Penészálló gipszkarton előnyei és hátrányai

  • Olvasási idő:4perc

A penész és a penészgombák növekedése az egészségügyi aggályok miatt kiemelt kérdéssé vált. A penészgomba “helyreállító” cégek a penész/gomba felszámolásával foglalkoznak, de mindig az a legjobb, ha megelőzzük a penész kialakulását, mielőtt az elkezdődne. A penészmegelőzés egyik lehetséges fegyvere a penészgátló gipszkarton, amelyet a gyártók agresszívan forgalmaznak. Az otthonokba beépítve az ingatlanszakemberek gyakran reklámozzák, mint eladási tulajdonságot.

Ha szükséges akkor penészálló gipszkartont szereljünk be a párásabb helységekbe
Ha szükséges akkor penészálló gipszkartont szereljünk be a párásabb helységekbe

A penészesedés megelőzése a gipszkartonon

A penészspóráknak a növekedéshez oxigénre, nedvességre és szerves táplálékforrásra van szükségük. A gipszkarton esetében ez a szerves anyag a gipszkarton panelek borítópapírjában található (a gipszmag nem szerves anyag, és nincs kitéve a penésznek). A gipszkartonon lévő penészgombásodás megelőzése két stratégián keresztül közelíthető meg:

  • Tagadja meg a penészspóráktól a szükséges levegőt és nedvességet. Egyes penészálló gipszkartonoknál ez úgy érhető el, hogy vastagabb papírburkolatot és hátlapot használnak, amely erősen át van itatva viaszos anyaggal, amely megakadályozza, hogy a nedvesség és a levegő a papírhoz jusson. E nélkül a penészspórák nem tudnak gyökeret ereszteni.
  • A gipszkartonpanelek külső rétegéhez a papírtól eltérő anyagot használnak. A penészálló gipszkarton ezen formája jellemzően üvegszálas bevonatot használ papír helyett a burkolathoz és a hátlaphoz. Mivel az üvegszál nem szerves anyag, a penésznek nincs a megtelepedéshez szükséges táplálékforrása.

A penészálló gipszkartont egyre inkább nedvességálló falburkolatként is forgalmazzák, és ahol a gyártók egykor két különböző gipszkarton terméket kínáltak – egyet a penészállóság, egyet a vízállóság érdekében -, a legtöbb termék ma már mindkét érdemet magában foglalja. Fontos megjegyezni, hogy a gyártók soha nem garantálják, hogy a termékük immunis a penészre, csak ellenáll a penésznek.

Előnyök

  • Jó ellenállás a nedvességgel és a penésszel szemben.
  • Könnyű telepítés.
  • Könnyen javítható.

Hátrányok

  • Jelentősen drágább.
  • A penészedés megelőzése nem garantált.

Karbantartás és javítás

Mint a gipszkarton bármely formája, a penészálló fajta is általában nagyon tartós, könnyen ápolható falfelület. A festett felületeket tisztán kell tartani, és a jó nedvességzáró képesség megőrzése érdekében rendszeresen át kell festeni. Minden gipszkarton meglehetősen törékeny anyag, amely megrepedhet és megsérülhet, de a javítás viszonylag könnyen elvégezhető, akár a sérült terület ragasztószalaggal való leragasztásával és ragasztóanyaggal történő újrafestésével, akár a sérült területek levágásával és gipszkarton foltozással, esetleg cserével.

Tervezés

A gipszkarton egy mindenütt jelenlévő anyag, amely mind az egyszerű otthonokban, mind a luxusépítkezésekben gyakori falfelület. Ez az építőiparban használt szabványos belső falfelület-burkolóanyag. A gipszkarton elfogadja a festék, a tapéta vagy a textúrázott felületkezelést is. Nem használható a cementlap helyettesítésére, mint a kerámiacsempe alátétanyaga.

Penészálló gipszkarton beépítése

A penészálló gipszkarton beépítése megegyezik a normál gipszkartonéval. A gipszkarton lapokat a csupasz vázra szögezik vagy csavarozzák, majd a lapok közötti hézagokat gipszkartonszalaggal fedik le, és több réteg ragasztóanyaggal látják el, amelyet a rétegek között enyhén csiszolnak.

A "vízálló" zöld táblát is úgy építik be mint a hagyományosat
A “vízálló” zöld táblát is úgy építik be mint a hagyományosat

Az alapléceket és egyéb díszítőelemeket általában a gipszkarton beépítése után szegezik a helyükre. Ha elkészült, a felület készen áll a festésre vagy más befejezésre. Mivel a penészálló gipszkartont általában párás helyeken szerelik fel, a legjobb felületkezelés olyan alapozóval és festékkel történik, amelyek jó penészállósággal rendelkeznek.

Penészálló gipszkarton vs. Zöld tábla

A zöld tábla egy vízálló gipszkarton, amelynek világoszöld “kórházi” árnyalata van. Ez a vízálló gipszkarton egy régebbi formája, amelyet fokozatosan kivonnak a forgalomból olyan termékek javára, amelyek a nedvességállóságot és a penészállóságot is ötvözik egyszerre. A zöld táblát olyan területeken használják, ahol állandóan magas a páratartalom, például a pincékben. A szokásos falfelületekhez használják, de nem rendelkezik az újabb termékek kiváló penészállóságával.

Zöld tábla a magas páratartalmú helységekben
Zöld tábla a magas páratartalmú helységekben

A zöld tábla vastagabb papírhátlappal rendelkezik, amelyet viasszal kezeltek, hogy a nedvességgel szembeni fokozott ellenállást biztosítson. Ebből a termékből még mindig hatalmas mennyiségeket árulnak, de ne használja, ha a fő célja a penészedés megelőzése.

A penészálló gipszkarton megfelelő Önnek ?

A modern penészálló gipszkarton egyesíti a régebbi zöld tábla nedvességállóságát olyan anyagokkal és technikával, amelyek a penésznek is meglehetősen ellenállnak. Ezek a termékek azonban semmiképpen sem vízállóak vagy penészállóak – és a gyártók ezt nem is állítják. Általában száraz helyeken valószínűleg nem éri meg a beruházást ennek a terméknek a jelentős többletköltsége. Nem fogja megakadályozni a penészedést árvíz esetén sem, amikor a víz átitatja a gipszkartont és a mögötte lévő szerves fakeretet. De azokban a helyiségekben, ahol magas a páratartalom, és gyakran előfordul a penészesedés, például a fürdőszobákban vagy a pincékben, a penészálló gipszkarton jó választás.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....