A hidrogénenergia felhasználása az építőiparban

  • Olvasási idő:4perc

A globális felmelegedés komoly probléma, és jelentős veszélyt jelent az ökoszisztémára az emelkedő hőmérséklet, a tengerszint emelkedése, a vízhiány, az aszály stb. révén. Ráadásul az épületek építéséből származó szén-dioxid-kibocsátás is jelentősen hozzájárul ehhez a problémához, viszont van egy olyan energiaforrás, amit eddig még elkerült az építőipar: a hidrogén.

A hidrogén egy tiszta és olcsó energiaforrássá válhat hamarosan világszerte
A hidrogén egy tiszta és olcsó energiaforrássá válhat hamarosan világszerte

Ezért az építőiparban a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló minden erőfeszítés alapvetően kritikus jelentőségű. Ebben a tekintetben a hidrogénenergia egy innovatív és környezetbarát energiaforrás az építkezések számára, amely képes kiküszöbölni a hagyományos energiaforrások, például a dízelgenerátorok vagy a fosszilis tüzelőanyagokból előállított villamos energia által kibocsátott CO2-kibocsátást.

A jelenlegi akadályok, például a hidrogénszállítás infrastruktúrájának hiánya azonban visszatarthatja a fejlesztőket a zöld hidrogénenergia használatától. Ez megfordítható a hidrogénenergia előnyeivel, gyakorlati hasznával és az építési projektekben rejlő lehetőségekkel kapcsolatos tudatosság növelésével.

A hidrogénenergia előnyei

A hidrogénenergia megbízható forrásként használható az építkezések energiaellátásához. Ezenkívül megelőzhet más, időjárásfüggő zöld energiaforrásokat, például a szél és napenergiát, mivel a hidrogén a hagyományos üzemanyaghoz hasonlóan szállítható és rendelkezésre bocsátható.

A hidrogén nagy mennyiségben áll rendelkezésre és környezetkímélő is egyben
A hidrogén nagy mennyiségben áll rendelkezésre és környezetkímélő is egyben

Továbbá a hidrogénenergia használata fenntarthatóbb, mint a fosszilis tüzelőanyagoké. Az égetési technológiával vagy tüzelőanyag-cellákkal előállított energia nulla szén-dioxid, részecske és nitrogén-oxid-kibocsátással jár. Így segíti a befektetőket és a fejlesztőket a nulla szén-dioxid-kibocsátás elérésében, amely szinte minden ország kitűzött célja. Végül a hidrogén nagy energiasűrűséggel rendelkezik, ami vonzóbbá teszi, mint más tárolási technológiák, például az akkumulátorok használata.

Gyakorlati szempontok

Azzal lehet érvelni, hogy a hidrogén még nem érte el a hagyományos energiaforrásokkal azonos fejlettségi vagy érettségi szintet. Ezért további technológiai fejlesztésre van szükség a gyakorlati problémák megoldásához.

Ezenkívül a hidrogén tárolása és szállítása is kihívást jelentő feladat lehet. Ennek oka, hogy a hidrogén könnyű molekula, és ahhoz, hogy a hidrogént praktikus energiahordozóvá lehessen tenni, lényegesen nagyobb, 200-700 bar nyomástartományba kell sűríteni, vagy jelentősen alacsony, -253 °C körüli hőmérsékletre kell cseppfolyósítani.

A szükséges előrelépés azonban már megtörtént. Egyes beszállítók, hamarosan olyan energiatermelési megoldásokat kínálnak majd, amelyek a jelenleg rendelkezésre álló hidrogénszállítási módszereket, például a tartályos pótkocsikat, használják energiaforrásként. Végül pedig a hidrogén erősen gyúlékony, ezért a helyszíni személyi biztonságot garantálni kell. Ezért a balesetek elkerülése érdekében meg kell tenni a szükséges biztonsági óvintézkedéseket.

Jelenlegi technológiai fejlődés

Jelenleg több lehetőség is rendelkezésre áll a hidrogénenergia felhasználására, például kifejlesztettek hidrogénégésű aggregátokat, amelyek ideiglenes, kibocsátásmentes energiafelhasználásra alkalmasak.

A hidrogén felhasználható üzemanyagcellák működtetésére. Az üzemanyagcella kémiai energiáját égési folyamat nélkül alakítja át villamos energiává. Ezért az ilyen cellák tiszta és hatékony módszert jelentenek az építőipari berendezések üzemben tartására, különösen azoknál, amelyeknek alacsony zajszintű működésre van szükségük, mint a legtöbb városi építkezés esetében.

Gazdaságosság kontra fenntarthatóság

A hidrogénenergia hasznosításához szükséges költség körülbelül három-ötszöröse a dízel energiának. A hidrogénenergia költsége azonban jelentősen csökkenthető a hidrogén gyártási kapacitásának növelésével, az érlelődő megújuló energiatermelési technológiák és kapacitások bevezetésével együtt. Ezenkívül a nulla kibocsátási célok arra kényszeríthetik az építőipart, hogy a hidrogénenergiához hasonló zöld energiaforrások felé mozduljon el.

Ráadásul remélhetőleg a kormányzati szervek a projektfejlesztőknek nyújtott támogatásokkal ösztönzik az ilyen zöld energiaforrások használatát. Ugyanakkor ezek a szervek megszüntetik a dízelüzemanyag-támogatásokat. Az Észak-Amerikában található Kalifornia már elfogadta a hidrogén vagy más zöld energiaforrások támogatását, és más országok, például az Egyesült Királyság is hamarosan követheti ezt a példát, ezáltal ösztönözve a többi országot is hogy mielőbb nagyobb mértékben használják ki a hidrogénből keletkező energiát.

Az éghajlat, és a világgazdasági helyzet gyorsan változhat, ezért az építőipar nem gondolkodhat kizárólag pénzügyi szempontból, és lépéseket kell tennie a zöldebb energiaforrások felé.

Felmerülő kérdések

Mire használható a hidrogénenergia az építkezéseken ?

A hidrogénenergia hő, és villamosenergia-forrásként használható az építkezéseken. Ezenkívül megelőzhet más, időjárásfüggő zöld energiaforrásokat, például a szél és napenergiát, mivel a hidrogén a hagyományos üzemanyaghoz hasonlóan szállítható és rendelkezésre bocsátható.

Hogyan állítanak elő energiát a hidrogénből ?

Jelenleg több lehetőség is rendelkezésre áll a hidrogénenergia felhasználására: például olyan hidrogénégésű aggregátokat fejlesztettek ki, amelyek ideiglenes, kibocsátásmentes energiafelhasználásra alkalmasak. Ezenkívül a hidrogén felhasználható üzemanyagcellák működtetésére is. Az üzemanyagcella kémiai energiáját égési folyamat nélkül alakítja át villamos energiává.

Vannak-e biztonsági aggályok a hidrogénenergiával kapcsolatban az építkezéseken ?

A hidrogén erősen gyúlékony, ezért a helyszíni biztonságot garantálni kell. Ezért a nemkívánatos események elkerülése érdekében meg kell tenni a szükséges biztonsági óvintézkedéseket.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....