A bambuszpadló (és más bambuszból készült termékek) valóban környezetbarátak és fenntarthatóak ?

  • Olvasási idő:4perc

A különböző padlóburkoló anyagok ökológiai hatásának meghatározásához használt kritériumok sokfélék és összetettek. A bambusz esetében számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek alapján nagyon is földbarát padlóburkolat-választásnak tűnik. És sok szempontból az is. Vannak azonban a szabályozással és a hosszú távú ökológiai hatással kapcsolatos kérdések, amelyek elrontják a bambusz hírnevét a környezetbarát jellegéről.

Bambusz növény szára
Bambusz növény szára

A bambusz pozitív ökológiai tényezői

A bambusz talán úgy néz ki mint egy vékony törzsű fa, de valójában nem fa; ez egy fásszárú fűfajta. Környezetbarát jellegének nagy része a növény gyors növekedésének és a bambusz regenerálódó képességének köszönhető.

Bambuszból készült padlódeszkák
Bambuszból készült padlódeszkák

Megújuló: A bambusz a magról a teljes terméséretté válásig 3-5 év telik el. (Az 5 és 7 év között betakarított bambuszok azonban általában keményebbek.) Egyes esetekben a bambusz akár fél métert is nő egyetlen nap alatt. Ez sokkal gyorsabb, mint a keményfáké, amelyeknek akár 20-40-60 évig is eltarthat (fajtánként eltérő), amíg teljes magasságukat elérik (és utána lassabban de még nőnek).

A bambusz betakarításakor csak a szárat vágják le, míg a gyökerek a talajban maradnak. Ezek a gyökerek képesek teljesen új szárat növeszteni anélkül, hogy újra kellene ültetni őket. Ez csökkenti a munkaerőköltségeket a betakarított területek pótlásakor.

Egészséges időszakos betakarítás: A legtöbb esetben a bambuszszárak időszakos betakarítása valójában egészséges a környezet számára. Ez azért van, mert a szárak levágása lehetővé teszi, hogy a napfény leszűrődjön a földbe, és elérjen néhány más növényt. Ez egészséges dolog egy beültetett terület ökológiájának megújítására.

Bambuszerdő
Bambuszerdő

Az erózió megelőzése: A bambusznövényeknek különösen hosszú gyökerei vannak, amelyek mélyen lenyúlnak a talajba. Ezek a gyökerek pókszerű erekben terjednek, és arra szolgálnak, hogy a körülöttük lévő földet összetartsák, és küzdjenek az erózió ellen.

Életciklus: A kiváló minőségű bambuszpadlókra akár 25 év gyártói garancia is vonatkozhat. Ha pedig megfelelően telepítik és ápolják, a bambuszpadló (a keményfához hasonlóan) sokkal hosszabb ideig is eltarthat. Az időszakos felújítás segít felfrissíteni az anyag megjelenését. A bambusz hosszú élettartama csökkenti a csere szükségességét, így erőforrásokat takarít meg.

Újrahasznosítható: A bambusz eltávolítható és új padlóburkolatokban újra felhasználható.

Biológiailag lebomló: A bambusz természetes anyag, amely a hulladéklerakókban nagyrészt biológiailag lebomlik. A bambuszpadlókon használt szintetikus felületkezelések azonban nem mindig biológiailag lebomlóak.

LEED: A bambusz a Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) program által elismert, környezetbarát építőanyag.

A bambusz negatív ökológiai tényezői

Mint a legtöbb építőanyag esetében, a bambusz negatív hatásainak mértéke nagyban függ az egyes termelők és padlóburkolatgyártók gyakorlatától. A jobb minőségű padlóburkolatok eredetéről általában több információ jut a fogyasztóhoz az anyag betakarítását és kezelését illetően, míg a kedvező árú padlóburkolatok gyártóinak gyakorlata általában kevésbé átlátható vagy széles körben reklámozott.

A bambusz mint falburkoló anyag
A bambusz mint falburkoló anyag

Túlterjedés: A bambusz népszerűsége miatt az ilyen növények termesztésére szánt területek egyre terjednek, és kezdik elfoglalni a hagyományosan más célokra használt földterületeket. Ez negatív hatással lehet a biológiai sokféleségre és a helyi környezet ökológiai egyensúlyára. A bambusz sok területen invazívnak számít.

Az FSC-tanúsítás hiánya: Bár a minőségi bambuszpadlók néhány gyártója Forest Stewardship Council (FSC) tanúsítvánnyal rendelkező erdőkből származó anyagokat kínál, viszont a piacon kapható bambuszpadlók nagy része nem FSC erdőkből származik, és nem feltétlenül segíti elő a fenntartható erdőgazdálkodást. A legkörnyezetbarátabb bambuszpadlóburkolathoz kiindulási pontként keresse az FSC tanúsítvánnyal rendelkező termékeket.

Formaldehid: Sok bambusz padlóburkoló termék karbamid-formaldehidet tartalmazó ragasztóval vagy kötőanyaggal készül, amely a padlóburkolat beépítése után mérgező gázt bocsáthat ki (az úgynevezett kipárolgási folyamat révén). A bambuszból hozzáadott formaldehid nélkül is lehet építési-háztartási terméket gyártani. A jobb nevű gyártók közzéteszik a formaldehidszintre vonatkozó vizsgálati eredményeiket, amelyeknek meg kell felelnie az európai Eo biztonsági előírásoknak.

Szállítás: Mivel a legtöbb bambuszt Délkelet-Ázsiában termesztik, gyártják és onnan szállítják, a szállítási folyamat során kibocsátott szén-dioxid-kibocsátás szintén problémát jelenthet, ami befolyásolja ennek az anyagnak az ökológiai életképességét.

Azt kapja, amiért fizet

A kiváló minőségű bambusz padlóburkolattal nem csak egy jobb, tartósabb terméket kap a kedvezőbb árú opciókhoz képest, hanem valószínűleg egy környezetbarátabb anyagot is. De ne használja az árat a környezetbarát jelleg irányadójaként. A valódi történetért kérdezze meg a gyártókat az erdészeti gyakorlatukról, a padlóburkolatuk gyártása során a formaldehidszintre vonatkozó vizsgálati eredményeikről és a felületkezelésekről. Az FSC tanúsítvánnyal rendelkező termékek szintén többe kerülnek, de ez megbízható garancia arra, hogy a bambusz fenntarthatóan kezelt erdőből származik.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik