Hogyan tartsa hűvösen a hálószobáját nyáron légkondicionáló nélkül ?

  • Olvasási idő:6perc

A nyár tele van olyan emlékezetes időtöltésekkel, mint a családi nyaralások, a szabadtéri tevékenységek, a fagylaltozás és a tenger, vagy folyóparton töltött napok. A napos égbolt azonban a naplemente után forró éjszakákhoz vezethet, ami megnehezíti az alvást. Persze, lefelé állíthatja a termosztátot (ha központi légkondicionálóval rendelkezik), de ezt a közüzemi számlán fogja megérezni. Vagy pár egyszerű dologgal elősegítheti hogy hűvösebb legyen a hálószobája, amely így jobb éjszakai pihenést biztosít.

Használjon könnyű takarókat

Amikor télen a hőmérséklet csökken, kevés olyan kellemes dolog van, mint az ágyba bújni egy kényelmes paplan alatt. De amikor a nyári hőmérséklet tombol, a nehéz ágynemű az utolsó dolog, amire szüksége van. Ehelyett váltson szezonálisan egy könnyű, 100 százalékban pamutból készült takaróra.

Takarózzon vékony ágyneművel
Takarózzon vékony ágyneművel

Mind az anyag, mind a szövés miatt ez az ágytakaró sokkal légáteresztőbb, mint egy mikroszálas vagy szorosan szőtt takaró. Súlya éppen csak annyi legyen, hogy befedve érezze magát, mégis kényelmes maradjon, még a legmelegebb éjszakán is. Válasszon világos színű vagy finom mintázatú takarót, hogy a szoba a szemnek is hűsítő legyen.

Váltson könnyű pamut vagy vászonlepedőre

A flanel lepedőket a tavasz első jelére szépen el lehet pakolni. Aztán, amikor a hőmérő higanyszála emelkedni kezd, a szintetikus ágyneműknek is követniük kell a példáját. Ez az az idő, amikor könnyű, 100 százalékos pamutból készült lepedővel kényeztetheti magát. A közhiedelemmel ellentétben a szálszámnak nem kell magasnak lennie a kényelmes éjszakai pihenéshez. Sőt, a magas szálszám néha túlságosan is szigetelő lehet nyáron (a 400-as szálszám a legjobb melegben).

Lehetőleg vékony vászonlepedőn aludjon
Lehetőleg vékony vászonlepedőn aludjon

A leghűvösebb és legpuhább megoldás érdekében keresse az extra hosszú szálú pamutból – például egyiptomi vagy Pima pamutból – készült lepedőket. Válasszon fehér vagy halvány pasztellszínű lepedőt, hogy a pszichológiai hatás is meglegyen.

Hűtse le a párnáját

Ismerős a helyzet amikor a nappal átmelegedett párna miatt egész éjjel az egyik oldaláról a másikra fordul, hogy enyhülést találjon. Helyette próbáljon meg egy géllel töltött hűtőmatracot tenni a párnája tetejére, hogy mindig hűvös felületen tudja tartani a fejét. A vékony matrac zselével van töltve, (amit reggel vissza kell tenni a hűtőbe, mármint az egész matracot ami általában 30×30 cm) és a méreténél fogva egy hagyományos párna tetejére illeszkedik. Mivel a párna puha, alig fogja észrevenni, hogy ott van.

Zselés hűtőmatrac a hűvösebb éjszakákért
Zselés hűtőmatrac a hűvösebb éjszakákért

Az extra hűvösség érdekében közvetlenül lefekvés előtt tegye a matracot a hűtőbe vagy a fagyasztóba. De még a szobahőmérsékleten hagyott matrac is enyhülést hoz, mivel a belső gél sokkal hűvösebbnek érződik, mint a környező levegő, ami így elvezeti a hőt a fejtől.

Fektessen be egy ágy melletti kisméretű ventilátorba

Ha hűvös nyári szellőre vágyik, de nem akarja a légkondicionáló működtetésével járó kiadásokat, próbálkozzon inkább egy kis éjjeli ventilátorral vagy mennyezeti ventilátorral. Az éjjeliszekrényen vagy komódon elhelyezett hordozható ventilátor pontosan oda irányítja a szellőt, ahová szüksége van rá. Próbáljon meg egy tál jégkockát és hűtött vizet állítani a ventilátor elé, hogy az állandó légáramlás ne szárítsa ki az orrát és a torkát. Ha lefekvés előtt az egész szobát szeretné lehűteni, kapcsolja be a mennyezeti ventilátort, hogy a magasban összegyűlő meleg levegőt eloszlassa.

Mozgassa a levegőt egy kis ventilátorral
Mozgassa a levegőt egy kis ventilátorral

Párásítsa a levegőt

Nyáron általában szárazabb (alacsony páratartalmú) a jelenlévő meleg levegő, ami kiszívja a nedvességet a bőrből, és a torokból. A központi légkondicionálás még nedves éghajlaton is nagymértékben csökkentheti a beltéri páratartalmat, így Ön kiszárad. Vegye igénybe egy párásító segítségét, hogy éppen elég nedvességet biztosítson ahhoz, hogy a meleg és száraz levegőnek ne legyen szárító hatása. Működtesse az ágya mellett, és naponta cserélje a vizet, hogy megelőzze a penészgombák kialakulását.

Párásítsa annyira a levegőt hogy azt ne érezze száraznak
Párásítsa annyira a levegőt hogy azt ne érezze száraznak

Forróvizes palackból csináljon hidegvizeset

Sokszor melegvizes palackot használnak a test melegítésére. De ez nem jelenti azt, hogy nem lehet helyette hideget beletölteni. Egyszerűen csak tárolja a vízzel töltött palackot napközben a hűtőben, majd lefekvéskor csúsztassa a lepedő alá. Használja a lába hűtésére, dugja a térde közé, vagy tegye a feje alá, és az egész testét hűvösebbnek fogja érezni. A menopauzában lévő nők számára is remek módszer a rettegett hőhullámok kivédésére.

Egy hidegvizes palack segít a meleg nyári éjszakákon hűvösen tartani a testet
Egy hidegvizes palack segít a meleg nyári éjszakákon hűvösen tartani a testet

Használjon energiatakarékos izzókat

Cserélje ki a régi izzókat az újabb, hatékonyabb izzókra. Bár a LED-izzók is hőt termelnek, de kevesebbet mint a hagyományos izzók. Ne felejtse el lekapcsolni az összes lámpát, amikor nem tartózkodik a szobában. Minden kis apróság segít, ráadásul az energiatakarékos izzók a villanyszámlán is spórolnak.

Használjon LED-izzókat amik alig termelnek hőt
Használjon LED-izzókat amik alig termelnek hőt

Tegyen fel fényvisszaverő fóliát az ablakra

A hálószobaablakok külső felületére fényvisszaverő fólia felhelyezése is távol tartja a hőt a szobából. A fény továbbra is bejön, de az UV-sugarak egy részét blokkolja. A fényvisszaverő fólia hozzáadása segít hűvösebbé tenni a szobát nyáron, és a téli hónapokban is megtartja a hőt a lakáson belül. Ezenfelül ha nappal nem tartózkodik a hálószobában csukja be az ablakokat, és húzza le a redőnyöket.

Tegyen fel az ablakra fényvisszaverő foliát
Tegyen fel az ablakra fényvisszaverő foliát

Tartsa nyitva a hálószoba ajtaját

Ha nyitva tartja a hálószobák vagy más, Ön által használt helyiségek ajtaját, az segít optimalizálni a légáramlást otthonában. Gondoljon erre úgy, hogy a légkondicionáló amikor bekapcsol, az is mozgatja a levegőt az egész házban. Ha egy ajtók zárva vannak, akkor az megakadályozza hogy a levegő szabadon mozogjon az összes helyiségben. Egy mennyezeti ventilátor vagy éjjeli ventilátor, amelyik működik, szintén segít a levegő keringésének fokozásában.

Tartsa nyitva az ajtókat hogy legyen légáramlás
Tartsa nyitva az ajtókat hogy legyen légáramlás

Árnyékolja az ablakokat növényekkel, fákkal (ha lehetősége van rá)

Ha fákat és bokrokat ültetünk az ablakok elé, vagy napellenzőket szerelünk rájuk, árnyékot adnak, és távol tartják a napot és a hőt a hálószobától. Ez, a redőnyök lehúzása mellett hűvösebbé teszi a szobát.

Ha van lehetőség akkor árnyékolja az ablakokat növényekkel vagy fákkal
Ha van lehetőség akkor árnyékolja az ablakokat növényekkel vagy fákkal

Ügyeljen arra, hogy a fákat stratégiailag úgy helyezze el, hogy ne akadályozzák a kilátást kifelé, és ne okozzanak problémát a gyökerek az alapzatnak. A fák hosszú éveken át árnyékot adhatnak, ráadásul a szabadban ülve is élvezheti, hogy hűvösebb van alattuk.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....