Fémtetőn keletkező lyuk kijavítása

 • Olvasási idő:6perc

Ha egy fémtetőrendszert megfelelően telepítenek, a várható élettartama felülmúlhatatlan. Az aszfaltzsindelyek átlagosan körülbelül 20 évig, a kompozit zsindelyek körülbelül 25 évig, a fazsindelyek pedig körülbelül 30 évig tartanak. Az alumínium vagy acéltetők viszont könnyen 50 évig vagy tovább is eltarthatnak, a cinktetők pedig jóval több mint 100 évig.


Kapcsolódó cikk


De egyetlen építőanyag sem él örökké, különösen nem az, amelyik a tető állandó időjárási viszontagságainak van kitéve. Mint minden tetőfedő rendszer, a fémtető is rendszeres karbantartást és javítást igényel. A megfelelően elvégzett javítások ugyanolyan hosszú ideig tarthatnak, mint maga a tetőszerkezet. Ha nem megfelelően végzik el, ugyanezek a javítások gyorsan meghibásodhatnak, és a háztulajdonos vagy az épület tulajdonosa visszatérő vagy állandó szivárgással szembesülhet. A visszatérő szivárgás bosszantó lehet, de ennél súlyosabbak a belső károk és a penészesedés, amit okozhat. A tetőfedési problémát mindig a legjobb gyorsan és helyesen kijavítani.

A fémtetők hosszú élettartammal rendelkeznek, főleg ha a kisebb hibákat gyorsan és szakszerűen javítják ki
A fémtetők hosszú élettartammal rendelkeznek, főleg ha a kisebb hibákat gyorsan és szakszerűen javítják ki

Egyedi megfontolások a fémtetőkkel kapcsolatban

A fémtető javítása különösen nehéz lehet. A fémtetők nem megfelelő anyaggal való kijavítása hajlamos az idő előtti meghibásodásra, mivel a foltozott terület tágulási és összehúzódási sebessége eltérő lehet, mint a fém, amiből a tető készült. Ez a két anyag közötti tágulási és összehúzódási különbség feszültséget jelent a javításra, ami repedéshez, hasadáshoz és végül a javítás meghibásodásához vezethet.

Az alábbiakban a fémtetőrendszerben lévő lyukak javításának ajánlott eljárása van leírva. Szinte bármilyen fémtető típusnál működnie kell, feltéve, hogy a foltozóanyagot a tetőn használt fémtípusnak megfelelően választja ki.

A legtöbb szükséges szerszám és anyag megtalálható bármelyik barkácsáruházban, de előfordulhat, hogy néhány ilyen elemet olyan tetőfedő anyagokat árusító üzletben kell keresnie, amely tetőfedő anyagok és javítási termékek széles választékát forgalmazza.

Biztonsági megfontolások

A biztonság minden tetőjavítási projekt végzésekor kiemelt fontosságú. Egy lyuk a tetőszerkezeten azt jelezheti, hogy a teljes szerkezetet érintő egyéb problémák is fennállhatnak, beleértve akár a tető szerkezeti romlását is. Gondoskodjon róla, hogy elvégezte a megfelelő biztonsági felülvizsgálatot és tetőelemzést, mielőtt megkísérel bármilyen tetőjavítást elvégezni.

Ne próbálkozzon a tetőn végzett javítással, ha nem érzi magát teljesen otthonosan a magasban és a létrán való munkavégzésben. Ha aggályai vannak a tetőjavítás biztonságos elvégzésével kapcsolatban, forduljon profi tetőfedő vállalkozóhoz, aki biztonságosan és szakszerűen elvégzi Önnek a javítást.

Erre lesz szüksége a javításhoz

Felszerelés / szerszámok

 • Fémvágó olló.
 • Akkus fúrógép.
 • Drótkefe.
 • Fémreszelő vagy csiszolóvászon.
 • Tömítőpisztoly.
 • Ecset.
 • Ceruza.
 • Gitt-kés.

Anyagok

 • Fémlemez a tetőn használt fémtípusnak megfelelően.Uretán tömítőanyag, a fém tetőfedő folt színével megegyező színben.
 • Aszfalttal impregnált foltozó membrán (szükség szerint).
 • Lemezcsavarok.
 • A javítandó fémlemezhez színben illeszkedő festék (opcionális).
 • Tisztítószer, amely nem hagy uretán maradványokat.

Teendők a fémtető foltozásához


Tisztítsa meg a javítási területet

Bármely fém tetőfedő anyag javításának első lépése a felület megtisztítása. A fémtetőrendszeren keletkező lyukat többféle forrás is okozhatja – a lyuk származhat a tetőszerkezet romlásából és rozsdásodásából, vagy származhat abból, hogy valami ráesett a tetőfelületre, például egy nagy ág. Nem számít, mi a lyuk oka, a lyuk környéke valószínűleg piszkos, és tisztítást igényel.

Alaposan tisztítsa meg a fémlemez felületét Simple fémre való tisztítószerrel, amíg a tetőpanelek felülete teljesen meg nem tisztul a szennyeződésektől, a filmrétegtől és/vagy az algásodástól. Bármilyen tisztítószer-maradék veszélyezteti a tetőjavítás integritását, ezért a tisztítási projekt végeztével mindenképpen törölje le nedves ruhával.

A felület csiszolása

A fémpanel felületének tisztítása után egy drótkefével dörzsölje fel a felületet, ahol a javítást végzik. A felület csiszolása segít a tömítőanyagnak a fémhez való kötődésében. A drótkefét csak a javítandó területen használja, mert a drótkefével történő további foltozás eltávolíthatja a védőbevonatot a fémlemez felületéről, ami a későbbiekben károsodást okozhat.

Mérje ki a javítási területet és vágja ki a foltot

Vágja a kiválasztott fémlemezt a foltozandó területnek megfelelő méretre. A fémlemez foltnak a sérült terület széleinél legalább 4-5 cm-el túl kell fednie a lyukat. Miután a lemezfoltot kivágta és méretre vágta, reszelővel vagy csiszolóvászonnal kerekítse le a folt sarkait, hogy az éles sarkok ne váljanak a hó vagy a jég felfogási pontjává.

Miután a foltot kimérte, helyezze a javítandó lyukra. Fogjon egy ceruzát, és rajzolja ki a foltot a tetőfedésen. Vegye le a foltot, és vizsgálja meg a körvonalat, hogy a folt minden irányban legalább pár centivel átfedje a sérült terület szélein túl.

Szerelje fel a javítófoltot

Vigyen fel színben hozzá illő uretán tömítőanyagot a javítandó fémlemez felületére, a ceruzával kijelölt vonalon belül maradva. Vigye fel a tömítőanyagot bőségesen a területre úgy, hogy a folt széleinél ne legyenek hézagok vagy üregek.

Helyezze a foltot a sérült területre. A tömítőanyagnak a folt szélénél minden oldalon ki kell nyomódnia. Ha vannak olyan területek, ahol a tömítőanyag nem nyomódik ki, akkor ezeken a területeken később nedvesség hatolhat be a folt alá, ami a folt károsodását okozhatja. Vigyen fel itt egy kicsit több tömítőanyagot, hogy a hézagokat kiküszöbölje.

A folt rögzítése

Miután a foltot a helyére nyomta, rögzítse azt a fém tetőlemez felületéhez lemezcsavarok segítségével. A csavarokat 3-4 cm-ként helyezze el a folt kerülete mentén. A csavarokat a folt széleinek 2 cm távolságán belül kell elhelyezni, hogy egyenletes nyomást gyakoroljanak a szélekre és a folt alatti tömítőanyagra. A csavarok csak olyan hosszúak legyenek, hogy a foltot az alatta lévő tetőfedőlemezhez rögzítsék. Soha ne használjon olyan hosszú lemezcsavarokat amik a lemezeken keresztül a tetőfedő deszkázatba, vagy a szarufákba hatolnak.

A folt rögzítése után szükség esetén a folt széléről szivárgó tömítőanyagot egy gittkés segítségével húzza le. Ez biztosítja, hogy a tömítőanyag megfelelően lezárja a folt széleit, és megakadályozza a nedvesség behatolását. Hagyja megszáradni a tetőszigetelő tömítőanyagot a termék utasításainak megfelelően. Egy napot vagy többet is igénybe vehet a bőrösödés, de akár egy hétig is eltarthat a teljes kikeményedés.

Fesse be a foltot a tetőhöz illő festékkel

Ha kívánja, a folt felületét a fém tetőpanelek színével megegyező színűre festheti. Ehhez enyhén drótkefével kefélje át a fémfolt és a fémlemez felületét, közvetlenül a folt szélei körül. Fesse át a folt felületét és az alatta lévő panel felületét. Előfordulhat, hogy meg kell várni, amíg a tömítőanyag teljesen kikeményedik, mielőtt elfogadja a festéket. Győződjön meg arról is, hogy a festék kompatibilis az Ön által használt tömítőanyaggal.

Lyukak kijavítása a tetőfedő varratoknál

Ha a tetőn keletkezett lyuk vagy sérülés a panelek közötti magasított varratban van, nem pedig egy panel sík területén, akkor foltozza be aszfalttal impregnált üvegmembránszövettel magának a varratnak a sérült részén.

A magasított varratú tetőknél fontos, hogy az egyes panelek a varratok mentén “mozoghassanak” kissé, ezért soha ne rögzítsen olyan fémfoltot, amely mindkét tetőfedő panelhez rögzítve van a varrat fölött. Ehelyett a varrat sérülését a membránszövet keskeny csíkjaival javítsa ki, amelyek a megemelt varratrészre korlátozódnak. A foltozó csíknak legalább 2-3 cm-el át kell fednie a sérült területet.

A foltozócsík tetejére vigyen fel egy réteg uretán tömítőanyagot, majd egy újabb foltozócsíkot. Ha helyesen jár el, mindkét tetőfedő panel továbbra is képes lesz minimálisan “mozogni”.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....