Egyszerű lakberendezési “trükkök”

  • Olvasási idő:4perc

Az “ördög a részletekben rejlik” mondás különösen igaz, ha a belsőépítészetről van szó. A kiegyensúlyozott és vonzó terek kialakításának kulcsa abban rejlik, hogy odafigyelünk a dekoráció finom árnyalataira. Ezek közül néhány trükk olyan egyszerű, hogy akár még ellentmondásosnak is tűnhet. Azonban hatalmas különbséget tudnak teremteni bármely helyiség általános megjelenésében.

Használjon mintákat

Nem kell ragaszkodnia egyetlen mintához egy szobában – két vagy három mintát is harmonikusan keverhet, különösebb erőfeszítés nélkül. Figyeljen a minták méretarányára – a kisebb, nyomatok a legjobban kompakt felületeken, például párnákon vagy harmadlagos elemeken, például egy padlószőnyegen mutatnak jól. A merész, nagyobb minták általában jól működnek a fókuszelemeken, körülöttük fehér szegéllyel.

Dekoratív minták a szobában
Dekoratív minták a szobában

Szerezzen be (szoba)növényeket

Akár egy hangsúlyos darabot szeretne beállítani, akár csak egy üres sarkot vagy asztalt szeretne “kitölteni”, a szobanövények mélységet és karaktert adnak bármely helyiségnek. A növények hozzáadhatják a szükséges színt egyes helyiségekhez, vagy frissességet vihetnek egy ipari stílusú térbe. A növényeket elhelyezheti agyagcserepekben, csészékben, stílusos vázákban vagy terráriumokban, attól függően hogy milyen megjelenést szeretne elérni.

A növények elhelyezése a helyiségbe mindig jó ötlet
A növények elhelyezése a helyiségbe mindig jó ötlet

Képek és festmények elhelyezése

Néha egyetlen nagyméretű festmény túlterhelheti a teret. Válassza a kisebb festmények gyűjteményét, amelyek csoportokban rendezhetők el. Ha a kanapé fölött túl kicsinek tűnő festményei vannak, ahelyett, hogy középre helyezné őket, akassza őket mindkét oldalra. Meg fog lepődni ezen az egyszerű lakberendezési trükkön, és azon, hogy vizuálisan milyen jól működik.

Képek elhelyezése a falon
Képek elhelyezése a falon

Dekorációs elemek csoportosan

A kisebb tárgyak csoportjai vizuálisan vonzóbbak, mint egy-egy darab. Ez gyakorlatilag minden lakberendezési tárgyra igaz – a műalkotásoktól kezdve a párnákon és vázákon át a függőlámpákig. A daraboknak nem feltétlenül kell teljesen egyformának lenniük, csak vizuálisan hasonlónak kell lenniük. Például rendezhet különböző méretű agyagedényekből álló csoportokat, két pár különböző mintájú párnát, stb.

A kaktuszok kis csoportja jól mutat
A kaktuszok kis csoportja jól mutat

Állítsa ki kedvenc tárgyait jól látható helyre

Az igazán egyedi megjelenés érdekében állítsa ki azokat a tárgyakat, amelyeket igazán szeret. Bármelyik szoba hiányosnak fog tűnni olyan elemek nélkül, amelyek Önhöz szólnak – fényképek, kedvenc szuvenírek, vintage ereklyék stb. nélkül. Ezek érdekessé teszik a szobát, és olyan teret adnak, amely magának a személyiségnek a kiterjesztése.

Fejezze ki a stílusát a kedvenc tárgyai bemutatásával
Fejezze ki a stílusát a kedvenc tárgyai bemutatásával

Alakítson ki szellősebb teret

Ha túl sok elemet zsúfolunk egy szobába, az vizuális káoszhoz vezet. A ritkább tér segít meghatározni a fókuszpontokat a szobában. Helyezze el a bútorokat úgy, hogy minden egyes darabnak elegendő helyet biztosítson. Ezáltal minden egyes darab önállóan “ragyoghat”, és az elrendezés egészként fog működni.

A szellősebb térben jobban érzi magát az ember
A szellősebb térben jobban érzi magát az ember

Ne siessen a szobába való dekordarabok vásárlásával

A lakás dekorálásakor kísértésbe eshet hogy egyszerre megvásárolja az összes kiegészítőt és akcentusdarabot. Ez olyan darabokat eredményezhet, amelyeknek csak az lesz a funkciója hogy csak kitöltik (foglalják) a helyet, és nem igazán illeszkednek az eredeti dekorációhoz. Ehelyett kezdje azzal, hogy gondosan kiválaszt két-három kiegészítőt. Ezeket fokozatosan egészítse ki még több darabbal, de csak azokat a darabokat szerezze be amelyeket igazán szeret vagy megtetszik Önnek. Lehet hogy akár több hónapba telik mire a szoba úgy fog kinézni ahogy elképzelte, de viszont utána csak minimálisan kell változtatni rajta ha szükséges.

Rétegezze a bútorokat és dekorelemeket ha kis helyiségeket rendez be

Ez az egyszerű lakberendezési trükk intimitást teremti a kis helyiségekben. Használjon festményeket, tükröket vagy fali polcokat háttérként. Az asztalok és az ülőalkalmatosságok alkothatják a következő réteget, amik általában jól mutatnak, ha egymáshoz közel vannak elhelyezve. Végül válassza ki a szőnyegeket, ágytakarókat és drapériákat, hogy fokozza a kényelem érzését, és ezáltal “összekösse” az egész teret.

Kis területű szoba jó elrendezése
Kis területű szoba jó elrendezése

Keverje össze a stílusokat

Néha nagyon könnyű beleragadni a lakberendezés íratlan szabályaiba. Ezáltal a helyiségek akár unalmasnak vagy sztereotipikusnak is tűnhetnek, különösen akkor ha túlságosan igyekszik ragaszkodni egy dekorációs stílushoz. Kísérletezzen és legyen kreatív a bútorok és a lakberendezési stílusok keverésével. A szokatlan párosítások és a megszokotton kívüli ötletek rendkívül eredeti tereket eredményezhetnek, amelyek az Ön jellegzetes stílusát fogják hordozni.

Figyeljen az összképre

Dekorálás közben fontos, hogy hátralépjen egy kicsit, és figyelje meg a szobát amit berendezett. Amikor túlságosan belefeledkezik valaminek a megvalósításába, eltérhet a teljes összképtől amit megálmodott, különösen, ha lakberendezésről van szó. Ha lefényképezi a teret, könnyebben elemezheti a gyenge pontokat, és jobb rálátása lesz arra, hogy mit kell tennie a továbbiakban.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....