Természetes alapú festékeltávolító szerek minden felületre

  • Olvasási idő:5perc

A festék eltávolítása bármilyen felületről ritkán könnyű feladat. Minden felület másképp veszi fel a festéket, és minden festéktípus másképp reagál a felületekre. Ha ehhez hozzáadjuk a környezeti körülményeket, a festékeltávolításhoz szerszámra, és általában valamilyen vegyszerre van szükség.


Kapcsolódó cikkek


A legtöbb profi festő és barkácsoló évek óta a vegyszeres alapú festékeltávolítókra támaszkodik. Bár ezek jó munkát végezhetnek, sokuk erősen mérgező az emberekre és a környezetre nézve. A kémiai festékeltávolítók helytelen használata károsíthatja a légzőszerveket, az agyat, az idegrendszert és a bőrt.

A festék eltávolítása nem kellemes időtöltés de természetes alapú szerekkel megkönnyíthetjük a folyamatot
A festék eltávolítása nem kellemes időtöltés de természetes alapú szerekkel megkönnyíthetjük a folyamatot

A festékeltávolítók egyik legrosszabb összetevője és potenciálisan halálos vegyszere a metilén-klorid. A nagyobb barkácsáruházak kivonták a polcaikról ezt a vegyi anyagot tartalmazó termékeket, de még mindig könnyen elérhető.

Mielőtt nekilátna egy festékeltávolítási munkának, szánjon időt a kereskedelmi forgalomban kapható festékeltávolítók címkéinek elolvasására. A metilén-klorid mellett az egészségre potenciálisan veszélyes hatóanyagok közé tartozik a toluol, a metanol és az aceton is.

Vannak kevésbé mérgező festékeltávolítók a piacon. Ha vegyi alapú festékeltávolítót választ, válasszon olyan pasztás formulát, amely kevésbé illékony és mérgező, mert kevesebb gőzt bocsát ki, mint a folyékony formula. Olvassa el figyelmesen az utasításokat, és mindig viseljen védőfelszerelést, beleértve a védőszemüveget, kesztyűt és maszkot.

Szója alapú gélfesték-eltávolítók

A szója alapú festékeltávolítók szójaolajból kivont desztillált metil-észtert tartalmaznak. Ez a bioalapú oldószer sokkal fenntarthatóbb és környezetbarátabb, mint a kőolajalapú termékek. Alacsony az illékony szerves vegyületek (VOC) tartalma, alacsony a gyúlékonysága, és nem tartalmaz ózonlebontó vegyi anyagokat.

Biztonságosan használható fán, betonon és fémen, és ezek a szójaalapú gélek hatékonyan működnek, de kicsit hosszabb ideig tart, amíg a festéket leszedik a felületről. A terméket ecsettel kell felvinni, és több órán át a festékfelületen hagyható, mivel nem párolog vagy csöpög. Minél tovább marad a szójaalapú eltávolítószer a festékfelületen, annál könnyebb lesz a végső eltávolítás.

Citrus alapú festékeltávolítók

A citrus alapú festékeltávolítók terpéneket, általában narancsból származó szerves vegyületeket tartalmaznak. Egy másik példa a festékeltávolításban használt terpénekre a fenyőgyantából előállított terpentin.

A citrus alapú festékeltávolítók jellemzően narancs vagy citrusillatúak, és a szójaalapú zselékhez hasonlóan lassabban távolítják el a festéket, mint az erősebb vegyszerek. Viszont biztonságosan használhatók bármilyen festett vagy lakkozott felületen. Bár ezek a lemosók biológiailag lebomlóak, mégis tartalmaznak néhány káros vegyi anyagot, és megfelelően kell ártalmatlanítani őket.

Kézi festékeltávolítás

Bármilyen típusú festékeltávolító kihagyása tűnhet a legbiztonságosabb módszernek a festék eltávolítására. Sajnos azonban maga a festék még mindig tartalmaz bizonyos veszélyeket, különösen az ólomfesték a régebbi házakban. Ha a kézi festékeltávolítás mellett dönt, mindig viseljen maszkot, védőszemüveget és egyéb védőfelszerelést.

Festékeltávolításhoz a legjobb eszköz
Festékeltávolításhoz a legjobb eszköz

A festék kézi eltávolítására többféle módszert is alkalmazhat

Kaparja le a festéket: Műanyag vagy fém festékkaparó segítségével hatékonyan eltávolítható a hámló festék, de óvatosan kell használni, hogy ne sérüljön meg a festék alatti felület.
Használjon hőlégfúvót: A hőlégfúvó segítségével a festék olyan mértékben fellazítható, hogy végül buborékosodni fog, ami megkönnyíti a lekaparást.

A hőlégfúvó fellazítja a festéket a felületről
A hőlégfúvó fellazítja a festéket a felületről


Csiszolja le géppel: Elektromos csiszológép használatával vagy kézzel, csiszolópapírral történő festékeltávolításhoz türelemre és ügyességre van szükség. Vigyázzon, hogy ne csiszoljon túl mélyre, különben a felületek maradandóan megrongálódnak.

Hogyan távolítsuk el a festéket a fémről ?

Ha kisebb fémtárgyak vannak festékkel borítva, vagy rájuk van fröccsenve, például ajtó, szekrény vagy bútoralkatrészek, illetve konnektorfedelek, a szódabikarbóna és a forró víz segítségével egyszerűen eltávolíthatja a festéket. Amikor a tárgyakat forró víz éri, a fém és a festék különböző sebességgel tágul, ami a kötés megszakadását okozza. A festék eltávolításához használjon nagy edényt, amelyet nem fog másra használni.

Szódabikarbóna és forró víz a festékeltávolításhoz
Szódabikarbóna és forró víz a festékeltávolításhoz

Amire szüksége lesz

A fém festék eltávolításához szükséges kellékek és szerszámok a legtöbb háztartásban megtalálhatóak.

  • Víz.
  • Szódabikarbóna.
  • Papírtörlő.
  • Nagy edény.
  • Fogó.
  • Merev sörtéjű kefe.
  • Rugalmas kaparó.

Festék eltávolítása a kisebb darabokról

Keverje össze a tisztító oldatot

Öntsön legalább egy liter vizet vagy annyit, hogy a festett fémtárgyakat teljesen ellepje, és adjon hozzá egy negyed csésze szódabikarbónát.

Forró víz és a “munkadarab”

Forraljuk fel a vizet. Fogó segítségével tegye bele a festett tárgyakat, ügyelve arra, hogy azok ne fedjék egymást, és ne érjenek az edény oldalához. Tartsa a hőfokot, és hagyja, hogy a tárgyak legalább 15 percig a forrásban lévő vízben maradjanak.

Vegye ki a vízből a darabot

Csipesszel vegye ki a forró darabokat, hogy újságpapírra vagy eldobható törülközőre helyezve lehűljenek.

Kaparja le a felesleges festéket

Amikor már eléggé lehűltek ahhoz, hogy kezelni lehessen őket, egy régi fogkefével vagy kemény sörtéjű kefével távolítsa el a maradék festéket. Előfordulhat, hogy a folyamatot meg kell ismételnie egy friss adag vízzel és szódabikarbónával.

Festék eltávolítása műanyagról

A festék eltávolítása a kemény műanyag tárgyakról hasonló mint a fémtárgyakról. A festékkel borított kemény műanyag tárgyak, például a konnektorok burkolatai esetében forralja fel a víz és a szódabikarbóna keverékét, majd vegye le a tűzről. Tegye bele a műanyag tárgyakat, de csak öt percig hagyja áztatni őket. Vegye ki a vízből, és óvatosan kaparja le a festékmaradványokat egy rugalmas kaparóval.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik