Milyen előnyökhöz juttatja az építőipart a mesterséges intelligencia ?

  • Olvasási idő:7perc

A mesterséges intelligencia az építőiparban egy erőteljes és fejlődőképes eszköz hasznos felhasználása, amely új innovációkat hoz az épített szerkezetek és a tervezett projektek számára. A mesterséges intelligencia már nem egy távoli technológiai fantázia, hanem már most is hatással van az építkezésekre a való világban.


Kapcsolódó cikkek


A mesterséges intelligencia már most is számos építkezésre van hatással, rejtve a szemünk előtt. A tervezők, a projektmenedzserek és a HR-osztályok mind képesek hozzáférni a mesterséges intelligencia technológiához, hogy javítsák a fejlesztési, irányítási és felvételi munkájuk sebességét és hatékonyságát. Más felhasználási módok, például az építőipari robotok és a drónok sokkal láthatóbb példái az AI működésének. A mesterséges intelligencia további felhasználását és az építőipar jövőjére gyakorolt hatásának feltárását az alábbiakban olvashatja.

A mesterséges intelligencia alapelvei: A mesterséges intelligencia célja

Az AI technológiát azért hozták létre, hogy innovációkkal javítsa az emberek életét. Az AI egy olyan tanuló szoftver, amely sokféle módon képes információt rögzíteni, hogy elemezze és megismételje. Az AI tervezőszoftver valódi tervrajzokat és maketteket elemez a tervezési lehetőségek tanulmányozásához, míg az AI HR-szoftver az építőipari jelentkezők elemzésével segíti a munkaerő-felvételi erőfeszítéseket.

A mesterséges intelligenciát a legtöbb más technológiánál jobban vizsgálják, mivel állítólag korlátlan lehetőségeket rejt magában. Ha az emberek képesek új dolgokat megtanulni és fejlődni, akkor lehetséges, hogy az általunk tanított gépek is megtanulnak majd fejlődni, bár nem valószínű, hogy az építőgépek mögött álló technológia miatt azok ellenünk fordulnak és fellázadnak.

A mesterséges intelligencia technológiájának fejlődését számos szabály alakítja. Ezek a szabályok azt hivatottak biztosítani, hogy az AI-technológia felelőtlen használatából minél kevesebb nem kívánt következmény származzon.

Összefoglalva e négy alapelv érvényesítését szolgálják:

Önmagáért felel: A gép nem tudja elrejteni tetteit vagy szándékait, és nem is tanulhatja meg.
Az egész emberiség javát szolgálja: A mesterséges intelligencia azzal a céllal tanul, hogy mindenki számára előnyös legyen, aki kapcsolatba lép vele.
Önállóan működik: Az emberi beavatkozás a műveletekbe minimális lesz, ha egyáltalán szükség van rá.
Erkölcsi iránytűhöz igazodik: A megtanult erkölcsi kódexek befolyásolják a mesterséges intelligencia döntéshozatali képességeit.

Ezeket az elveket szem előtt tartva a mesterséges intelligencia az építőiparban olyan épületek fejlesztését irányítja, amelyek egészségesebbek a lakók számára, és olyan városokét, amelyek okosabbak a lakosok számára. Általánosságban elmondható, hogy a mesterséges intelligenciát alkalmazó építési projektek hatékonyan tervezhetők, irányíthatók és személyzettel is elláthatók.

A jövő már most itt van: előnyei az AI-nak az építőiparban

Az AI technológia által az építőipar számára biztosított konkrét előnyök nemcsak a projekt pontosságára és hatékonyságára, hanem az építőipari cég kultúrájára és vezetésére is hatással vannak. Az AI megkönnyíti a feladatokat, hogy az emberek jobban végezzék saját munkájukat. Egy olyan emberközpontú iparágban, mint az építőipar, a mesterséges intelligencia minden projekt több szakaszában is előnyös lehet, a koncepciók tervezésétől a bontások lebonyolításáig.

Ezek a technológiai fejlesztések már most hatással vannak az építési projektekre. Olvasson tovább, hogy megismerje az AI által az építőipar egésze számára kínált valós előnyöket.

Kibővített tervezési potenciál

A parametrikus tervezés az a gyakorlat, amikor a mesterséges intelligenciát a tervezési paraméterek módosítására és olyan tervezési bravúrok elérésére használják, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. A mesterséges intelligencia egy projekt forrásanyagaként tervrajzok ezreit elemzi, majd az új ismeretek birtokában megtervezi saját koncepcióit. A szokatlan koncepciók olyan innovatív tervezési elemekhez vezethetnek, mint például a fokozott természetes légáramlást biztosító intelligens szobaelosztás.

A mesterséges intelligencia a tervezési lehetőségeket is maximalizálni tudja bizonyos korlátok között, például a költségvetés vagy a helyszín méretei között. Van például olyan szoftver, amely felméri a projekt helyszínének korlátait, és úgy módosítja a terveket, hogy azok megfeleljenek ezeknek a korlátoknak, vagy az épületek homlokzati üveglapjainak elrendezésének tesztelésére is alkalmas, hogy a legköltséghatékonyabb elrendezési mintát alkalmazzák.

A mesterséges intelligencia még a kivételesen nagy és összetett építési projektek esetében is képes racionalizálni a projektek terjedelmét. Létezik olyan építésmenedzsment-szoftver, amely a mesterséges intelligenciát használja a projektek potenciális ajánlatok átvilágítására, a különböző projekttervek megvalósíthatóságának értékelésére és a szállítási határidők nyomon követésére, hogy a projektek a tervek szerint haladjanak, és így az ütemezési gondok és költségtúllépések megszűnjenek.

Más eszközök, például az épületinformációs modellező szoftverek a mesterséges intelligenciát használják a befejezett projektek nyomon követésére, és előrejelző karbantartási javaslatokat tesznek olyan módosításokat javasolva, amelyek nem feltétlenül vannak ütemezve vagy tervezve. Ezek a tippek túlmutatnak a hagyományos megelőző karbantartáson, és még a meghibásodás vagy üzemzavar előtt megtalálják a potenciális veszélyforrásokat, olyanok, mint egy röntgenszemüveg a projektmenedzserek számára.

Mesterséges intelligencia a munkaerő felvételéhez

A munkaerő-felvétel gyakori stresszforrás az építésvezetők számára. A mesterséges intelligencia technológia elemzi a jelentkezők adatait, és összehasonlítja azokat a részletes vállalati nyilvántartással, hogy a tapasztalat alapján megítélje az alkalmasságot. Ez nemcsak leegyszerűsíti a felvételi menedzser feladatát, hanem automatikusan kiemeli a legképzettebb jelölteket.

A jelenlegi alkalmazottak körében az AI technológia képes részletes személyi nyilvántartást vezetni (mint egy irattár, amely elemzi a tartalmát). Ez lehetővé teszi a szoftver számára, hogy megjósolja azokat az alkalmazottakat, akik hajlamosak lehetnek a vezetésre, vagy azokat az alkalmazottakat, akik közel állnak a távozáshoz. Ez tájékoztathatja a vezetést a megfelelő intézkedések meghozatalára vonatkozó döntéshozatalban, hogy segítse az alkalmazottak fejlődését.

Fokozott biztonság

A mesterséges intelligencia technológia képes arra, hogy a tanult ismereteket felhasználva tájékoztassa az érintetteket a munkaterülettel kapcsolatos konkrét legjobb biztonsági gyakorlatokról. Ez a felügyelet biztonságban tartja a dolgozókat és minimálisra csökkenti a balesetek számát az egyik legveszélyesebb iparágban. Az építőipari viselhető eszközökben, például védősisakban és bakancsokban használt AI például figyelmeztetheti a munkásokat a munkaterületen lévő veszélyekre.

A mesterséges intelligencia generatív tervezési képességei lehetővé teszik, hogy a mozgáskorlátozottak számára akadálymentesített bejáratokat, tűzvédelmi kijáratokat, figyelmeztető lámpákat és egyebeket a legoptimálisabb helyeken helyezzen el a nagyobb biztonság érdekében. A 3D-nyomtatók a mesterséges intelligencia segítségével ugyanezt a moduláris épületek esetében is elvégezhetik, kisebb költséggel. Így a mesterséges intelligencia biztonságosabb, egészségesebb épületekhez vezet, amelyek javítják a bennük élők és dolgozók életét.

Javuló precizitás

Míg az építőipari viselhető eszközök és az építkezést felügyelő szoftverek biztonságosabbá teszik az építőmunkások munkahelyét, más technológiák, például a drónok és az építőipari robotok az AI segítségével precízen végzik el a feladatokat és csökkentik az anyagpazarlást. Ezek a robotok képesek fárasztó munkákat gyorsan és pontosan, fáradtság nélkül elvégezni.

Az építőipari drónok mesterséges intelligencia szoftver segítségével szembeállíthatják a tervrajzokat a légi felvételekkel, és meghatározhatják, hogy szükség van-e változtatásokra az előre nem látható akadályok miatt. Még az olyan nagy építőipari berendezések, mint a buldózerek és kotrógépek is felszerelhetők mesterséges intelligencia vezérlőrendszerrel, hogy önállóan működjenek, csökkentve az emberi hiba lehetőségét.

A mesterséges intelligencia széles körű elterjedésének legnagyobb akadályai

Bár a mesterséges intelligencia óriási lehetőségeket rejt magában, hogy biztonságosabbá és méltányosabbá tegye az építkezéseket, és felborítsa az általunk ismert tervezési korlátokat, az autonóm építkezési technológia említésekor rengeteg a spekuláció. Ez a szkepticizmus nem alaptalan, mivel nehéz elképzelni az AI-technológia hatását az építőipar egészére.

A magas kezdeti költségek a legjelentősebb tényező, amely akadályozza a mesterséges intelligencia technológia széles körű elterjedését az építőiparban. Elemzések szerint az építőipar komoly befektetéseket tervez bevonni az AI-technológiához kapcsolódó éves kiadásnövekedés tekintetében. Az elemzés azt is megállapította, hogy a nagyobb cégek a nagyobb ráfordításai miatt valószínűleg gyorsabban profitálnak az AI bevezetéséből.

A meredek árcédula mellett az emberi beavatkozás általános hiánya miatt egyes szakemberek bizalmatlanok az AI technológiával szemben. Az építőipar még mindig a sok fél közötti bizalmi kapcsolatokra épül, míg az AI-t autonómiára tervezik. Ugyanaz a technológia, amely javítja az építőipari munkások biztonságát, a biztonsági tanácsadó számára a munkája elvesztését eredményezheti.

Az autonóm jövő garantált – bizonyos mértékig

Az építőipar munkaerőhiánnyal küzd, amelyet csak súlyosbított a koronavírus-válság. A mesterséges intelligencia technológiája képes enyhíteni a vállalatok munkaerőhiányát a HR-osztályok, a menedzserek és az építők fellendítésével, de költségei és ismeretlensége valószínűleg lassítja a bevezetését a kisebb építőipari cégeknél.

Függetlenül attól, hogy mennyi időbe telik, amíg a mesterséges intelligencia az építőipar egészére rányomja bélyegét, már ma is történnek olyan apró előrelépések, amelyek megalapozzák a további változásokat. A mesterséges intelligencia valódi potenciállal rendelkezik a biztonság és a munkahelyek biztonságának növelésében egy olyan veszélyes iparágban, ahol szükség van a szakképzett munkaerőre, miközben a tervezési innováció új korszakát indítja el.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....