Milyen talajtakaró (mulcs) fajták léteznek és mire jók ?

  • Olvasási idő:6perc

A talajtakaró a talaj nedvességének megtartására, a gyomok visszaszorítására, a talaj hűvösen tartására, a téli fagykár megelőzésére és a kerti ágyás vonzóbbá tételére szolgál. A szerves mulcsok bomlásukkal javítják a talaj szerkezetét, vízelvezető képességét és tápanyagmegkötő képességét is.

Mi az a mulcs ?

Mulcsnak nevezünk minden olyan anyagot, amelyet a talaj felszínére hordunk vagy terítünk takarásként.

A szerves talajtakaró típusai

  • Kéreg, aprított vagy darált.
  • Fenyőtű.
  • Fűnyesedék.
  • Újságpapír.
  • Aprított levelek.
  • Szalma.

A szerves mulcs lebomlik és pótolni kell, de eközben javítja a talaj szerkezetét és szervesanyag-tartalmát. Minél szárazabb és fásabb a mulcs, annál lassabban bomlik le, és annál kevesebb tápanyagot ad a talajnak.

Aprított kéregmulcs
Aprított kéregmulcs

Érdemes tisztában lenni a mulcs eredetével, mivel az tartalmazhat életképes gyommagvakat vagy vegyi anyagokat. A legutolsó dolog, amit szeretne, hogy olyan mulcsot terítsen, amely elkezd csírázni, és még több munkát okoz Önnek – vagy vegyi anyagokkal szennyezi a növényeit. A szerves mulcs minden típusának megvan a maga felhasználási módja.

Kéreg
A kéregmulcsot a legjobb a fák, bokrok körül és olyan kerti ágyásokban használni, ahol nem kell sokat ásni. Ezek a fás mulcsok nem keverednek jól a talajba, és gondot okozhat, ha állandóan félre kell tolni őket, hogy helyet csináljanak az új növényeknek. Ezek azonban tovább tartanak, mint a finomabb szerkezetű szerves mulcsok.

Kéregből lévő mulcs
Kéregből lévő mulcs

Fűnyesedék
A fűnyesedék vegyes összetételű, és a legjobban a kert távoli területeire alkalmas, ahol el akarja nyomni a gyomokat. A fűnyesedék, mint a legtöbb magas víztartalmú zöld növényi törmelék, nagyon gyorsan lebomlik, és a folyamat során kissé nyálkássá válhat, kellemetlen szagot árasztva, ezért óvatosan használja. A fűnyesedék hajlamos arra is, hogy összecsomósodik, és nem engedi át a vizet.

Fűnyesedék mulcs
Fűnyesedék mulcs

Ideális esetben használjon mulcsozó fűnyírót, és hagyja a nyesedéket a gyepen, hogy termékenységet adjon a talajnak. Ha a fűnyesedéket bezsákolja, ne dobja ki, hacsak nem használt gyomirtót vagy más rovarirtó szert a gyepen. A szintetikus gyepápoló szerek ártalmasak lehetnek egyes virágoknak, és semmiképpen sem szeretné használni őket a zöldségeskertjében. A kezeletlen fűnyesedéket vagy a komposztálóba dobhatja, vagy a nyitott, be nem ültetett területek mulcsozására használhatja.

Újságpapír
Az újságpapír mint mulcs egyre népszerűbb. A legtöbb újság áttért a szerves festékekre, különösen a fekete-fehér részek esetében. Az aprított újságpapírt évek óta használják arra, hogy a növények gyökereit nedvesen tartsák szállítás közben. Az újságpapír rétegelt lapjai szintén nagyszerű nedvességmegtartó képességgel rendelkeznek, és más szerves mulcsokhoz hasonlóan viselkednek a gyomok elnyomása és a talajhőmérséklet szabályozása terén. Nagyszerűek a meglévő fű elfojtására is, hogy egy új kerti ágyás beinduljon.

A kertben mulcsként való használathoz terítsen le négy-nyolc újságpapírlapból álló réteget a növények köré. Nedvesítse meg a lapokat, hogy a helyükön maradjanak. Szeles napokon érdemesebb a lapokat nedvesíteni, mielőtt lerakja őket. Fedje be az újságpapírt egy másik szerves mulcsból készült egy-másfél centiméteres réteggel, és a gyomvédelemnek az egész vegetációs időszak alatt tartania kell.

Aprított levelek
Az aprított levelek a természet kedvenc mulcsa. Bárhol felhasználható, és ez a mulcs ingyenes formája. Emellett több földigilisztát csábít a kerti talajba. Néhány kertész nem szereti a levelek látványát a kertjében, és valószínűleg nem is illenek a formális környezetbe. Ha tavasszal, a növények kihajtása előtt terít egy réteget, a levélmulcs rövid időn belül hajlamos beleolvadni a látványba. Az aprított levelek tökéletesen alkalmasak a kertekbe, és ha ősszel egy réteget terít a zöldségeskertre, az a tél folyamán elkezd bomlani.

Levelekből lévő mulcs
Levelekből lévő mulcs

Az aprítatlan levelek összetapadhatnak, és taszíthatják a vizet. Ha ez megtörténik, mindig felgereblyézheti és felborzolhatja őket egy kicsit, ha úgy tűnik, hogy összecsomósodnak.

Szalma és széna
A szalma és a széna népszerű mulcsanyag a zöldségeskertben. Megnehezíti hogy a kártevők feljussanak a növények alsó leveleire, és kevésbé lesz sáros a növény környezete. A szalma nagyon lassan bomlik le, és az egész vegetációs időszak alatt kitart. Emellett kellemes otthont ad a pókoknak és más hasznos rovaroknak, amelyek beköltöznek, és segítenek kordában tartani a kártevőpopulációt. Végül pedig könnyen fel lehet gereblyézni vagy a talajba dolgozni, amikor eljön az ideje az új veteményes elültetésének vagy a veteményeskert ágyba helyezésének.

Szalmamulcs
Szalmamulcs

A szintetikus és szervetlen talajtakaró típusai

  • Fekete műanyag mulcs.
  • Kerti takarószövet.
  • Kő/kavics.

A szintetikus és szervetlen mulcsok jól tartják a nedvességet és megakadályozzák a gyomokat. Nem adnak hozzá tápanyagokat a talajhoz, de nem bomlanak le gyorsan, és nem kell őket olyan gyakran cserélni, mint a szerves mulcsokat. A műanyag azonban bomlásával károsítja a talajt és a környezetet. Hasonlóképpen, a takarószövet is átengedi a gyomokat, mivel néhány év múlva lebomlik.

Műanyag mulcs
Műanyag mulcs

Ha megfelel a műanyag vagy a takarószövet funkcionalitása, de nem tetszik a kinézete, akkor a műanyag vagy a szövet tetejére mindig tehet egy vékony réteg kéregmulcsot álcázás céljából. A kéreg bomlásával párhuzamosan az alsóbb rétegeknek is a mulcs cseréjére lesz szüksége. Ha magaságyásokat épít, fontolja meg, hogy a műanyag vagy szövet szélességében készítse el azokat, hogy az ágyást varratok nélkül lefedhesse. Ha azonban biokertészkedik, akkor a zöldségágyásokban érdemes lemondania a műanyag használatáról, mivel lebomlás közben szennyezheti a talajt.

Műanyag és takarószövet
A műanyag és a takarószövet jó választás az alapnövények, más cserjék és fák köré. Ezek a növények nem igényelnek gyakori trágyázást, és a legtöbb esetben nem fog rendszeresen dolgozni ezekben az ágyásokban, így nem kell aggódnia a gyomlálás miatt egész nyáron.

Takarószövet
Takarószövet

A műanyag nyáron nagyon felforrósodik, és amellett, hogy elnyomja a gyommagvakat, a talajban lévő összes jó dolgot, beleértve a növények gyökereit és a mikrobákat is elpusztíthatja, ha nincs elegendő nedvesség. Ügyeljen arra, hogy lyukakat vágjon a szövetbe, hogy elegendő víz juthasson át rajta. Ha a műanyag vagy szövet tetején tócsák gyűlnek össze, akkor nincs elegendő vízelvezetés. A takarószövet porózus, és nem okozhat problémát, hacsak el nem tömődik.

Kavics és kő
A kavics és a kő jól használható mulcsként olyan területeken, amelyek jó vízelvezetést igényelnek, vagy olyan ágyásokban, ahol a növények szeretik a plusz meleget, mint például a mediterrán fűszerkertek. A követ nehéz eltávolítani, ezért alaposan gondolja át, mielőtt követ vagy kavicsot használ mulcsként.

Kőmulcs
Kőmulcs

Az, hogy melyik mulcsot választja, attól függ, hogy milyen funkciót és esztétikát keres. Évről évre egyre több választási lehetőség van, ezért tekintse át a lehetőségeket, mielőtt elkezdi a szórást, és válasszon olyan mulcsot, amely tetszeni fog Önnek, és hosszú éveken át segíti kertjét.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....