A vinilből lévő külső falburkolat előnyei és hátrányai

  • Olvasási idő:4perc

A vinilburkolat olcsó, könnyen beszerezhető, népszerű, gyorsan telepíthető és egyszerűen karbantartható. Mindezek az előnyös tulajdonságok arra utalnak, hogy a vinilburkolat az ideális burkolati megoldás otthona számára. Vagy mégsem ? A másik oldalon a vinilburkolat hajlamos a törésre, nehezen festhető, és megkérdőjelezhető hatással van otthona viszonteladói értékére. Mielőtt a vinil házburkolat telepítése mellett döntene, tudjon meg mindent az előnyös és a hátrányos tulajdonságairól.

Mi az a vinil házburkolat ?

A vinil házburkolat egy tartós műanyag, amelyet általában a házak külsején használnak. Számos színben és stílusban kapható, sőt, még a fa és más burkolatok megjelenését is utánozza.

Előnyök

A vinil nem igényel festést

A vinil kivételével szinte minden burkolat-anyagot színréteggel vonnak be. A vinilburkolatok egyedülállóak abban, hogy már van valamilyen színük. A vinyl színe 100 százalékban homogén, ez azt jelenti, hogy a színt nem lehet mechanikusan lecsiszolni a felületről, mert az egész anyagmennyiség ugyanolyan színű. Ha irtózik a ház külső festésének gondolatától, akkor ez a vinilburkolat legerősebb érve. A vinilburkolatot soha nem kell festeni.

Tipp
A vinilburkolatot gyakran vinil homlokzati és aljzatburkolattal építik be, ami számos problémát, például a korhadó fát és a hámló festéket is elfedi.

A vinilburkolat olcsó

Kevés olyan burkolatanyag van, amely olcsóbb, mint a vinilburkolat. Csak az anyagokat tekintve a szálcementes burkolat két-négyszer annyiba kerülhet, mint a vinilburkolat. A hasonló méretű szálcement fóliás burkolat legalább kétszer annyiba kerül. A vinilburkolat szinte mindig a legolcsóbb választás lesz.

A vinilburkolat alacsony karbantartási igényű

A vinilburkolat sima felülete azt jelenti, hogy a por, a pókhálók és más törmelékek viszonylag könnyen eltávolíthatóak, ha egy kerti slaggal lelocsolják. Mivel nem kell festeni, soha nem kell kapargatnia, foltoznia, alapoznia és festegetnie háza külső felületét.

Hátrányok

A telepítés egyszerű, de nem bolondbiztos

Ha egyszer már megvásárolta a vinilburkolatot, maga is felszerelheti, de a legtöbben vállalkozóra hagyatkoznak. Mivel a vinilburkolat hatékonysága a megfelelő beépítésen múlik, a silány munka hosszú távon még nagyobb gondokat jelent. Ha a burkolatot túl szorosan szögezik le, akkor az tágulni, repedezni, dudorodni vagy vetemedni fog. A garanciák gyakran csak egy évig tartanak, és a termékgarancia érvényét vesztheti a hibás beépítés miatt. Nem minden vállalkozó tudja szakszerűen telepíteni a vinilburkolatot.

A vinilburkolat egyéb karbantartási problémákat eredményezhetnek

A gyártók gyakran azt hirdetik, hogy a kiváló minőségű burkolatok  körülbelül 20-30 évig tartanak. Az Ön vinilburkolata már 10-15 év után elkezdheti mutatni a korát. A vinilburkolat, különösen a sötétebb színű, napnak kitett része elkezd fakulni. A festés rossz lehetőség a szín felújítására, mivel a festék valószínűleg rövid idő után lehámlik és megrepedezik. A magasnyomású mosás katasztrofális hatással lehet, ha a víz bejut a házba a réseken keresztül a vinilburkolat mögé.

A vinilburkolatok gyakran meghasadnak vagy eltörnek a hőmérséklet-változások okozta tágulás és összehúzódás miatt. Ha például egy fűnyíró véletlenül egy követ repít a háza fala felé, az kilyukaszthatja a burkolatot. A nagyobb szemcseméretű jégesők is lyukat üthetnek a vinilburkolaton. A vinilburkolat nem foltozható; a teljes lapot ki kell cserélni, ha megsérül.

A vinilburkolat csökkentheti otthona értékét

Elsősorban pénzügyi szempontból van értelme, ha a régi, hámló fa burkolatát friss, olcsó vinilburkolattal fedik le. Ez a kiegészítés azonban csökkentheti az értékét. Ha az Ön otthona magasabb árkategóriájú, akkor a vinilburkolat csökkentheti otthona értékét.

Esztétikai szempontból a vinilburkolat hajlamos “elszürkíteni” a ház külsejét. Mivel sok lakásvásárló a vinilburkolatot rosszabb minőségűnek tartja, alacsonyabb ajánlatokat tehet otthonára, ha úgy dönt, hogy eladja.

A vinil burkolat beengedheti a nedvességet a felszíne alá

A burkolat fő célja, akárcsak a tetőfedésé, hogy távol tartsa a vizet a házától. A faburkolat és más hagyományos burkolóanyagok lehetővé teszik, hogy a fal lélegezzen; a vízgőz átjuthat a falszerkezeten, de hidegebb időjárás esetén távozhat is. A vinilburkolatot azonban jellemzően egy sztirol szigetelőlemez réteg fölé szerelik, amely a vízgőzt a fal üregében tarthatja.

Tehát azt lehet mondani nagyvonalakban hogy a vinilből lévő házburkolat olcsó, könnyen tisztítható, de esztétikai értéke csekély, és az élettartama sem kimagasló.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....