Milyen szerepe lesz a mesterséges intelligenciának az építési felmérésekben ?

  • Olvasási idő:3perc

A mesterséges intelligencia (AI, azaz artificial intelligence) fokozatosan bizonyítja, hogy képes racionalizálni a tervezési, felmérési és adatrögzítési folyamatokat a földmérési gyakorlatokban. A Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS, a RICS ingatlannal, építéssel kapcsolatos szolgáltatások nemzetközi szakmai egyesülete körülbelül 125 000 taggal, a világ 131 országban.) által nemrégiben kiadott jelentés szerint a mesterséges intelligencia a következő évtizedben a földmérők által végzett alapvető feladatok közel 90%-át képes lesz átvenni.

Mesterséges intelligencia a légi felmérési adatok CAD-rajzokká alakításához

Egy nagyméretű földmérési projekt befejezése több hónapig is eltarthat, mivel az adatgyűjtés és 2D és 3D modellekké alakításuk idő, és számításigényes folyamat. Manapság azonban a drónszolgáltatások AI-technológiát használnak, amelynek segítségével bármilyen levegőből szerzett adatállományt (képek, mérések) CAD tervekké lehet konvertálni.

Segítségükkel az egész folyamatot hetekkel rövidítik meg, és az új projekteknél a földmérők által a vázlatkészítésre fordított idő legalább 50%-át lefaragják.

Drónok és mesterséges intelligencia segítségével sokkal gyorsabbá és pontosabbá válnak a építéskor mérendő területek vagy épületek
Drónok és mesterséges intelligencia segítségével sokkal gyorsabbá és pontosabbá válnak a építéskor mérendő területek vagy épületek

A mesterséges intelligenciával működő, földméréshez használt drónok a következő előnyökkel rendelkeznek:

  • Ismétlődő feladatok elvégzése.
  • Olyan időigényes feladatok elvégzése, mint a közös jellemzők, például a növényzet, az épületek, az utak stb. felvázolása.
  • Több felmérés elvégzése korlátozott létszámmal.

Mesterséges intelligencia a kiváló minőségű adatok rögzítésére a földméréshez

A drónok mesterséges intelligencia-szoftverei segíthetnek a környezet megörökítésében és tanulmányozásában. Képes feltérképezni a területet, felismerni és követni az objektumokat, és valós idejű analitikus visszajelzést adni.

A gépi tanulás (a mesterséges intelligencia egy részhalmaza) alkalmazása segíthet a tanulásban és az új adatokhoz való alkalmazkodásban emberi beavatkozás nélkül. A mesterséges intelligencia szoftverek mély megértést szerezhetnek az összetett feladatokról, és döntéseket, előrejelzéseket hozhatnak.

A földrajzi információs rendszerekhez (GIS) hasonlóan a mesterséges intelligencia gyorsan azonosítja és osztályozza a földrajzi jellemzőket, például a fákat, autókat, utakat, épületeket stb. Egy drón tiszta, jó minőségű (HD, 4K, 8K) képeket és videókat tud készíteni a hagyományos felmérési módszerek nélkül.

Az építkezéskor keletkező adatokat a mesterséges intelligencia (fogja) dolgozza fel
Az építkezéskor keletkező adatokat a mesterséges intelligencia (fogja) dolgozza fel

A földmérési és építőipari szakemberek kifinomult analízist végezhetnek és jobb döntéseket hozhatnak a mesterséges intelligencia segítségével. A becsléstől kezdve a tervezésen át a jelentéskészítésig mindent el lehet vele végezni.

Mesterséges intelligencia az észlelési és javítási felmérésekhez

Azokat a helyszíneket, amelyeket drága vizsgálati technikák nélkül lehetetlen megvizsgálni a hibák szempontjából, ma már IoT-képes eszközök (fogják végezni) végzik. A tárgyak internete (Internet of Things, IoT) a mindennapi tárgyakba ágyazott mesterséges intelligencia jellemzője az adatok küldésére és fogadására.

A felmérési munkákhoz használt IoT-képes eszközök

  • Szivárgásérzékelők az épületen belüli szivárgások azonnali észlelésére. Ezek az eszközök segítenek az azonnali helyreállítási intézkedések végrehajtásában.
  • Termográfiai vagy hőkamerák az infravörös sugárzást használó digitális képek rögzítésére, amelyek gyorsan azonosítják az épület belső szolgáltatásaiban, például a tetőkben és a padlókban található hibákat.

Tehát a mesterséges intelligenciát használó drónok a felmérésben vagy földmérésben tudnak segítséget nyújtani az építőknek. Sokkal pontosabban fel, és ki tudják mérni az építési területen lévő teendőket, és azt gyorsan el tudják küldeni az építésvezetőnek vagy a dolgozóknak, vagy akár saját maga is eszközölhet bizonyos változtatásokat ami az építés biztonságát, vagy a gyorsaságát segíti elő.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....