Hogyan lehet megelőzni a penészedést vízkár után ?

 • Olvasási idő:6perc

A vízkár egy otthonban rossz, de a keletkező penész még rosszabb lehet. Miután kiszárította otthonát a víztől – csőtörés, szivárgó vízmelegítő, talajvíz behatolása vagy a területét érintő árvíz miatt – a penész még sokáig növekedhet.


Kapcsolódó cikkek


Ha megérti, hogyan alakul ki a penész, és mit kell tennie ellene, az segít megelőzni a penész kialakulását a vízkár után.

Miért alakul ki a penész a vízkár után ?

Nem egyetlen tényező hozza létre a penészt. A víz, az élelmiszerek, a hőmérséklet és az idő kombinációja teremti meg azokat a feltételeket, amelyek lehetővé teszik a penész növekedését a vízkár után.

Vízkár utáni penészesedés
Vízkár utáni penészesedés

Víz: A penész kialakulásához vízre van szükség, akár folyékony, akár levegőben lévő formában. Különösen a 80 százalékos vagy annál magasabb páratartalom váltja ki a penész növekedését.
Élelmiszer: Amit néha “tápláléknak” neveznek a penész növekedéséhez, az valamilyen szerves termék, például a gipszkartonpapír faanyagtartalma, ragasztók, vagy egyszerűen por, piszok és egyéb laza törmelék.
Hőmérséklet: A penész kialakulásához általában 12 Celsius-fok vagy magasabb hőmérséklet szükséges.
Idő: A penész nem jelentkezik azonnal a vízkár után. Bizonyos körülmények között a penész kialakulásához néhány hétre van szükség.
Oxigén: A penészgomba növekedéséhez oxigénre van szükség. A penészesedés megelőzése érdekében mégis sok szellőztetésre lesz szükség a terület kiszárításához.

Hol található a rejtett vízkár ?

A vízkár gyakran akkor válik nyilvánvalóvá, ha álló vizet, víznyomokat lát a falon vagy hólyagos festéket. Máskor a víz olyan károkat okoz, amelyekről nem tud, mert rejtettebbek.

 • Tapéta mögött.
 • A gipszkarton hátulja.
 • A falak belsejében.
 • Szőnyeg alatt.
 • Szőnyegpárna alatt.
 • A szigetelésen.
 • A szigetelésnél, a házfólia és a ház burkolata között.
 • Keretlécek.
 • Padlólemezek alatt.
 • Ajtószegélyek.

Tipp
Mivel a víz kapilláris hatás révén is mozoghat, figyeljen minden olyan területre, ahol a víz szivároghat. Az olyan nedvszívó anyagok, mint az üvegszálas szigetelés, a vizet magasabbra vihetik, mint az eredeti elöntési magasság.

Tippek a penész megelőzésére vízkár után

Gyorsan dolgozzon

Az időzítés fontos a vízkár utáni penészesedés megelőzésében. Minél gyorsabban dolgozik, annál kisebb az esélye a penészesedésnek.

Ha vízkár van jelen akkor azt mihamarabb meg kell szüntetni és mindent kiszárítani
Ha vízkár van jelen akkor azt mihamarabb meg kell szüntetni és mindent kiszárítani

Tanulmányok azt mutatják, hogy optimális körülmények között a penész körülbelül 5 héttel az árvíz után alakul ki. A legtöbb penészmentesítési szakértő ennél jóval korábban javasolja a terület kiszárítását.

A víz eltávolítása

Nagyobb vízkáresemények esetén kezdje a nedves/száraz bolti porszívóval, amely már esetleg a tulajdonában van. Amilyen hamar csak lehet, béreljen egy ipari minőségű nedves/száraz porszívót a helyi kölcsönzőből vagy a háztartási központból. Ezek a modellek nagy tartályokkal rendelkeznek, és egyes modellek kiömlővel is rendelkeznek, ha nagy mennyiségű vizet kell eltávolítani.

Használjon ventilátorokat a terület kiszárításához

Az időveszteség elkerülése érdekében kezdjen a kéznél lévő ventilátorokkal szárítani. A háztartási ventilátorok csekély sebességgel nyomják a levegőt, a bérelhető nagyobb és erősebb ipari ventilátorok több mint ötször annyi levegőt képesek megmozgatni.

A szárításhoz vessen be nagy teljesítményű ventilátorokat
A szárításhoz vessen be nagy teljesítményű ventilátorokat

Használjon párátlanítókat a folyamatos szárításhoz

Béreljen ipari minőségű párátlanítókat a levegő gyorsabb kiszárításához. Még az olcsó bérelhető páramentesítő készülékek is képesek naponta 50-80 liter vizet kiszívni a levegőből, ráadásul automatikus szivattyúzási funkcióval rendelkeznek, amely segít elkerülni a víztartály állandó ürítését. A fogyasztói minőségű páramentesítő készülékek csak körülbelül 5-10 liter vizet képesek elszívni naponta, és kis tartályuk van.

Kezdje a legrosszabb szennyeződésekkel

Különbséget kell tenni a tiszta víz, a szürke víz és a fekete vízkár között. A tiszta víz láthatóan tiszta, bár még mindig tartalmaz mikrobákat. A szürke víz piszkosabb, és a mosogatókból, zuhanyzókból és mosógépekből származik. A fekete víz, a legpiszkosabb, emberi vagy állati hulladékkal szennyezett. Ha lehetséges, először a fekete vízkárokat tisztítsa meg, mielőtt a szürke és tiszta vízkárokkal folytatná.

Eltávolítás

Tüntesse el a lehető legtöbb nem kívánt, vízzel elázott anyagot. Az ártalmatlanítás az egyetlen módja annak, hogy az anyagon hetekkel később ne alakuljon ki penész. A megmaradt anyagok, amelyekben nyomokban is van nedvesség, esetleg később megpenészesedhetnek.

Erre figyeljen

Miután végzett, tartsa szem előtt a vörös zászlókat, amelyek azt jelenthetik, hogy a víz nem került eltávolításra, vagy hogy a penész növekszik. A dohos szag a területen valószínűleg azt jelenti, hogy a penész kialakulóban van. Ellenőrizze a területeket tapintással vagy nedvességmérővel, hogy teljesen szárazak-e. A fal, a szőnyeg vagy a gipszkarton száraznak tűnhet messziről, de nedvesnek fogja érezni, amikor megérinti vagy teszteli őket. Ilyenkor muszáj tovább szárítani a felületet.

A biocidok olyan anyagok, amelyeket a mikroorganizmusok, például a penész kialakulásához hozzájáruló mikroorganizmusok elpusztítására használnak. Amíg nem alakult ki penész, és a területet megfelelően karbantartják, nincs szükség biocidekre. A még nem penészes anyagokon alkalmazott biocidek nem akadályozzák meg a penészgombásodást.

Teendő ha a vízkár beüt

Biztonságos ház
Kapcsolja ki az áramot az elárasztott területen. Kapcsolja ki a földgáz vagy propánkészülékeket a területen a készülékeken és a gázórán. Nyissa ki az ablakokat, hogy kiszellőztesse a házat. Ha a ház kiszellőztetése után gázszagot érez, értesítse a gázszolgáltatót.

Kapcsolja be a ventilátorokat
Kapcsoljon be minden rendelkezésre álló ventilátort, hogy kívülről fújjon a ház belseje felé. Használja ezeket a ventilátorokat, amíg nem tud nagy sebességű, nagy légáramú ventilátorokat bérelni.

Kapcsolja be a párátlanítókat
Kapcsolja be a párátlanítókat, és folyamatosan működtesse őket.

Tisztítsa meg vagy ártalmatlanítsa a fekete vízkárokat
Viseljen kesztyűt, szemvédőt és N-95-ös maszkot, amikor a fekete vízzel károsodott tárgyakat ártalmatlanítja vagy tisztítja. Tüntesse el a fekete víz által károsított, nem kívánt tárgyakat, például játékokat, párnákat és ágyneműt. A többi szennyezett tárgyat mosógépben mosószerrel és forró vízzel mossa ki.

Szürke és tiszta vízkárok tisztítása
Távolítsa el az összegyűlt és álló vizet egy vödörrel (ha elég mély) vagy nedves/száraz porszívóval történő felporszívózással. Ha a közvetlen környéken nincs áram, futtasson hosszabbítót a legközelebbi áramforrásból. Ha generátort használ, ne működtesse azt a házban vagy a garázsban, illetve annak közelében. A tiszta vízzel megrongált szilárd tárgyakat ki lehet szárítani, majd szappannal és vízzel megtisztítani.

A gipszkarton eltávolítása
A vízzel átázott gipszkarton nem használható tovább. Szedje le a nedves gipszkartont lentről felfelé haladva.

A gipszkarton fakeretezése
A fakeretek általában megmenthetők a vízkár után, amennyiben fokozatosan kiszárítják őket. Ne próbálja meg gyorsan kiszárítani őket fűtőtestekkel vagy hőlégfúvókkal mert vetemedhet. Béreljen vagy vásároljon egy nedvességmérőt, hogy pontosan megállapíthassa, hogy a fa teljesen kiszáradt-e, mielőtt gipszkartont szerelne hozzá.

Tippek a penész megelőzésére

Szüntesse meg azokat a körülményeket, amelyek elősegítik a penész szaporodását, vagy amelyek megnehezítik a vízkár megfelelő semlegesítését.

Jó gyakorlat hogy párátlanítót használ a párásabb helyeken
Jó gyakorlat hogy párátlanítót használ a párásabb helyeken

Tisztítsa meg a szőnyegeket: A szőnyegben és a szőnyeg alatt lévő szennyeződések ugyanúgy hozzájárulnak a penész kialakulásához, mint a víz. Rendszeresen porszívózza ki a szőnyegeket, és időnként végeztesse el a szőnyeg szakszerű tisztítását.
Szereljen fel penészálló gipszkartont: Miután eltávolította a vízzel elázott gipszkartont, cserélje ki penészálló gipszkartonnal, amely kezelt maggal és üvegszálas felülettel van ellátva, nem pedig papírral.
Telepítsen falra párazáró gátat: A régi szigetelés és gipszkarton eltávolítása után használjon polietilén párazárót az új szigeteléshez.
Telepítsen penészálló habszigetelést: A permetezett hab és hablemez termékek penészállóak.
Tartsa tisztán az üvegszálas szigetelést: Az üvegszálas szigetelés valójában megfelelő anyag a penészgombásodás kialakulására, mivel fonott üvegszálakból és műanyagból készül. A szennyeződés, a törmelék és a víz azonban elősegíti a penészgombásodást. Ha tehát úgy dönt, hogy üvegszálas szigetelést használ, tartsa tisztán és szárazon.
Használjon páramentesítő készülékeket: Használjon rendszeresen jó minőségű párátlanítókat, hogy a páratartalom szintjét 50 százalékos vagy annál alacsonyabb szinten tartsa.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....