Innovatív anyagok az építőiparban

  • Olvasási idő:4perc

Az anyaghiány, a szállítási késedelmek és a környezetbarát gyakorlatok iránti növekvő igény miatt az építőipar kénytelen új anyagokat használni és innovatívan gondolkodni a projektekről.


Kapcsolódó cikk


Bár a tulajdonosok által választott anyagok többsége szabványosnak számít, van néhány érdekes anyag, amelyeket egyre gyakrabban használnak – és amelyek ezzel együtt megváltoztathatják az építőipart.

Íme néhány új, innovatív anyag, amely a jövőben jobban el fog terjedni.

Fénykibocsátó cement

A napenergiával működő lámpáktól nem sokban különbözik a fénykibocsátó cement, amely nappal elnyeli a napenergiát, éjszaka pedig megvilágítja az autópályákat, utakat és kerékpársávokat. Bár ez a cement az utcai lámpák szerepét tölti be, van egy nagy különbség: a kibocsátott fény kísérteties zöld színű. Azért képes ilyen fényt kibocsátani, mert a gyártási folyamat során foszforeszkáló anyagokat adnak hozzá.

A cement által kibocsátott fény akár 12 órán át is világíthat, és szabályozható, hogy a biztonságos vezetési feltételek megteremtése érdekében a vakító fényt minimalizálja. A 100 éves élettartammal ez a technológia jelentős hatást gyakorolhat a villamosenergia-felhasználás csökkentésére.

CABKOMA szálas rudak

A 2016-ban Japánban kifejlesztett CABKOMA szálrudak egyedülálló anyagot jelentenek, mivel segítenek az épületek földrengés elleni védelmében. Azáltal, hogy ezek a rudak egy egymásba illeszkedő hálórendszert hoznak létre, segítenek a földrengés okozta rezgéseket az épületektől elvezetni. Ez különösen fontos a régebbi épületek esetében, amelyek nem a mai szabványoknak megfelelően épültek.

Míg a rúd belseje szénszálas, addig a külseje szervetlen szálakból és hőre lágyuló gyantából készül. Nagy szakítószilárdsággal rendelkezik, és ellenáll a korróziónak. Rendkívül tartós anyag, amely ugyanakkor meglepően könnyű – így könnyen szállítható anyag.

Szennyezéselnyelő téglák

A légszennyezés bizonyos területeken komoly problémát jelent, korai halálozást és számos egészségügyi problémát okoz. A szennyeződést elnyelő téglák, más néven légzőtéglák a levegő szűrésének és tisztításának innovatív módját jelentik. Lakótereink és városaink szennyeződéscsökkentő téglákkal való kibélelése nemcsak az építőiparban, hanem az egészségügyben is áttörést jelentene.

A szennyezéselnyelő tégla ötlete az volt, hogy valami olyasmit hozzanak létre, mint egy porszívó – a téglákat úgy alakítva, hogy a légáramlást befelé irányítsák, a levegőt pedig egy szűrőrendszeren keresztül kényszerítik át.

Meglepő módon ezeknek a tégláknak az előállítása kevesebb energiát igényel, mint egy hagyományos tégláé. Viszonylag olcsó is, hogy ez egy életképes anyag legyen.

Keresztrétegelt fa

A keresztrétegelt faanyag egy mesterséges fa, amely némileg hasonlít a rétegelt lemezhez. Különbségét az adja, hogy sokkal vastagabb (és erősebb), mint a rétegelt lemez. A keresztrétegelt faanyag létrehozásához egy falapot egy másik falaphoz kapcsolnak – de mindkettő más irányba van tájolva, hogy növeljék a szerkezeti integritást. Nincs korlátja annak, hogy hány lapot raknak egymásra, ami azt jelenti, hogy rendkívül masszívvá válhat.

Bár nem mindig a legolcsóbb megoldás, a faanyag fenntarthatóbb, mint más anyagok, például az acél, a beton és a műanyag. Ennek az anyagnak a sokszínűsége lenyűgöző, és még felhőkarcolókat is építenek belőle.

Átlátszó alumínium

Bár már korábban volt róla szó, de azért még nem árt tudni róla  egy-két dolgot. Az alumínium elég gyakori anyag. De az alumínium, amin keresztül lehet látni, az valami más.

Az átlátszó alumínium, bár drága, egyesíti a fém szilárdságát az üveg esztétikumával. Az anyag felhasználási lehetőségei végtelenek, beleértve a felhőkarcolókat és a víz alatti járműveket. Jelenleg elsősorban katonai projektekhez használják, de nem lenne meglepő, ha a jövőben szélesebb körben is alkalmaznák, természetesen az építészetben is. Természetesen a Stark Trek-rajongók már egy ideje tisztában vannak az átlátszó alumíniummal, és nem fognak meglepődni, ha ez válik általánossá.

Mit jelentenek ezek az anyagok az építőipar számára ?

Bár ezen anyagok többsége még nem áll tömegesen rendelkezésre általános használatra, ezek a felfedezések mind az innováció szükségességére utalnak. A munkaerőhiány rávilágít a tartósabb, kevesebb karbantartást igénylő anyagok iránti igényre. A fenntarthatósággal kapcsolatos ötletek, beleértve az újrahasznosított anyagok használatát és a szénlábnyomunk csökkentését, szintén az építőipar határait feszegetik.

Az építőipari vállalatok egyelőre (túlságosan is jól) tudják, hogy az anyagok hiánycikknek számítanak. Amíg ezek az innovatív anyagok nem válnak hozzáférhetőbbé, az anyagok nyomon követése, és további használatuk felbecsülhetetlen értékű.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....