Furnérkő vagy természetes kő: melyiket érdemes megvásárolni és telepíteni ?

 • Olvasási idő:5perc

Talán látott már gyönyörű furnérkő vagy természetes kőburkolatokat otthonok vagy épületek falain. Ha nehezen tudja megkülönböztetni a furnérkövet a természetes kőtől, az kizárólag a gyártók tervezése miatt van.

A furnérkőipar mindent megtesz azért, hogy kiszorítsa a természetes követ, mint az otthonok külső burkolatának, kandallókörnyezetének és mindenféle belsőépítészeti elemnek a falburkolatát. Hogyan lehet megkülönböztetni a kettőt ? Melyik kőterméket érdemes megvásárolnia és beépítenie otthona burkolatához, kandallójához, és egyéb építészeti részletekhez?

Mi az a furnérkő ?

A furnérkő, építészeti kő, és a gyártott kő különböző elnevezések arra, ami lényegében ugyanaz a termék: a természetes kőhöz hasonlóan kinézni hivatott mesterséges kő.

Ez a termék portlandcementből, adalékanyagokból és vas-oxidokból álló iszap, amelyet texturált formákban sütnek ki, hogy úgy nézzen ki, mint a kő. A cement adja a termék stabilitását, a vasoxidok pedig a pigmenteket. A furnérkő nem tévesztendő össze a műfurnérkővel, egy nagy sűrűségű polimer termékkel, amely közelebb áll a hungarocellhez, mint a kőhöz.

Furnérkő minták
Furnérkő minták

Előnyök

 • Könnyű.
 • Könnyen vágható.
 • Könnyen beszerezhető.

Hátrányok

 • Homogén megjelenés.
 • A szín kifakulhat.
 • Törékeny.

Mi a természetes kő ?

Az otthonokban használt természetes kő 100 százalékban olyan kő, amelyet egyenesen a földből, vagy bányából bányásznak, és amelyhez semmit sem adnak hozzá vagy távolítanak el, és nem tartalmaz színező adalékanyagokat. A természetes kő lehet teljesen valódi alakú, mint például a lekerekített folyami kövek, vagy az alaktalan “sziklák”. Vagy a természetes kő akár a kívánt formára faragható, például építőkövek, falra szánt lapok vagy padlóburkoló csempék formájában.

Természetes kőből készült falazat
Természetes kőből készült falazat

Előnyök

 • Népszerű megjelenés.
 • Tartós.
 • Színtartó.

Hátrányok

 • Nehéz és sűrű.
 • Nehéz vágni.
 • Nehéz beszerezni.

Szerkezeti felhasználás

A gyártott furnérkő túl gyenge ahhoz, hogy szerkezetileg építési célokra használják. A furnérkő képes megtartani a saját súlyát, de további súlyt nem tud elviselni. A furnérkövet soha nem használják padlóburkolásra. Valódi rakott kő soha nem található furnérkővel együtt szerelve, mivel a furnérkő csak az ami a neve: egy furnér. A furnérkő azonban sikeresen utánozhatja a rakott kő megjelenését.

Furnérkövek különböző kivitelben
Furnérkövek különböző kivitelben

A természetes kő szerkezetileg is felhasználható, bár ez a modern építkezésben egyre ritkább gyakorlat. Ha autentikus rakott követ szeretne, akkor természetes követ kell használnia. Egyes természetes kövek, például a pala, túlságosan törékenyek szerkezeti felhasználáshoz. A természetes kő, például a travertin, általában utakhoz, padlóburkolatokhoz és falakhoz használatos.

Méret, súly és vastagság

A teljes méretű furnérkő körülbelül 2 cm vastagságnál kezdődik, és körülbelül hat-nyolc cm vastagságig lehet beszerezni. A vékony kőfurnérnak nevezett alkategória 0,5-1,5 cm vastagság között mozog. A furnérkő méretek akár 60 cm hosszúak is lehetnek. A furnérkő körülbelül fele akkora súlyú, mint az azonos méretű természetes kő.

A természetes kő a széles fogyasztói piacon többnyire két méretben kapható. A teljes méretű blokkok körülbelül egy vagy két támfalblokk méretével teljes dimenziójú lefedettséget és a sok lakástulajdonos által kívánt egymásra rakott megjelenést biztosíthatnak. A furnérszerű burkolathoz a természetes követ bányásszák, majd ipari méretű, nedves csempefűrészhez hasonló szeletekre vágják.

A természetes kő méretei a kő típusától függenek, de általában 30-40 cm hosszúak. A természetes kő sokkal nehezebb, mint a furnérkő. A természetes térkő például több mint kétszerese a gyártott furnérkő súlyának.

Megjelenés és színtartóság

A furnérkő színei idővel kifakulhatnak. Az olcsó, gyengébb minőségű gyártott kő csábító vásárlás lehet, de gyakran a megjelenése egyhangú. Erősen ismétlődő mintázatú (vagy monokróm színű) és mindössze egy 3 cm vastagságú lehet. Vásárlás előtt mindenképpen olvassa el a gyártó előírásait, és rendeljen mintákat. A furnérkő esetében a minőség általában egyenletes.

A természetes kő mintázata soha nem ismétlődik, és általában kellemes megjelenésű. A minőség azonban széles skálán változhat. A természetes kő színei a napfény hatására kifakulhatnak, de olyan lassú ütemben, hogy ez egy ember életében nem fog feltűnni.

Telepítési eljárások

A gyártott furnérkő rögzítőléccel, habarccsal vagy habarcs nélkül szerelhető fel. A telepítés szempontjából a fő különbség a gyártott furnérkő és a természetes kő között a súly és a sűrűség. A furnérkő sokkal könnyebben kezelhető és vágható, mint a természetes kő, mivel porózus és könnyű. A gyártott furnérkő jobban alkalmas a saját kezűleg történő beépítésre, mint a természetes kő.

Ha a felület sima, akkor fémléceket és falazó bevonatot kell a rögzítéshez használni, hogy a vékony kőlapok számára tapadó felületet biztosítson. A kövek közé habarcs kerül. Alternatív megoldásként a kövek habarcsmentesen is mehetnek a száraz-halmozott megjelenés érdekében. A természetes kő nem telepíthető gipszkartonra vagy más vékony anyagokra. Sűrűsége miatt a természetes kő nehezen vágható.

Furnérkő vagy természetes kő telepítése ?

Miért használjon mesterséges furnérkövet, ha a kapott termék homogénebb, mint a természetes kő ? És miért tegye ezt, ha a beépítési folyamat nagyjából ugyanaz a kettő között ?

A kiszámíthatóság az egyik ok, amiért a barkácsolók a gyártott furnérkövet részesítik előnyben a természetes kővel szemben. A gyártott furnérkő kiszámítható méretekben érkezik, amelyeket könnyű szállítani, vágni és felszerelni. A gyorsabb telepítés érdekében egyes gyártott kőtermékek nagyobb négyzet alakú (80×80 cm) panelekként telepíthetők, és nincs szükség habarcsra vagy habarcsra.

Magas színvonalú vagy történelmileg pontos beépítésekhez a természetes kő lehet a legjobb választás, otthonra, nyaralóba pedig tökéletesen jó választás lehet a furnérkő is.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....