Lakásban való komposztálás kivitelezése

 • Olvasási idő:5perc

A komposztálás kényelmes módja lehet a hulladék ártalmatlanításának, csökkenti a környezetre gyakorolt hatást, és értékes tápanyagokat termelhet a szobanövények számára. A komposztálás egy lakásban azonban kihívásnak tűnhet.

Sok lakásban élő ember tétovázik a komposztálással kapcsolatban, mert aggódik amiatt, hogy milyen hatással jár, ha az ételmaradékot, meg lebomló anyagokat egy edénybe teszik, és több hónapig hagyják bomlani. A lakásban történő komposztálás vonzza a bogarakat ? A komposztálásból származó szag elnyomja majd a helyiséget ?

Otthoni körülmények között is érdemes komposztálni
Otthoni körülmények között is érdemes komposztálni

Ha megfelelően van kivitelezve, teljesen lehetséges a komposztálás egy lakásban – anélkül, hogy túl sok helyet kellene feláldoznia, rovarinváziót idézne elő, vagy kellemetlen szagoknak tenné ki magát (és a vendégeket).

A siker érdekében meg kell értenie, mi a komposzt, mit lehet és mit nem lehet komposztálni egy lakásban, és hogyan építse meg saját, lakásbarát komposztáló edényét.

Mi a komposzt ?

A komposzt egy természetes, földszerű anyag, amely szerves anyagok lebomlásából keletkezik. A “zöld” és “barna” anyagok (amelyek nem feltétlenül zöld vagy barna színűek) kombinációja szükséges a baktériumok megfelelő egyensúlyának fenntartásához, amelyek a hulladékot komposzttá alakítják. Ez az aerob folyamat több hónapig vagy tovább tart, attól függően, hogy mekkora a komposztáló, milyen a hőmérséklet a tartály belsejében, és milyen típusú anyagokat bontanak le.

A komposzt szinte "földszerűvé" tud komposztálódni
A komposzt szinte “földszerűvé” tud komposztálódni

Akkor tudja, hogy a komposzt készen van, ha a komposztanyagban kevés (ha egyáltalán van) törmelék azonosítható, és enyhén édes, földes szagot áraszt. A kész komposzt úgy néz ki, mint a föld, sötét színű és finom szerkezetű.

Mit lehet komposztálni ?

A komposztálás nagyszerű módja annak, hogy az ételmaradékokat és néhány háztartási hulladékot “fekete arannyá”, a kültéri kert vagy a szobanövények számára hasznos kiegészítő anyaggá alakítsuk át. Fontos azonban, hogy tisztában legyen azzal, mit lehet és mit nem lehet komposztálni, hogy elkerülje a szagokat, a penészedést és a hulladék lebomlásának elmaradását.

Komposztálni a legtöbb konyhai hulladékot lehet
Komposztálni a legtöbb konyhai hulladékot lehet

Íme néhány a leggyakoribb komposztálható tárgyak közül:

 • Zöldséghulladékok.
 • Kávézacc és papírkávéfilter.
 • Gyümölcsök és zöldségek héja.
 • Szikkadt kenyér.
 • Fűnyesedék.
 • Friss vagy szárított levelek.
 • Újságpapír, aprítva.
 • Kukoricacsuhé vagy kukoricacsutka.
 • Nem fényes papír, aprítva.
 • Kartondobozok, széttépve.
 • Kenyér.
 • Főtt, sima tészta vagy rizs.
 • Tojáshéj (fehérje és sárgája nélkül).

Észre fogja venni, hogy a húsok, csontok, tejtermékek és zsírok hiányoznak a komposztálható tárgyak listájáról. Ezeket a tárgyakat általában nem ajánlott a komposztálóba tenni. Az állati eredetű termékek komposztálóba történő hozzáadása szagokat okozhat, valamint vonzza a rovarokat és a rágcsálókat.

A komposztáló edény kiválasztása

A lakásban történő komposztálásra számos lehetőség van, többek között kisebb ödör, Bokashi vödör, vagy üzletben kapható komposztáló használata. Sokan úgy találják, hogy egy egyszerű, műanyag edényből készült komposztgyűjtő a legegyszerűbb módja a kezdésnek.

Komposztáló edénynek megteszi a hasonló tároló is
Komposztáló edénynek megteszi a hasonló tároló is

A komposztáláshoz nincs szükség különleges típusú műanyag edényre, de legyen rajta fedél, és a cikkben vázolt módszerhez két azonos méretű tárolóra lesz szüksége. A tárolók méretét a rendelkezésre álló hely alapján válassza ki, szem előtt tartva, hogy a komposztálórendszert a lakás vagy társasház sötétebb, szobahőmérsékletű helyiségében kell tartani. A lakáskomposztáló népszerű helye a mosogató alatt van, de a mosókonyha vagy a háztartási szekrény is működhet.

Amire szüksége lesz

Felszerelés és szerszámok

 • Fúrógép.

Anyagok

 • Két műanyag tárolóedény, amit egymásba lehet tenni, szorosan illeszkedő fedéllel.
 • Aprított újságpapír vagy fűrészpor.
 • Talaj.

Lyukak fúrása a tárolóba

Az egyik műanyag tárolóban fúrjon egy sor lyukat a tároló tetején, mindkét oldalon. A lyukak pontos mérete nem fontos, de a lyukaknak körülbelül 3 cm távolságra kell lenniük egymástól. Ezek a lyukak lehetővé teszik a levegő áramlását, ami elengedhetetlen a bomlási folyamathoz.

Ugyanazon a műanyag tartályon, amelybe az légáramlást segítő lyukakat fúrt, fúrjon lyukakat a tartály aljára. A lyukak száma a tartály méretétől függően változik, de törekedjen arra, hogy a lyukak egyenletesen oszoljanak el az egész tartályban. Ezek a lyukak lehetővé teszik a folyadék lefolyását a második műanyag tartályba. A komposztteának is nevezett folyadékot kidobhatja, vagy felhasználhatja a növények trágyázására.

Töltse fel talajjal az egyik edényt

Helyezze a lyukas műanyag edényt a második műanyag edény belsejébe. Töltse meg a felső edényt néhány centiméternyi földdel (virágföld is megfelelő), majd töltse fel száraz, nedvszívó anyaggal, például aprított újságpapírral vagy fűrészporral.

Lefedés nedvszívó anyaggal

Komposztálója akár készen is áll a használatra. Töltse a szerves hulladékot a komposztáló felső tartályába. Mindenképpen fedje le újságpapírral vagy fűrészporral, hogy felszívja a felesleges nedvességet, és megakadályozza a penészesedést és a szagokat. Ezután fedje le a komposztálót a fedéllel. Ha mindig van “takaróanyag” a komposzt tetején akkor nem keletkeznek szagok.

Rendszeres tisztítás

Rendszeresen ürítse ki a második tartályból a folyadékot, és tisztítsa meg, hogy segítsen megelőzni a penészesedés vagy a szagok kialakulását.

A komposztálónak több hónapig (vagy tovább) tart, amíg a hulladékot teljesen lebontja. A komposztálóba adagolt hulladék mennyiségétől függően előfordulhat, hogy a komposztálható hulladékok fogadására készen kell állnia egy második edénykészletnek, amíg az első edénykészletben lévő hulladék még feldolgozódik.

Hogyan használjuk a komposztot ?

A komposzt nagyon hasznos talajjavítóként a kert vagy a cserepes növények számára. Javíthatja a vízelvezetést, növelheti a hasznos baktériumok számát, és vonzza a földigilisztákat. Ha a komposzt elkészült, közvetlenül a kertjébe teheti, vagy tárolhatja egy edényben, és szükség szerint adagolhatja a növényekhez.

A komposztot akár szobanövényeihez akár a kis zöldséges kertjéhez is felhasználhatja
A komposztot akár szobanövényeihez akár a kis zöldséges kertjéhez is felhasználhatja

Ráadásul a komposztálás során keletkező folyadék tele van tápanyagokkal. Sokan használják ezt a “komposztteát” szobanövények trágyázására vagy a kertben.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....