Milyen tulajdonságú festékkel fessük ki a fürdőszobát ?

  • Olvasási idő:4perc

Ha fürdőszobája festésén gondolkodik, talán hallott már utalásokat egy speciális festéktípusra vonatkozóan, az úgynevezett “fürdőszobafestékre”. Azt gondolhatja, hogy ez különbözik a közönséges beltéri festékektől, vagyis ez csak kizárólag fürdőszobákba szánt festékfajta.


Kapcsolódó cikkek


A valóságban valóban nem létezik olyan, hogy “fürdőszobafesték”, de vannak olyan festékek, amelyeket a fürdőszobák nedves környezetében jobb használhatóságra fejlesztettek ki. Nem feltétlenül kell úgynevezett fürdőszobafestéket vásárolnia ahhoz, hogy jó munkát végezzen, de van pár érv, amiért érdemes lehet ilyen elnevezésű (használatra valót) festéket használni a tulajdonságai miatt.

Megfelelő tulajdonságú festékek a fürdőszobákhoz

A fürdőszobákban jól használható festékeknek van néhány kulcsfontosságú tulajdonságuk:

Penészgátló tulajdonságok: A “fürdőszobai” festék antimikrobiális adalékanyagokkal rendelkezik, amelyek segítenek ellenállni a penésznek, azaz megnehezíti hogy penészedés következzen be, (de nem tudják teljesen megakadályozni hogy kialakuljon a penész).

Mosható felület: Mivel a fürdőszobai falakat időnként le kell törölni vagy akár súrolni, a jó fürdőszobai festék valamivel keményebb és ellenállóbb, mint más belső terekre szánt festékek.

A fürdőszobai festékek jól lepergetik a festéket és antibakteriális hatásúak
A fürdőszobai festékek jól lepergetik a festéket és antibakteriális hatásúak

Sűrűbb szerkezet: Néhány ilyen típusú festéknek sűrűbb a szerkezete, ami miatt az alacsonyabb fényű fényű festékek ugyanolyan jól teljesítenek, mint a magasabb fényű festékek magas nedvességtartalmú környezetben.

Miért érdemes a fürdőszobákban “fürdőszobai” festéket használni ?

A fürdőszobák nedvesek. Ennek következtében a nedvességállóságnak kell az első számú szempontnak lennie, amikor festi a fürdőszobát. A nedvesség kétféleképpen hat a fürdőszobai falakra. A párás fürdőkből és zuhanyokból származó nedves levegő összegyűlik a falakon. Aztán ott van a közvetlenül a zuhanyzóból, kádból vagy mosdókagylóból származó víz, amely a falakra fröccsen. A fürdőszobába való festéknek ezeknek a hatásoknak ellen kell állni.

A nedvesség károsíthatja a festéket amikor érintkezik vele, és érintkezik az alatta lévő gipszkarton vagy vakolatfelülettel is. Ez hámló festékhez és penészesedéshez vezethet. Minél kevésbé áteresztő a festékréteg, annál kevesebb nedvesség jut át rajta.

Milyen típusú festékek állnak ellen a nedvességnek ?

Jóval azelőtt, hogy a festékeket penészálló tulajdonságokkal látták el, a fürdőszobai nedvességgel szemben a leghatékonyabb megoldás a magasfényű festékek használata volt. Minél magasabb a “fényesség” szintje a festéknek, annál jobban teljesít a festékbevonat a fürdőszobákban. A régebbi fürdőszobákban gyakran minden felületen magasfényű festékkel találkozhat. A magasfényű festékek nem akadályozzák meg a penészesedést, de könnyű munkát jelentenek a fürdőszobákra keletkező foltok letörlésekor, mert sokkal simább (és zártabb) a felületük.

Tipp
A latexfesték a legjobb a fürdőszobákba, mivel ellenáll a nedvességnek. A penésznek ellenálló alapozó szintén remek kiindulópontja egy jó fürdőszobai festésnek.

A magasfényű festék csak egy a többféle fényű festék közül, lentebb találhatóak a festékek a fényességük, és nedvességtűrő képességük szerint.

Matt: Szép matt bevonat, de a legjobb az alacsony forgalmú helyiségekben, ahol soha vagy ritkán érnek hozzá. Viszont nem szereti a nedvességet, ezért rossz a fürdőszobai használatra, de nagyszerű előszobákba és étkezőkbe.

Tojáshéj: Enyhén “fényes” és jobban mosható és súrolható, mint a sima bevonat, ezért a legjobb olyan helyekre, ahol nincs sok nedvesség.

Szatén: Kicsit fényesebb, mint a tojáshéj, és alacsony nedvességtartalmú (jól szellőző) fürdőszobákban használható.

Félfényes: Kiváló felület bármilyen fürdőszobában, jól taszítja a nedvességet, és nem ultra-fényes, mint a magasfényű festék.

Magasfényű: A legjobb megoldás a fürdőszobai falakhoz, de nagy felületeken, például a falakon nem néz ki jól, legjobb a kisebb felületekre, például díszlécekre és szekrényekre.

Fürdőszobafestéknek nevezhető termékek

Antimikrobiális tulajdonságokat tartalmaz, és magasfényű, ha egyszerűen akarjuk megválaszolni a kérdést. A matt, vagy fél-matt felületű festékek egyik problémája nedves környezetben az, hogy porózusak, és hajlamosak a nedvesség megkötésére. Ezzel szemben a fényes bevonatok gyakorlatilag “gyöngyözik a vizet”.

A legjobb dolog a fürdőszobákhoz kifejlesztett festékekben az, hogy többféle fényességű festékek használatára van lehetőség. Míg a szabványos festékeknek szatén, félfényes vagy magasfényűnek kell lenniük a fürdőszobába való, speciálisan nedves környezetre kifejlesztett festékek lehetnek mattabb fényűek, vagy teljesen mattok is. Olyan minőségű festékek is kaphatóak ami azt állítja magáról hogy legalább öt évig garantáltan megakadályozza a penész és a penészgomba kialakulását.

A fürdőszobai festék költségei a normál festékkel szemben

A fürdőszobai festékek általában a beltéri festékek magas árkategóriájába tartoznak, kivéve a túlárazott designer festékeket. Arra számíthat, hogy körülbelül annyit, vagy egy kicsit többet kell fizetnie, mint a prémium standard festékért, vagyis körülbelül 4 literre (1 vödör) festékre számolva 8.000-14.000 forint az áruk most 2022-ben. A jó hír az, hogy kiváló minőségű festéket kap ezért a pénzért, amelyet úgy terveztek, hogy a fürdőszobában tartós legyen. És szerencsére a kis fürdőszobákhoz általában kevesebb, mint egy 1 vödör (4 liter) két rétegre is elegendő.

Másrészt, ha nincs szüksége mattfényű festékre a fürdőszobában, akkor elég lehet egy jó minőségű szatén, félfényes vagy magasfényű standard festékkel festeni, amely antimikrobiális adalékanyagokkal van ellátva, és jól mosható felületű.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....