Milyen zöld technológiák fogják meghatározni az építőipart a jövőben ?

  • Olvasási idő:9perc

A zöld építési technológia az építőipar egyik legfontosabb trendjévé vált. Az építőiparban a zöld technológia alkalmazásának előnyei messzemenőek és átfogóak, és jelentős előnyöket kínálnak az új létesítményekben és a meglévő szerkezetekben egyaránt.


Kapcsolódó cikkek


A zöld technológia révén az épületek energiahatékonyabbá és fenntarthatóbbá válnak, így kisebb szén-dioxid-kibocsátással és a környezetre gyakorolt hatásuk is csökken. Az építők, az épülettulajdonosok és a bérlők egyaránt jelentős előnyöket realizálnak a zöld építési technológia alkalmazásából.

A zöld energiára való áttérés eleinte nagyobb költségekbe kerül, de utána pénztárcabarát megoldássá válik, a környezetre gyakorolt hatást is figyelembe véve
A zöld energiára való áttérés eleinte nagyobb költségekbe kerül, de utána pénztárcabarát megoldássá válik, a környezetre gyakorolt hatást is figyelembe véve

A zöld technológia előnyei elsősorban a nagyobb energiahatékonyságon keresztül érhetőek el. Az új épületeknél a zöld épületépítés a fejlesztés minden fázisában szerepet játszik. Az építmény minden aspektusát, beleértve az elhelyezkedést, a tervezést, az építőanyagokat, valamint a működéshez és fenntartáshoz használt rendszereket úgy választják ki, hogy azok a lehető legjobban fenntarthatóak és energiahatékonyak legyenek.

A kereskedelmi épületek 30-40%-a jellemzően üresen áll bizonyos időszakokban. A zöld építési technológia mozgásérzékelők, RFID-olvasók, belépőkártya-olvasók és egyéb érzékelők segítségével figyeli az épületrészek foglaltsági állapotát. Amikor egy épület valamelyik területe üressé válik, a zöld technológia automatikusan lekapcsolja a világítást, és beállítja a HVAC, a hűtés, a fűtés és a szellőzés lehetőségeit. Az épületek tulajdonosai akár 30%-os megtakarítást is elérhetnek energiaköltségeikben, ha ilyen módon megszüntetik a felesleges energiafelhasználást.

Számos tanulmány dokumentálta a “beteg épület szindróma” eseteit, amely egészségtelen munkakörnyezetet teremthet a kereskedelmi épületekben, különösen a régebbi épületekben és a melegebb éghajlaton található épületekben, ahol a szellőzési problémák aggodalomra adnak okot. Ha a HVAC-rendszerek állandóan bekapcsolva maradnak, kondenzáció halmozódhat fel, amely lehetővé teszi az egészségtelen penészspórák kialakulását.

Az energiahatékony zöld építési megoldások automatikusan kikapcsolják a HVAC-rendszereket, amikor nincs rájuk szükség, hogy az optimális egészség érdekében fenntartsák a megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat. Fejlett szoftverekkel és érzékelőkkel lehet a szellőztető rendszert felügyelni, hogy a mélygarázsokból származó CO2 ne keringjen az egész épületben.

Az alábbiakban a zöld építésben jelenleg alkalmazott legfőbb fenntartható építési technológiákat mutatom be, a teljesség igénye nélkül.

Napenergia

A napenergiát egyre inkább fenntartható építési technológiaként hasznosítják. A zöld építésben kétféleképpen hasznosítják. Az egyik az aktív napenergia, a másik a passzív napenergia. Az aktív napenergia olyan funkcionális napenergia-rendszerek használata, amelyek a napsugárzást elnyelik a fűtés és az áramellátás érdekében. Ez csökkenti a villamos energia vagy a gáz felhasználásának szükségességét.

Leggyakrabban alkalmazott alternatív energia a napenergia
Leggyakrabban alkalmazott alternatív energia a napenergia

Az előzetes telepítési költségek magasabbak, de hosszú távon megtakarítást eredményez az energiaszámlákon, és hozzájárul a nem megújuló energiaforrásokból, például a fosszilis tüzelőanyagokból származó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez.

Másrészt a passzív napenergia olyan kialakítás, amely az ablakok stratégiai elhelyezésével és a hőelnyelő felületek használatával a napsugarakat használja fel az otthonok melegítésére. Az ablakok beengedik az energiát, az elnyelt hő pedig csökkenti a ház felmelegítésének szükségességét a hideg időszakokban, például télen.

Biológiailag lebomló anyagok

A biológiailag lebomló anyagok használata környezetbarát eszköz az építkezés fenntarthatóvá tételére. A legtöbb hagyományos építési módszer hulladékok és mérgező vegyi anyagok felhalmozódásához vezet, amelyek többségének lebomlása több száz évbe telik. És még ha lebomlanak is, akkor is szennyezik és károsítják a környezetet.

Lehetőleg biológiailag lebomló anyagokat részesítsük előnybe
Lehetőleg biológiailag lebomló anyagokat részesítsük előnybe

A biológiailag lebomló anyagok, -mint például a szerves festékek- segítenek a környezetre gyakorolt negatív hatások korlátozásában, mivel könnyen lebomlanak anélkül, hogy toxinok szabadulnának fel. A biológiailag lebomló anyagok használata az épületek alapozásához, falaihoz és szigetelőanyagaihoz szintén a fenntartható építési technológiák részét képezik.

Zöld szigetelés

A szigetelés az épületek és otthonok építése során az egyik legnagyobb gondot jelenti. A legtöbb ember azonban nem tudja, hogy a szigetelők egyszerű anyagokból is lehetnek, amelyeket nem kell drága, és drágán előállítható, anyagokból készíteni.

Farmeranyagból készült szigetelőanyag
Farmeranyagból készült szigetelőanyag

Ennek alapján a zöld szigetelés használata fenntartható építési technológiának bizonyult, mivel kiküszöböli a nem megújuló anyagokból készült, magas színvonalú kivitelezés szükségességét. A zöld szigetelés a régi és használt anyagok, például a farmeranyag és az újságpapír felhasználásával kínál megoldást. Más szóval, újrahasznosított anyagot használ a falak szigetelésére, és bélelésére.

Okos készülékek használata

Az otthonok és a kereskedelmi épületek fogyasztják a világ jelentős részű energiáját (kutatások szerint 30-40 %), és emiatt szükségessé vált az intelligens készülékek használata a fenntartható építési technológiák részeként. A fenntartható építési technológiák hangsúlyt fektetnek az energiatakarékos és önellátó, önvezérlő készülékek telepítésére.

Okos készülékek használatával energiát, és időt is spórolhatunk
Okos készülékek használatával energiát, és időt is spórolhatunk

Az “okos” (internetkapcsolattal rendelkező) mosogatógépek, hűtőszekrények és mosógépek példák az ilyen fenntartható technológiákra. A technológia a nulla energiafelhasználású otthonok és kereskedelmi épületek megvalósulására irányul.

Beépített tetők (hűtőtető)

A hűtőtetők olyan fenntartható zöld tervezési technológiák, amelyek célja a hő és a napfény visszaverése. A hőfelvétel és a hőkibocsátás csökkentése révén segít az otthonok és az épületek normál szobahőmérsékleten tartásában.

A hűtő, vagy zöldtető nyáron érezteti a hatását
A hűtő, vagy zöldtető nyáron érezteti a hatását

A tervezés során zöld növényzetet, fényvisszaverő festékeket és speciális cserepeket használnak, amelyek kevesebb hőt nyelnek el, és a napsugárzás nagy részét visszaverik. A hűvös tetők például nyáron több mint 8°C-kal csökkenthetik a benti hőmérsékletet.

A hűvös tetők tehát minimálisra csökkentik a légkondicionálástól való függőséget, és ezzel együtt az energiafelhasználást, ami az erőművekből származó üvegházhatású gázok összesített kibocsátásának csökkenését jelenti.

Fenntartható erőforrás-beszerzés

A fenntartható erőforrás-beszerzés, ahogy a neve is mutatja, a fenntartható építési technológia egyik legjobb példája, mivel biztosítja az újrahasznosított termékekből tervezett és létrehozott építőanyagok használatát, amelyeknek környezetbarátnak kell lenniük.

Akár az építőanyagokat is lehet fenntartható forrásokból előállítani
Akár az építőanyagokat is lehet fenntartható forrásokból előállítani

A legtöbb esetben mezőgazdasági hulladékokat vagy melléktermékeket használnak fel az építőanyagok előállításához. Összességében az anyagok újragyártott, újrahasznosított, újrahasznosítható és fenntartható forrásokból nyert anyagok.

Nulla, vagy alacsony energiafelvételű épületek

A fenntartható építési technológiák jellemzően tartalmaznak olyan mechanizmusokat, amelyek csökkentik az energiafogyasztást. Az épületek fából történő építése például fenntartható építési technológia, mivel az acélból vagy betonból épített épületekhez képest alacsonyabb a megtestesült energia. A fenntartható zöld építés olyan terveket is alkalmaz, amelyek csökkentik a légszivárgást, de lehetővé teszik a levegő szabad áramlását, ugyanakkor nagy teljesítményű ablakokat és szigetelési technikákat alkalmaznak, ezáltal a fűtés és hűtési költségek csökkennek.

Zöldfelülettel ellátott épület a hatékonyabb hűtés érdekében
Zöldfelülettel ellátott épület a hatékonyabb hűtés érdekében

E technikák célja, hogy csökkentsék a légkondicionálástól és a belső fűtéstől való függőséget. Továbbá az ablakok stratégiai elhelyezése egy másik olyan technika, amely elősegíti a nappali megvilágítást, ezáltal minimalizálva az elektromos világítás szükségességét a nap folyamán. A megújuló energiaforrások, például a napenergia használata a világításhoz és a vízmelegítéshez, szintén része az alacsony energiaigényű házak és a nulla energiaigényű épületek tervezésének. A zéróenergiás épületek kialakításának kezdeti költségei magasak lehetnek, de hosszú távon megtérülnek.

Okosüveg

Az elektronikus okosüveg szintén a fenntartható építés egyik technológiája. Az elektronikus okosüveg egy új technológia, amely különösen a nyári időszakban működik, és kizárja a napsugárzás kemény hőségét. Az intelligens üveg apró elektromos jelek segítségével enyhén feltölti az ablakokat, hogy megváltoztassa a visszavert napsugárzás mennyiségét.

Az okosüveg saját maga tudja szabályozni hogy mennyi napfényt engedjen be
Az okosüveg saját maga tudja szabályozni hogy mennyi napfényt engedjen be

A rendszer beépül az épületek vezérlőrendszerébe, így a felhasználók megválaszthatják, hogy mennyi napsugárzást blokkoljanak. Ezzel a technológiával az otthonok és a kereskedelmi épületek sokat spórolhatnak a fűtési, szellőzési és légkondicionálási költségeken. Az intelligens üveg még mindig tökéletesítés alatt áll, és hamarosan teljes mértékben a fenntartható építkezésekben is alkalmazható lesz, mint intelligens energiatakarékos technológia.

Vízhatékonysági technológiák

Számos vízhatékony technológiát alkalmaznak, amelyek mind a fenntartható építési technológiák részét képezik. A technológiák lényegében a hatékony vízellátó rendszerek újrafelhasználását és alkalmazását foglalják magukban. Ilyen például a kettős vízvezetékrendszer, a szürkevíz újrafelhasználása, az esővízgyűjtés és a víztakarékos szerelvények használata. Ezek a módszerek biztosítják a víz megfelelő kezelését, újrahasznosítását és nem hordozható célokra, például autómosásra és WC-öblítésre történő felhasználását.

Ne hagyjuk hogy az esővíz kárba vesszen mert sokmindenre fel lehet használni anélkül hogy a vezetékes vizet vennénk igénybe
Ne hagyjuk hogy az esővíz kárba vesszen mert sokmindenre fel lehet használni anélkül hogy a vezetékes vizet vennénk igénybe

A kettős vízvezeték-szerelés például csökkenti a szennyvízcsatorna forgalmát, és növeli a víz helyszíni újrafelhasználásának lehetőségét. Másrészt az esővízgyűjtés többcélú felhasználásra biztosít vizet, és tárolható is a későbbi felhasználásra. Általánosságban elmondható, hogy a vízhatékony fenntartható építési technológiák csökkentik a vízfelhasználás költségeit és segítenek a vízmegtakarításban. Városi területeken a technológiák célja, hogy 15%-kal csökkentsék a vízpazarlást az édesvízhiány kezelése érdekében.

Fenntartható beltéri környezet technológiák

Az épületben lakók egészsége és biztonsága alapvető fontosságú, és ezt minden épület vagy otthon építése során garantálni kell. Ezért a fenntartható beltéri technológiák kötelezőek a zöld építéshez. A felhasznált anyagoknak biztosítaniuk kell a zöld biztonsági előírásokat, amelyek közé tartoznak a veszélytelen elemek, a nem mérgező anyagok, az alacsony illékony kibocsátások és a nedvességállóság.

Természetes belső építőanyagok, jobb egészség
Természetes belső építőanyagok, jobb egészség

Például a parafából, fából és bambuszból származó anyagok természetes forrásból származnak, és nem tartalmaznak mérgező, irritáló vagy rákkeltő elemeket. Az alacsony VOC-kibocsátású anyagok használata szintén javítja az olyan egészségkárosító vegyi anyagoknak való kitettséget, mint a vinil, a fenol-formaldehid és az ólom.

Energiával önellátó épületek

Az önellátó épületek építésének fejlesztése a fenntartható építési technológia egyik művészete. Ennek oka abban rejlik, hogy az önellátó épületek a nulla energiafelhasználású építés megvalósítását eredményezik.

Az energiával magukat önellátó épületeké a jövő
Az energiával magukat önellátó épületeké a jövő

Az épületeket úgy tervezik, hogy képesek legyenek elegendő energiát termelni saját energiaszükségletük kielégítésére, sőt a többletenergiát vissza is tudják irányítani az elektromos hálózatba. A legtöbb esetben szélenergia-technológiát alkalmaznak, és a felhőkarcolókban igen gyakori, hogy a háztetőkre szélturbinákat szerelnek. A nagyobb magasságban lévő állandó és erős légáramlatok mozgatják a turbina lapátjait, amelyek az épület energiaigényének megfelelő (vagy közel elég) energiát termelnek.

Vályogtéglák használata

A vályogtégla egy ősi építési technológia, amelyet az utóbbi időben újra felfedeztek, hogy segítse a környezeti fenntarthatóság követelményeinek elérését. A technika fenntartható módon előállított nyersanyagokat használ. A technológiai fejlődésnek köszönhetően a vályogból épített szerkezetek építése egyszerűbbé vált, de még mindig az ősi előkészítési folyamatot követi.

Vályogtégla
Vályogtégla

A nedves földkeveréket és az olyan kemény anyagokat, mint a kavics vagy az agyag, stabilizáló elemekkel, például betonnal keverik és tömörítik, hogy sűrű, erős falakat hozzanak létre. A vályogtéglák beszerzési és kialakítási folyamata ideális a fenntartható építéshez, mivel csökkenti a környezeti hatásokat, és az anyag egyúttal stabilizálja az épület hőmérsékletét is. A vályogból készült szerkezetek hozzájárulnak a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez, és biztosítják, hogy az épületek nyáron hűvösek, télen pedig melegek maradjanak.

A zöld építés jövője

Az átgondolt tervezés és kivitelezés örökséget hagy a jövő generációi számára. Felelősséggel tartozunk azért, hogy felismerjük, hogy amit ma építünk, annak fenn kell maradnia, és javítania kell az utánunk jövők életét.

A zöld építés jövőbeli fejlődési útja a tudatos és fenntartható fejlődés követelményeire összpontosít, többek között a hatékony környezetvédelmi politikák és szabályozások, az elérhető legjobb technológia alkalmazása, az erős környezetvédelmi intézmények külső és belső fejlesztésére összpontosít. A zöld építésnek, tervezésnek nem szabad környezeti károkkal járnia, hanem fenntartható kapcsolatban kell működnie a környezettel, és minimális hatást kell gyakorolnia rá.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....