták, a karolinai cinegék, énekes madarak, a verebek, a harkályok és a vörös szemű vireók. Különösen az énekes madarak kedvelik a hernyókat a fiókáik táplálására. Ha vendégszerető környezetet teremtünk ezeknek a madaraknak, az segíthet csökkenteni a hernyóproblémát.

Permetezzen hernyó “elrettentőszert”

Van egy teljesen természetes permetszer, amelyre a kertészek esküsznek a hernyók elleni védekezésben: csak oldjunk fel egy evőkanál kertészeti melaszt (kapható a kertészeti áruházakban) és egy teáskanál mosogatószert (vagy tiszta folyékony szappant) egy liter meleg vízben. Hagyja kihűlni, majd rendszeresen permetezze be vele a leveleket, ügyelve arra, hogy a tetejét és az alját is bepermetezze.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....