Hogyan járul hozzá a technológia a globális fenntarthatósági törekvésekhez ?

  • Olvasási idő:3perc

A bolygó megmentéséért és az éghajlatváltozás hatásainak visszafordításáért folytatott küzdelem sok ember figyelmének előterében áll, különösen a média egyre nagyobb visszhangja miatt. Minden apró változtatás, amit teszünk, segíthet a zöldebbé válás érdekében tett közös erőfeszítésekben, de széles körű cselekvésre van szükség ahhoz, hogy a probléma valóban megoldódjon.

A technológia használata ahelyett, hogy csak az emberekre hagyatkoznánk, nagyszerű megoldásokat kínál, mivel a fenntartható technológiák támogatják a vállalkozások környezetbarátabbá tételére irányuló erőfeszítéseket, és mivel a bolygón szinte mindenki a különböző típusú vállalkozásokra támaszkodik az életében, ez egy kulcsfontosságú célterület.

Segíthet az embereknek abban is, hogy otthoni életüket környezetbarátabbá tegyék, ami fontos, mivel sokan a hibrid vagy otthoni munkamodell felé mozdulnak el. A zöldebb ellátási láncok például drasztikusan csökkenthetik az üvegházhatású gázok kibocsátását, mivel például csak az Egyesült Királyságban 5,6 millió vállalkozás működik.

Bár a változtatások mértékét a vállalat mérete és így a fenntarthatósággal kapcsolatos beruházásokra szánt költségvetése határozza meg, már kis változtatások is előnyösek lehetnek. A zöld ethosz korai beépítése a vállalati értékekbe azt jelenti, hogy nagyobb valószínűséggel marad meg a vállalkozás növekedésével együtt is.

A nagyobb vállalatok esetében a fenntarthatósági erőfeszítések sikeréhez kulcsfontosságú, hogy változtatásokat hajtsanak végre az ellátási láncuk nyomon követésének módjában. A környezetbarát beszerzési döntések meghozatalakor létfontosságú, hogy világos képet kapjunk arról, hogy pontosan mi történik a folyamat minden egyes szakaszában. A fenntartható technológia segíthet azonosítani a javításra szoruló területeket, beleértve azt is, hogy a vállalkozások hol csökkenthetik a felesleges hulladékot.

A zöldebb ellátási láncokkal párhuzamosan a városok zöldebbé tétele is számos pozitív változást eredményezhet. A bolygó egyre növekvő népessége és a világszerte tapasztalható könyörtelen urbanizáció azt jelenti, hogy városaink egyre zsúfoltabbá válnak az erőforrások iránti növekvő igény miatt. A szén-dioxid-kibocsátás egyre nő, és ennek következtében a levegő minősége egyre rosszabb. A légszennyezés nemcsak a környezetre káros, hanem az emberi egészségre is káros, többek között légzőszervi és szív- és érrendszeri problémákat okozva, egyéb krónikus betegségek mellett.

A fenntartható technológiák itt is segítségünkre lehetnek. A Smog Free Project például a levegő tisztítását tűzte ki célul, így a városok zöldebb és egészségesebb lakó és munkahelyekké válnak. Ez a díjnyertes torony óránként 30 000 m3 levegő tisztítására képes, és mindössze 7 méteres magasságával nem foglal túl sok helyet. Ha ezeket a tornyokat a világ városaiban telepítenék, jelentős változást hozhatnának – hangsúlyozzák a tornyok támogatói.

Tiszta levegőt előállító városi torony
Tiszta levegőt előállító városi torony

Ugyanígy a korlátozott természeti erőforrások maximális kihasználása is sokat segíthet egy fenntarthatóbb világ kialakításában. A hagyományos energiaforrások, például a szén és a kőolaj iránti kereslet változatlanul töretlen, ezek a források azonban lassan elfogynak, és elégetésük károsítja bolygónk légkörét, hozzájárulva a globális felmelegedéshez.

Az olyan fenntartható technológiák, mint a napelemek és a szélturbinák segíthetnek abban, hogy a körülöttünk lévő természeti erőforrásokat használjuk fel infrastruktúránk energiaellátására. Bár az eltérő földrajzi elhelyezkedés, gazdasági jólét és időjárási viszonyok miatt e zöld technológiák kapacitása nem azonos a világon mindenütt, még mindig hatalmas a kiaknázatlan potenciál és a további innováció lehetősége.

Mivel számos kormány a nettó nulla százalékos célokra összpontosít, a megújuló energiaforrások az elkövetkező években és évtizedekben egyre szélesebb körben fognak elterjedni, és gyökeresen átalakítják az energiaipart.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....