Napelemes panelek és zsindelyek, melyik a jobb választás ?

  • Olvasási idő:5perc

A tudatos lakástulajdonosok általában keresik az energia, és költséghatékonyságot, amire a napenergia könnyű kiindulópontot kínál. Ha a napenergia-használati lehetőségeket keresi otthona számára, a piacon jelenleg a két fő lehetőség a napelemes zsindely és a napelemes panelek.


Kapcsolódó cikkek


A napelemek nagyobb méretű panelek, amelyeket a tetőkön, vagy akár az épületek oldalán lévő konzolokon helyeznek el. A napelemek legfőbb előnye, hogy könnyen a nap irányának és szögének megfelelően állíthatók.

Napelemes zsindelyek a tetőn
Napelemes zsindelyek a tetőn

A napelemes zsindelyek vagy napelemes tetőcserepek jellemzően kisebbek, és gyakran a ház teljes tetőszerkezetét lefedik. Ezek fedhetik a meglévő zsindelyeket, hatékony második réteget adva a tetőnek. A zsindelyek hátránya, hogy nem lehet irányozni őket a nap felé, de mivel a teljes tetőt lefedik, a lefedettségük gyakran sokkal nagyobb.

A napenergia mellett való döntés egy olyan lehetőség, amelyet körültekintően kell megfontolni. A napelemes rendszer kezdeti költségei jelentősek lehetnek. Mivel azonban ezt a technológiát egyre szélesebb körben alkalmazzák, és ezzel párhuzamosan egyre jobbá válik, a kezdeti költségek csökkennek, így egyre megfizethetőbb megoldássá válnak.

Ilyen megoldásban is lehet napelemes zsindelyt kapni
Ilyen megoldásban is lehet napelemes zsindelyt kapni

Fontos megjegyezni, hogy a napelemes telepítéssel járó költségmegtakarítás gyakran csak néhány év múlva jelentkezik. A megtakarítások közép és hosszú távon válnak érzékelhetővé. Ha azonban pusztán a környezet megóvása érdekében telepít napelemet, akkor az előnyök szinte azonnal jelentkeznek.

Így akár napelemekről, akár napelemes zsindelyekről van szó, a környezetre gyakorolt káros hatások már az első naptól kezdve csökkennek.

Melyik opció a jobb ?

Mind a napelemeknek, mind a napelemes zsindelyeknek számos előnye és hátránya van. Érdemes ezeket megvizsgálni, mielőtt döntést hoz, mivel ez jelentős anyagi ráfordítást igényel.

Egész tetőt befedő napelem táblák, ez egy megoldás
Egész tetőt befedő napelem táblák, ez egy megoldás

Sok esetben a lakástulajdonosok adókedvezményeket és visszatérítéseket kapnak, ha napelemes rendszert telepítettek otthonukba, vagy napenergiát használnak. Ezen adókedvezmények igénylésekor trükkös követelmények vannak, és a legjobb személy, akit megkérdezhet, gyakran egy napelemeket telepítő cég embere. Ha megérti, hogyan működnek ezek a kedvezmények, az segíthet abban, hogy a napelemes zsindelyek vagy a napelemek között tudjon választani.

Költségek összehasonlítása

A napelemek általában olcsóbbak, mint a napelemes zsindelyek négyzetméterre kivetítve. A technológiák idővel történő javulásával és a piac méretének növekedésével azonban a napelemes zsindelyek ára is csökkenni fog valószínűleg.

Ami szintén érdekessé teszi őket, hogy a napelemes zsindelyek a hagyományos tetőzsindelyek helyét is átvehetik. Ha új építésű vagy felújítás alatt áll, és szeretne zöldülni, érdemes megnézni a számokat. A napelemes zsindelyek valójában olcsóbbnak bizonyulhatnak, különösen, ha figyelembe vesszük a hosszú távú költségeket és előnyöket.

Természetesen a lakástulajdonosoknak mérlegelniük kell, hogy otthonuk áramszükségletének mekkora részét szeretnék napenergiával biztosítani. Számos olyan kiegészítő elem is befolyásolja az telepítési költségeket, mint például az akkumulátorok, a vezetékek és az inverterek, amit figyelembe kell venni a számításokban.

A költségszámítások trükkösek, mivel a hosszú távú előnyök gyakran nagyobbak, mint a kezdeti induló költségek. Egy rendszer telepítése drágának tűnhet, ha a rövid távú képet nézzük. A hosszú távú energiamegtakarítás és az adókedvezmények azonban gyakran sokkal vonzóbbá teszik a napelemes rendszereket.

Esztétika

Ha szigorúan a megjelenést nézzük, a napelemes zsindelyek általában esztétikusabbak. Többnyire ugyanúgy néznek ki, mint a hagyományos tetőzsindelyek, csak egy kicsit “fényesebbek”. Ez azt jelenti, hogy beleolvadnak a meglévő ház tetőszerkezetébe, és sok járókelő észre sem veszi őket, nem úgy mint a napelemeket. A napelemek úgy néznek ki, mint a tetőre rögzített panelek – mert pontosan azok is. Nem lehet eltitkolni, hogy napelemek vannak a háza tetején (nem mintha kéne).

Energiahatékonyság

Az energiahatékonyság szempontjából a napelemek jellemzően hatékonyabbak. Mivel a nap szögéhez igazodva dönthetők, több közvetlen napsugarat tudnak elnyelni. Ez nem szigorú szabály, mert néha a tető hajlása és iránya ideális a tetőzsindelyek számára is, de ez általában kivétel a norma alól. Egy napelemes telepítő cég a legjobban felkészült a számítások elvégzésére, hogy közvetlenebb választ adjon erre a kérdésre.

Könnyű telepítés

A napelemes zsindelyek elég gyorsan és egyszerűen telepíthetők. Ha új tetőt épít, arra még gyorsabban felkerülnek. A tető méretétől függően a telepítéshez annyi időre van szüksége átlagosan mintha sima tetőcserepeket szerelnének fel. A gyorsaságot tekintve a napelemes zsindelyt minden bizonnyal gyorsabb telepíteni, mint a napelemeket.

A napelemekhez speciális konzolokra van szükség a panelek rögzítéseként. Ezek telepítése időigényes. Van azonban egy előnye ennek is, ezek a konzolok és panelek könnyen eltávolíthatók és hordozhatók, ha költözik. Ez azt jelenti, hogy áthelyezheti a paneleket, és átviheti a költségmegtakarítást jelentő napelemes rendszert az új házába.

A végső döntés meghozatala

Bár a döntés meghozatala nehéz, általában a háztulajdonosok a napelemes zsindelyek mellett döntenek, ha tetőcserét vagy új tető építését tervezik, és a napelemes zsindelyekben gondolkodnak mint tetőfedést. Ha ez nem jellemzi az Ön helyzetét, a napelemek jobb választásnak bizonyulhatnak.

A napelemes zsindelyek jól alkalmazhatók, ha a tető már a megfelelő irányba néz, és optimális szögben van. Ha a nagy méretű napelemek nem illenek otthonának megjelenéséhez, akkor a napelemes zsindelyek jelentik a megoldást az Ön számára.

Bármelyik esetről is legyen szó, a napelemek és a napelemes zsindelyek közötti döntés azt jelenti, hogy Ön energiahatékony, és ezzel együtt költséghatékony fogyasztó is. Sokan már nagy hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóbb életmód felé való elmozdulásra, és mindannyian dönthetünk úgy, hogy energiatakarékosabban élünk.

Sok szempontot kell figyelembe venni, és költségszámításokat kell végezni. A hosszú távú előnyök azonban mindenképpen megérik a napelemes rendszerek a most rászánt összeget. Szánjon rá időt, végezzen némi kutatást, és szükség esetén hívjon szakértőket. A napenergia befektetés az otthona, az életmódja és a bolygó számára.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....