Mennyi ideig kell várni a festékrétegek száradása között ?

  • Olvasási idő:6perc

Mindenki izgatottan várja a festés végeredményét. Ha egy nap alatt szeretne elkészülni, akkor vagy nem fog sikerülni, vagy a körülményeknek kell megfelelőnek lenniük. Tehát, mennyi időt kell várni a festékrétegek között ? Lehet egy szobát egy nap alatt kétszer vagy akár háromszor is lefesteni ?


Kapcsolódó cikkek


Miért számít a festék újrabevonási ideje ?

Rengeteg módja van annak, hogy egy jó festés rosszul sikerüljön. A piszkos vagy nedves felület, a páratartalom, a hőmérséklet, a rossz minőségű festék – ezek közül bármelyik tényező befolyásolhatja a festés végső állapotát. De az egyik legbiztosabb módja a festés tönkretételének az, ha a korábbi rétegek teljes kikeményedése előtt újabb rétegeket viszünk fel.

Ha több réteg festéket viszünk fel akkor várjuk meg a száradási idő a rétegek között
Ha több réteg festéket viszünk fel akkor várjuk meg a száradási idő a rétegek között

A festéknek van egy érintésmentes időszaka a rétegek között. Ez az időszak alatt a festék még nedves és képlékeny. Ha szükséges, több festékréteget is felvihet, de csak az az időszak után amikor az előző festékréteg teljesen megszáradt, lehet további rétegeket lehet felvinni.

De ha az érintésmentes időszak alatt, a száradási idő előtt festi a következő réteget, akkor azt kockáztatja, hogy tönkreteszi az egyébként tökéletes festést. A részben nedves festékre történő festés húzódásokat és csíkokat okoz a puha, gélszerű anyagban, amiben még buborékok és gödrök keletkeznek.

Ezt a problémát az okozza, hogy a legfelső festékréteg, vagyis a festékburok megszáradt, de minden alatta lévő réteg még nedves vagy ragacsos. A festék hengerlése vagy ecsetelése felszakítja a száraz réteget, és összekeveredik a nedves festékkel.

A kipattanások nem javíthatók tökéletesen, amíg a festék nedves. Meg kell várni, amíg megszárad, utána le kell csiszolni vagy simító felületkezelést kell alkalmazni, majd újra kell festeni.

Mit jelent a száradás, az újrafestés és a kikeményedés ?

A továbbfejlesztett festéktechnológiának köszönhetően a festék gyorsabban szárad, mint valaha, így a helyiségeket több nap helyett egy-két nap alatt befejezheti. Ennek ellenére minden egyes festékrétegnél meg kell várni a száradási folyamatot, mielőtt a következő réteg felhordásra kerül.

Három különböző időkeretet kell figyelembe venni, amikor vízbázisú akril-latex festékkel vagy olajbázisú festékkel (más néven alkid, vagy oldószeres festékkel) fest belső terekben.

Festék száradási ideje

A festék száradási ideje az az időtartam, amely alatt a nedves festék tapadásmentessé megszárad. Néha a festékgyártók a száradási időt “tapintásra száraznak” nevezik.

Az újrafestés szempontjából a száradási idő megtévesztő. Könnyű elhinni, hogy ha a festék ujjal megérinthető és nem hagy nyomot, és száraz hatást kelt, akkor már lehet is a másik réteget felvinni. De közvetlenül a festék felső száraz rétege alatt a festék többi része lehet hogy még szárad.

A festék újrafestési ideje

A festék átfestési ideje az az időtartam, amely alatt a festék alaposan megszárad, hogy az újabb festékréteg felhordható legyen. Ez a sima latexfesték esetében mindössze 30 perc, fényes olajbázisú festék esetében pedig közel 3 óra is lehet.

Az újrabevonási időt befolyásoló tényezők

Idő: Minden festéknek még ideális körülmények között is legalább 30 percre van szüksége.

A festék típusa: A vízbázisú festékek gyorsabban száradnak, mint az olajbázisú festékek.

Hőmérséklet: 22-24 Celsius-fok az optimális.

Páratartalom: A legjobb festékszáradási feltételekhez tartson fenn 40-50 százalékos páratartalmat.

A festék kikeményedési ideje

A festék kikeményedési ideje az az idő, amely alatt a festék teljesen megszilárdul, így moshatóvá és teljesen száradtnak vehető. Ez az évszaktól és az éghajlati viszonyoktól függően néha napokig is eltarthat.

Nem kell aggódnia a festék kikeményedési ideje miatt, amikor újrafestésről van szó. Maradjon a következő száraz és újrafestési időkön kívül mind a vízbázisú, mind az olajbázisú festékek esetében, hogy sima, hibátlan felületet kapjon a belső falakon, a burkolatokon és a szekrényeken.

Újrabevonási idő vízbázisú festékek esetében

A vízbázisú festékek mindig lényegesen gyorsabban száradnak, mint az olajbázisú festékek. Ez azért van, mert a latexfestékekben a víz elpárolog, hogy a festék megszáradjon, az olajfestékekben pedig nincs víz.

A festék összetételében kötőanyagok vannak, amelyek segítenek összetartani a pigmentet. A sima festékek tartalmazzák a legkevesebb kötőanyagot, a fényes festékek (mind a víz, mind az olajalapúak) pedig a legtöbb kötőanyagot. A készítményekben lévő kötőanyagok a száradási időt befolyásolják.

Minél mattabb a festék fénye, annál gyorsabban szárad. A fényes festékek száradása a leghosszabb ideig tart. A tojáshéj és a félfényes festékek, mivel a festékfényességi skála közepén helyezkednek el, átlagos festékszáradási időt képviselnek.

Száradási és átfestési időtartam

Sima vagy matt festék: száradás 30 perctől 1 óráig, átfestési idő 1-től 2 óráig.
Tojáshéjfesték: száradás 1 óra, átfestési idő 2 óra.
Félfényes festék: száradás 1 óra, átfestési idő 2 óra.
Fényes festék: száradás 1-1 1/2 óra, átfestési idő 2-2 1/2 óra.
Alapozó: száradás 30 perc, átfestési idő 1 óra.

Megjegyzés: Az átfestési idő arra utal, hogy mennyi időt kell várni az első réteg felvitele után egy újabb festékréteg felvitelével.

Újrabevonási idő olaj alapú festék esetén

Ha olajbázisú festéket használ beltéri díszlécekre, ajtókra és szekrényekre, az újrafestési idő eltér a vízbázisú festéktől.

Az olajbázisú festék tartósabb, és hosszabb ideig tart a száradása, mint a vízbázisú festéké. Az olajbázisú festéket a felhordás után két-négy órával már száraznak érezheti. A legjobb azonban, ha a festés után 24 órát vár az újrafestéssel, hogy biztos legyen benne hogy a felület teljesen megszáradt és készen áll egy újabb festékréteg felvitelére.

Hőmérséklet és páratartalom tényezők

Még akkor is, ha beltérben fest, a helyiség hőmérséklete és a festendő felület befolyásolja a száradási és átfestési időt. A festéket mindig a festékgyártó által megadott hőmérsékleti paramétereken belül vigye fel. Íme néhány tipp a festék száradási idejének felgyorsítása érdekében:

  • A legtöbb vízbázisú festék optimálisan olyan helyiségben szárad meg, ahol a hőmérséklet körülbelül 22-24 Celsius fok, és a helyiségben van némi (30-40 %) páratartalom.
  • Az olajbázisú festékek 20 Celsius-fok feletti, de 40 Celsius-fok alatti szobahőmérsékleten száradnak a legjobban.
  • A hidegebb hőmérséklet és a túlzott páratartalom lelassítja a vízbázisú festékek száradási idejét, mivel a festékből származó víznek el kell párolognia ahhoz, hogy megszáradjon.
  • A levegő alacsony fokozatú ventilátorral történő keringtetése felgyorsítja a festék száradási idejét.
  • A friss levegő beengedése nyitott ablakokon keresztül segíti a festék száradási folyamatát, hacsak nincs túl hideg, meleg vagy párás a levegő.

Tipp
Az olajalapú festék oxidálódik és megkeményedik, ami különbözik a vízalapú festéktől, amely a víz elpárolgása révén szárad. Az olajalapú festék keményedési folyamatának felgyorsítása érdekében adjon hozzá szikkasztót, azaz alkidgyantákat tartalmazó olajszárítót keveréket.

A felhordási módszerek befolyásolják a száradási időt

Akár szórjuk, akár hengereljük vagy ecseteljük, a festék felhordásának módja befolyásolja a rétegek közötti száradási időt. A szórt festéket vékonyan és egyenletesen viszik fel, ami miatt akár 30 perc alatt tapintásra száradtnak vehető, és akár egy óra alatt készen áll egy újabb réteg felvitelére – még fényes festék esetén is.

A hengerelt festés és az ecsettel való festés valamivel vastagabb réteget képez, mint a szórt festés, és a két réteg között hosszabb ideig tart a száradás. Mindig várja meg a teljes száradási és átfestési időt a következő réteg felhordása előtt.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....