Hogyan készítsünk leltárt költözéskor ?

  • Olvasási idő:3perc

Még ha gondosan be is csomagolt minden holmit, és gondoskodott arról, hogy semmit ne hagyjon hátra, akkor is fennáll a lehetősége annak, hogy a régi ház és az új hely között eltűnnek dolgok. Ha költöztetőket bíz meg, még fontosabb, hogy ellenőrizze, hogy minden megérkezett-e, mielőtt aláírja a költöztető cég által adott fuvarlevelet.

A költözéskor sok holmi változtatja a helyét ezért érdemes egy listát vezetni róluk
A költözéskor sok holmi változtatja a helyét ezért érdemes egy listát vezetni róluk

Ne hagyja, hogy ez megtörténjen Önnel. Költözés előtt fontos, hogy pontosan tudja, mi fog elköltöztetni. A tárgyak elveszhetnek vagy megsérülhetnek, de ha pontosan tudja, hogy minek kell megérkeznie az új otthonába, a biztosító társaságának fedeznie kell a veszteséget/kárt (ha van ilyesmire biztosítása, de érdemes megkötni legalább arra az időre).

Háztartási leltár és csomagolási lista készítése

Ezt a leltárjegyzéket vészhelyzet, például tűz vagy más természeti katasztrófa esetén is vezetheti. Segítséget nyújthat abban az esetben is, ha betörnek otthonába. A sorozatszámok és a jó leírások segíthetnek a tárgyak visszaszerzésében.

Ne feledje, hogy ha költöztetőket bíz meg a holmijának elszállításával, akkor ők is átadnak egy nyilvántartást arról, hogy mit szállítottak el, és egy listát, amelyre hivatkozhat, amikor beköltözik az új otthonába. Minden tárgyát fel kell címkézniük, és fel kell jegyezniük, hogy milyen tárgyról van szó, mielőtt elhagyja az otthonát. Bár ez a lista jó referenciaként szolgál arról, hogy mit költöztettek, nem fogja részletezni, hogy mit csomagoltak az egyes dobozokba vagy táskákba. Ezért olyan fontos a leltárlista.

Készítsen másolatot minden fontos dokumentumról

Ha nincsenek elektronikus másolatai, mindenképpen készítsen másolatokat az iratokról, például születési anyakönyvi kivonatokról, házassági anyakönyvi kivonatokról, végrendeletekről, biztosítási kötvényekről, okiratokról stb… Tartsa külön az eredetit és a másolatokat. Az eredetieknek az új otthonába való utazás során Önnel kell utazniuk, míg a másolatok a többi háztartási cikkel együtt mozoghatnak.

Készítsen nyilvántartást a holmijáról

Ez gyorsan és egyszerűen elvégezhető egy videokamera vagy a telefon kamerája segítségével. Ha bármelyik módszert választja, készítsen vele hangos naplót, vagy az állóképekhez jegyzeteket fűzhet, amelyek tartalmazzák, hogy mikor vásárolták és mennyit ér. Valószínűleg az a legjobb, ha rögzíti, mennyit fizetett a tárgyért, és hagyja, hogy a biztosítási ügynökség határozza meg az értékét. Ha videokamerát használ, kérjen meg valakit, hogy segítsen a tárgyak megfogásában, ajtók és fiókok kinyitásában, hogy biztosan teljes felvételt készítsen.

Használja a háztartási dolgok meglévő listáját

Írásos feljegyzést készíthet egy már meglévő lista felhasználásával is, amelyet a biztosítótársaságtól vagy egy egyszerű jegyzettömbön vagy számítógépes programon szerezhet be. Itt is jegyezze fel, hogy mikor vásárolta a tárgyat, és mennyit fizetett érte annak idején. Emellett jegyezze fel a sorozatszámokat vagy bármilyen megkülönböztető jegyet, arra az esetre, ha a tárgy eltűnne.

Készítsen képeket minden holmijáról

Attól függően, hogy mi minden van a tulajdonában, fényképezze le vagy írja le a legtöbb tárgyat, ami a tulajdonában van. Még a ruhadarabokat, konyhai darabokat és garázsszerszámokat is fel kell jegyezni, különösen, ha értéket tulajdonítanak nekik. Ez a költöztető cégnek is segítségére lesz, ha valamelyik tárgya eltűnik. Visszakövethetik a lépéseiket, egyeztethetnek más ügyfelekkel, hogy megtalálják-e az Ön tárgyait.

Másolja le a listát

Miután befejezte a dokumentációt, készítsen másolatokat a listáról, videót és/vagy digitális fényképeket. A másolatokat tartsa egy barátjánál vagy rokonánál, míg az eredeti példányt tartsa meg. Ez biztosítja, hogy a másolat akkor is megtalálható legyen, ha elveszíti az eredetit.

A lista segítségével pontos költözési árajánlatot és biztosítási díjat kaphat.
Végül használja a leltárlistát a költöztető cég számára, hogy pontosabb becslést kapjon arról, mennyibe fog kerülni a költözése. Ezenkívül ez segít annak meghatározásában is, hogy szüksége van-e további költözési biztosításra a költöztetői vagy lakásbiztosításon felül.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....