Hasznos belsőépítészeti tippek

  • Olvasási idő:4perc

Azt mondják, nagy különbség van egy profi lakberendező által tervezett szoba, és egy lakberendező által készített szoba között. A színsémák kiegyensúlyozásától kezdve a műalkotások felakasztásán, a világítás megtervezésén át egészen a függönyök elhelyezéséig a tervezőknek van egy sor olyan trükkjük, amelyekkel egy átlagos berendezést mesés térré varázsolhatnak, ezért olvasson el egy párat.

Mindig rendeljen mintát

Talán nyilvánvalónak hangzik, de sok lakberendező figyelmen kívül hagyja a mintákat, amikor izgatottan várja a belső terek átalakítását. A tapétáktól és festékektől kezdve a padlóburkolatokon át a szövetekig mindig érdemes mintákat rendelni, mielőtt elkötelezné magát egy adott anyag mellett. Helyezze egymás mellé a mintákat, nézze meg a minőségüket, és képzelje el, hogyan fognak az egyes elemek együtt működni a szobában. Akár kézműveskedhet is, és készíthet egy hangulattáblát, amely tele van a kedvenc mintadarabjaival.

Kérjen mindenből mintát hogy ne érje csalódás
Kérjen mindenből mintát hogy ne érje csalódás

Felejtse el a szimmetriát

Sok lakástulajdonos azt hiszi, hogy egy tökéletesen szimmetrikus tér kialakítása hibátlan belsőépítészeti tervet eredményez, de ez nem mindig van így. Valójában a szimmetrikus kialakításhoz ragaszkodva valójában egy olyan teret kaphat, amelyből hiányzik a melegség és a személyiség. Ehelyett törekedjen az egyensúlyra. Akassza fel a faliképeket középtől oldalra egy kissé, adjon hozzá textúrát az összetartás érdekében, és csoportosítsa össze az össze nem illő bútordarabokat a játékos “csavarás” érdekében. Az aszimmetrikus elemek vonzzák a tekintetet, és rengeteg érdekességet nyújtanak.

Egy kis aszimmetria nem árt a helységnek
Egy kis aszimmetria nem árt a helységnek

Koronalécek

A legkülönbözőbb formákban és méretekben kaphatóak, és a régebbi házak gyakori korhű eleme, de hálószobába vagy nappaliba való beépítésével rövid úton elérheti a kifinomult, hagyományos stílust a megfelelő darabokkal.

Szépen kialakított mennyezet
Szépen kialakított mennyezet

Fesse le a redőnyöket

Egy szép ablak egy csapásra átváltoztathatja a szobát szürkéből meséssé. A legújabb trend, hogy a redőny színeit használva teljes mértékben beépíthetjük őket a dekorációs rendszerbe. Egy kéttónusú kialakítás fel tudja úgy dobni a szobát hogy még a legolcsóbb redőnyöket is olyan minőségben tünteti fel, mintha egy elegáns hálószobához készültek volna.

Egy mintás függöny vagy redőny egy kicsit feldobja az ablakot
Egy mintás függöny vagy redőny egy kicsit feldobja az ablakot

A három ereje

A három határozottan egy mágikus szám, amikor a tervezésről van szó – ahogy a páratlan számok általában véve is. A páratlan számú tárgyak csoportosítása – legyen szó párnákról, vázákról, képekről vagy gyertyákról – arra kényszeríti a szemet, hogy mindent jobban megfigyeljen, ezzel olyan szintű vizuális érdekességet teremt, amellyel a szimmetrikus, páros számú elrendezések egyszerűen nem tudnak versenyezni.

Páratlanul páratlan
Páratlanul páratlan

70-30-as arány

Íme egy másik praktikus trükk az arányok helyes megválasztásához és a különböző stílusok kiegyensúlyozásához ugyanazon a téren belül. Garantáltan karaktert adhat egy helyiségnek, ha annak körülbelül 70%-át egy adott stílusban rendezi be, majd a maradék 30%-ot egy teljesen más stílusban alakítja ki. Így egy nagyrészt hagyományos berendezést feldobhat egy kis kortárs elemmel, vagy fordítva.

Egyszerre régi és új hatású szoba
Egyszerre régi és új hatású szoba

Tegye a padlót egybefüggővé

Ha ugyanazt a padlóburkolatot használja otthonának különböző helyiségeiben vagy területein, könnyen elérheti, hogy a tér sokkal nagyobbnak tűnjön, mint amekkora valójában. Ha nagy, nyitott terű szobái vannak, szőnyegekkel törje meg a folytonosságot, és ossza fel a teret használat szerint. Ezáltal olyan benyomást kelt, mintha különálló ülő és étkezőhelyek lennének, amelyek mégis egy nagyobb egész részeként kapcsolódnak össze.

Ugyanolyan padló az összes helységben
Ugyanolyan padló az összes helységben

Egyensúlyozza a színösszeállítást

Szeretné, ha egy három színű séma arányosítása üzembiztos módon történne? Maradjon a 60%-nál a domináns színnél, 30%-nál a másodlagos színnél és 10%-nál az akcentus színnél, és így nehezen fog hibázni. Ha egy negyedik színt is szeretne hozzáadni a keverékhez, ossza fel a másodlagos színt, vagy, ha szükséges, a domináns színt, de soha ne az akcentust.

Színarányos szoba

Régebbi bútor átalakítása

A régi bútorok átalakítása a lakberendezők titkos fegyvere. Akár a tömeggyártott bútorok egyedi darabokká alakítása, akár a használtüzletben vásárolt, olcsó, de elegáns darabok feldobása, a bútorok átfestése egyszerű módja annak, hogy színt és karaktert adjon otthonának, méghozzá alacsony áron. Válasszon olyan festéket, amelyhez nem kell alapozó, hogy csökkentse a festési időt.

Felújított retró bútorok
Felújított retró bútorok

Mintázott fal

A falak harmonikus vagy kontrasztos színekkel való festése megváltoztathatja a szoba térérzetét, és szórakoztató elemet adhat a otthonának. A pontos kivitelezés érdekében mindig használjon maszkoló vagy dekorációs szalagot. Azonnali stílusjavulást kaphat geometriai alakzatok kijelölésével, ezután az üres helyeket töltse ki a személyiségét tükröző különböző színekkel.

Téglamintás fal
Téglamintás fal

Hozzon létre hangulatos zugokat

A kényelmetlen vagy kihasználatlan hely gyönyörű zuggá alakítása sok lakberendező jól bevált trükkje. Legyen szó akár ablakülésről vagy olvasósarokról, egy méretre szabott asztalosmunka olyan stílusos megoldást hoz létre, amely illeszkedik a térbe. Az még egy plusz extra ha egy kis titkos tárolóhelyet is ki tud alakítani.

Hangulatos kis zug
Hangulatos kis zug

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....