Milyen előnyei vannak a LEED tanúsításnak ?

  • Olvasási idő:3perc

A LEED a Leadership in Energy and Environmental Design rövidítése. A LEED tanúsítási program az épületek tervezését és kivitelezését az energiahatékonyság, a vízfelhasználás, a levegőminőség és az építőanyagok kiválasztása, valamint olyan környezeti tényezők, mint a tömegközlekedéshez való hozzáférés és a felelős földhasználat szempontjából értékeli.


Kapcsolódó cikk


A LEED programot az Egyesült Államok Zöld Épületek Tanácsa (USGBC) támogatja. A programban részt vevő építési projektek a megszerzett pontok alapján négy szinten kaphatnak LEED minősítést:

Egy LEED tanusítvánnyal ellátott épületet könnyebben és gyorsabban lehet eladni vagy bérbeadni
Egy LEED tanusítvánnyal ellátott épületet könnyebben és gyorsabban lehet eladni vagy bérbeadni

A LEED (hitelesített) tanúsítvánnyal rendelkező épületek 40-49 pontot kapnak.
A LEED Silver épületek 50-59 pontot kapnak.
A LEED Gold épületek 60-79 pontot kapnak.
A LEED platina minősítésű épületek 80 vagy több pontot kapnak.

Miért érdemes a LEED-tanúsítást megszerezni ?

A LEED tanúsítási program a fenntartható épületek tervezésének és építésének vezető nemzetközi programja. A LEED tanúsítás megszerzése a környezettudatos építési gyakorlatot bizonyítja. Ez mind az épület tulajdonosának, mind pedig a LEED-tanúsítvánnyal rendelkező épületeket tervező és/vagy építő vállalkozónak nagyban javíthatja az imázsát. A LEED tanúsítvánnyal rendelkező projektek nyilvántartása segíthet abban, hogy az építtető az építőiparban vezető szerepet töltsön be.

A LEED-tanúsítvány a PR-tevékenységen túlmenően jelentős kézzelfogható ösztönzőkkel is járhat. Az USGBC például azt állítja, hogy “a LEED-épületek gyorsabban bérbe vehetők, és számos ösztönzőre jogosultak, például adókedvezményekre és területrendezési engedélyekre. Arról nem is beszélve, hogy magasabb ingatlanértékeket tartanak meg”, ami több kereskedelmi építőipari vállalatot vonz a területre. A lakásépítő cégek számára a LEED tanúsítás segíthet abban, hogy az otthonok gyorsabban és magasabb áron kelnek el.

Az otthonépítők gyakran kaphatnak adójóváírást a LEED-tanúsítvánnyal rendelkező házak építéséért. Emellett az építőipari cégek azt is reklámozhatják a leendő lakástulajdonosoknak, hogy egy LEED-tanúsított ház csökkentheti a biztosítási díjaikat, és hogy az otthonuk értéke idővel nagyobb valószínűséggel emelkedhet az ugyanazon a területen található hasonló, nem LEED-tanúsított házakhoz képest.

Bizonyított tény, hogy a LEED segíthet az építőipari vállalkozásoknak abban, hogy a lassú növekedés idején is termelékenyek és nyereségesek maradjanak. A LEED tanúsítvánnyal rendelkező épületek növekedése a jelek szerint recesszióálló, és világszerte a LEED tanúsítvánnyal rendelkező épületek összes négyzetméterterülete 14%-kal nőtt a múlt évekhez képest.

Lehetséges LEED aggályok

A LEED program kizárólag az épületek tervezésével és építésével foglalkozik. Nem foglalkozik az épületek építés utáni teljesítményének nyomon követésével vagy értékelésével, és nem méri az épület energia vagy vízfelhasználását az épület használói által. Természetesen lehetséges, hogy egy LEED tanúsítvánnyal rendelkező épület végül több erőforrást használ fel, mint társai, pusztán az épületet használók gyakorlatának, és számuknak köszönhetően.

A végeredmény

A LEED nettó előnyt jelent az építőipari vállalatok számára. A LEED tanúsítvánnyal rendelkező épületek tervezésének és kivitelezésének bizonyítása segíthet bármely építőipari vállalatnak – legyen az kereskedelmi vagy lakóépület – az ügyfelek megnyerésében. A LEED tanúsítás mögött álló elvek és gyakorlatok nemcsak pénzt takarítanak meg a vásárlóknak, hanem növelik az épületek hatékonyságát, és hitelesebbé teszik az építőipari cégeket, és a fenntarthatóság etikus rendszerét is képviselik. Az energiafelhasználás és a vízpazarlás csökkentése, valamint a levegőminőség és az élhetőség javítása révén a LEED arra törekszik, hogy a világot egészségesebbé és fenntarthatóbbá tegye.

A LEED tanúsítás iránt érdeklődő építőipari cégeknek érdemes beruházniuk a zöld építésmenedzsment szoftverekbe és a LEED tanúsítási képzésbe, valamint meg kell vizsgálniuk, hogy a cégek milyen más módon válhatnak zöldebbé.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....