Napozószoba(terem) bővítésként, megéri ?

  • Olvasási idő:6perc

Ha több helyet szeretne otthonában, a szokásos megoldás az, hogy felbérel egy vállalkozót, hogy építsen egy teljes értékű épületbővítést vagy egy olyan szoba kiegészítést, amely a ház fő alapterületéhez csak egy kisebb bővítést ad. De ez a bővítés is olyan lehetőség, amely gyorsan megijesztheti a költségvetés-tudatos háztulajdonosokat, amikor a fővállalkozók ajánlatai beérkeznek. Egy egyedi építésű épületbővítés legalább 2-4 millió forintba is kerül, a nagyobb bővítések pedig ennek az összegnek a többszörösébe.

Népszerű alternatíva a napozóterem – egy olyan tér, amely a beltéri és a kültéri tereket egy kényelmes kiegészítő lakóterülettel hidalja át. Az a tény, hogy egy napozószoba általában jóval kevesebbe kerül, mint egy hagyományos épületbővítés, nagyon vonzó lehetőséggé teszi ezt a lehetőséget.

Mi a napozóterem(szoba) ?

A napozótermet általában úgy határozzák meg, mint egy rekreációs teret, amely hidat képez a beltéri és a kültéri lakóterek között, általában jelentős mennyiségű üvegfalfelülettel – gyakran akár 80 százalékkal.

Kis méretű napozószoba
Kis méretű napozószoba

Az építési előírások általában nem írják elő, hogy a napozószobának rendelkeznie kell elektromos hálózattal vagy fűtési/hűtési szolgáltatással, bár ez lehet nem minden településen van így. Sok napozóterem ma már rendelkezik elektromos szolgáltatással, és kiegészítő fűtéssel és hűtéssel.

A napozószobákat gyakran betonra építik, kisebb alapozással, hasonlóan a garázsokhoz, ezért a napozószobák alatti teljes pincék ritkán szoktak előfordulni. Ebben az esetben is ez olyan épületbővítésnek minősül, amelyeket fából, betonból, üvegből, és zsindelyből építenek – tehát szinte minden olyan összetevőből, amelyet egy otthon építése során használnak, ezért joggal lehet nevezni épületbővítésnek, amire valószínű hogy engedélyt kell szerezni a hatóságoktól.

Bár a épületbővítések teljes pincével is rendelkezhetnek, egy valódi épületbővítésnek teljes elektromos és HVAC-szolgáltatással kell rendelkeznie. Az ilyen típusú kiegészítés növeli a ház hasznos területét, amit a helyi hatóság jegyez.

Előre gyártott és egyedi építésű napozótermek

A napozószobák kategóriáján belül két kategória létezik: előre gyártott vagy egyedi építésű. Az előre gyártott napozótermek inkább a megszokottabbak, és általában egy kicsit olcsóbbak, de nem alkalmazkodnak az Ön otthonához. Az egyedi építésű napozószobák határozottan alkalmazkodnak a házához és az ingatlanához, de többe kerülnek, mint az előre gyártott egységek.

Előre gyártott napozótermek

A mai napozótermek leggyakrabban előregyártott készletekből készülnek, amelyek acélból, alumíniumból vagy üvegszálból készült keretdarabokkal, valamint a falakhoz üveglapokkal rendelkeznek.

Az előregyártott napozótermi kiegészítőket puzzle-szerűen szerelik össze, általában szakképzett szakemberek. Az a tény, hogy ezek készletek, nem jelenti azt, hogy az összeszerelés könnyű barkácsprojekt, bár tapasztalt háztulajdonosok sikeresen összeszerelhetik az elemeket.

Előregyártott típusú napozóterem
Előregyártott típusú napozóterem

Az előregyártott napozótermet a helyszínen kívül tervezik és gyártják. Ezután teherszállítóval szállítják lapos kartondobozokba csomagolt darabokban. Az összeszerelést elvégezheti a háztulajdonos, vagy gyakrabban a készlet gyártójával kapcsolatban álló vállalkozó.

Egyedi építésű napozótermek

A napozószobákat egy helyi fővállalkozó építheti meg, aki az Ön igényei szerint tervezi és építi meg a napozószobát.

Egyedi építésű napozóterem
Egyedi építésű napozóterem

Az ilyen napozótermek hagyományos gerendavázzal és zsindelytetővel rendelkeznek, de a falak túlnyomórészt üvegből vannak, amelyeket teraszajtók vagy teljes hosszúságú ablakok alkotnak. Mivel a napozóterem-építés nem túl gyakori, keressen olyan vállalkozót, aki napozószobákra specializálódott, vagy legalábbis olyan vállalkozót, aki jelentős tapasztalattal rendelkezik a napozószobák terén.

Költségek

A napozószobák költségei rendkívül eltérőek. Egy kis napozószoba körülbelül 1,5 millió forintba kerülhet, de a saját építésű napozószobák ennél is kevesebbe kerülhetnek. Egy nagyméretű napozószoba egy új, födémes alapozással több mint 5-8 millió forintot kóstál.

Egy 5×5-ös méretű napozószoba esetében például a költségek 2022-ben:

  • A standard anyagokból épített, fából készült készletből készült napozószobák induló ára körülbelül 1,5 millió forint.
  • A csúcsminőségű alumínium és üveg napozóterek akár 4 millió forintba is kerülhetnek.
  • Számítson 1-3 millió forint közötti összegre, ha azt szeretné, hogy a napozószoba négy évszakos tér legyen, kész falakkal, vezetékekkel és fűtési szolgáltatással.
  • Egy teljesen kész, négy évszakos napozóteremre 3-6 millió forint közötti összeggel számoljon.

Napozóteremmel kapcsolatos megfontolások

Fűtés és hűtés
A napozószobáknak nem kötelező központi fűtéssel és hűtéssel (HVAC) rendelkezniük. Az egyedi építésű napozószobák általában legalább fűtéssel rendelkeznek, gyakran elektromos fűtőlapok vagy ventilátoros fűtőberendezések formájában. Ha viszont teljes értékű napozótermet szeretne, akkor viszont ugyanolyan központi HVAC-szolgáltatással kell rendelkezniük, mint a ház többi részének.

Elektromos szolgáltatás
A napozószobáknak nem kell elektromos hálózatot telepíteni, bár egyre gyakrabban vannak olyanok amikbe vannak, különösen, ha egyedi építésűek. Még az előregyártott napozótermi készletek is rendelkezhetnek az elektromos szolgáltatás hozzáadására vonatkozó szerelvényekkel.

A minden igényt kielégítő napozószobáknak viszont ugyanazokat az elektromos szolgáltatási követelményeket kell követniük, mint a ház többi részének – ez az egyik oka annak, hogy drágábbak, mint az előregyártott elemekből készült napozóterem(szoba).

Építési költségek és viszonteladás
Összességében a napozószobák négyzetméterenkénti építési költsége alacsonyabb, mint a fővállalkozók és alvállalkozók által épített szokásos épületbővítéseké ugyanakkora területre. A napozószobák négyzetméterköltsége általában körülbelül fele az épületbővítésnek. Mégis, ha megpróbálja maximalizálni ingatlana teljes értékét, érdemes lehet többet költeni egy helyszínen épített teljes értékű napozóteremre. A kezdeti költségek magasabbak lesznek, de a későbbi viszonteladási érték is magasabb lesz.

A bővült tér típusa
A napozószoba fő célja, hogy bőséges természetes fénnyel rendelkező kiegészítő teret biztosítson olvasáshoz, növénytermesztéshez, gyógyfürdő elhelyezéséhez stb. Ez egy fontos ingatlan megkülönböztetés, mert a kiegészítő teret másképp tekintik, mint az alapvető életteret. De egy épületbővítés nagyobb értéket ad otthonának, mint egy kiegészítő napozószoba.

Gyakori kérdések a napozóteremmel kapcsolatban

Szükség van építési engedélyre a napozóteremhez ?

A napozószobákhoz építési engedély szükséges. A legtöbb közösségben még a legkisebb napozószoba vagy egyedi építésű napozóterem is építési engedélyt igényel. Az elektromos áramot is engedélyeztetni kell a helységben.

Olcsóbbak az előre gyártott napozószobák, mint az egyedi építésű napozószobák ?

Az előre gyártott napozószobák gyakran, de nem mindig olcsóbbak, mint az egyedi építésű napozószobák. Sokféle kiegészítőt lehet megadni egy előregyártott készlethez, és egy csúcsminőségű “napozószoba-készlet” az összes lehetséges opcióval megközelítheti egy rendes szoba építési költségét. Az előregyártott egységek olcsóbbnak tűnnek, de ezekhez még számtalan kiegészítőt lehet rendelni ami megdobja az árakat.

A napozószobáknak szükségük van alapozásra ?

A napozószobáknak szükségük lehet alapozásra. Az alapozási követelmények olyan változatosak, mint a települések, ahol másmilyen szabályok lehetnek mint egy másik településen. Általában megfelelő építési alapra lesz szüksége a helyszínen épített napozószobához, bár egyes könnyűszerkezetes előregyártott napozószoba-készletek néha összeszerelhetők meglévő teraszokra.

Lehet-e növényeket termeszteni egy napozószobában ?

A napozószoba nem teljesen azonos az üvegházzal. Az üvegház kifejezetten növénytermesztésre épül, ezért kemény burkolatú padlóval rendelkezik, beépített vízelvezetővel a kiömlések felfogására. A növénytermesztéshez megfelelő helyen lesz elhelyezve az udvaron. A napozószoba több napfényt kap, mint a ház bármely más része, már csak a megnövelt nyílászárók miatt is. De nem feltétlenül a háznak azon az oldalán lesz, amelyik a legtöbb napot kapja (kivéve, ha ezt Ön határozza meg).

Építessen napozótermet, megéri ?

A napozószoba csábító alternatívája a hagyományos, teljes méretű és értékű kiegészítő épületrésznek. Átlagosan ezek a fényárban úszó terek olcsóbbak, mint a hagyományos bővítések, és mivel kevesebb vállalkozót kell bevonni, egyszerűbb a felépítésük, ezért a napozószobák gyorsan felépülnek.

Egy egyedi napozóterem nagy költség lehet ami nem biztos hogy megtérül eladáskor, viszont páratlan időtöltést biztosít a lakóknak
Egy egyedi napozóterem nagy költség lehet ami nem biztos hogy megtérül eladáskor, viszont páratlan időtöltést biztosít a lakóknak

Bár a napozószoba által hozzáadott tér kiegészítő térként van meghatározva – nem pedig például a szobakiegészítés által kínált alapvető élettérként – sok lakástulajdonos számára a napozószoba tökéletes választás. Hacsak nem nagyon jól megépített, vagy nem nagy alapterületű, a napozóterem nem sokat ad hozzá az otthon újraértékesítési értékéhez. Egyes vevők akár nyűgnek is tekinthetik a napozószobát.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....