Hogyan tisztítsuk meg a falakat kifestés előtt ?

 • Olvasási idő:6perc

Egyetlen festéssel kapcsolatos tanácsot sem hagynak figyelmen kívül olyan gyakran, mint azt az ajánlást, hogy alapozás és festés előtt alaposan mossuk le a falakat, kivéve ha nagyon piszkos vagy zsíros a fal. Még a lelkiismeretesebb festők is hajlamosak megkerülni ezt a lépést, ha a falak tisztának és jó állapotúnak tűnnek, és ezért sok festő nem is vesződik a tisztítással, ehelyett úgy döntenek hogy csak egyszerűen lekenik a falakat.


Kapcsolódó cikkek


A tisztítási lépés kihagyásának közvetlen következményei pedig nem mindig azonnal nyilvánvalóak. Bizonyos esetekben a festés akár évekig is jól bírja a strapát, ami elgondolkodtató abból a szempontból, hogy miért ragaszkodik szinte minden festékgyártó határozottan ahhoz, hogy a falak lemosása a festés előkészítésének kritikus része.

Szánjon időt a festés előtti faltisztításra ha nem akarja hogy a festék idő előtt leperegjen
Szánjon időt a festés előtti faltisztításra ha nem akarja hogy a festék idő előtt leperegjen

Tovább növeli a zavart az a tény, hogy maguk a festékgyártók sem értenek egyet abban, hogy pontosan milyen típusú tisztítás elengedhetetlen.

A főbb gyártók ajánlásai

A nagy festékgyártók különböző ajánlásokat fogalmaznak meg a festés előtti belső fal tisztításának szükségességéről, a felületes áttörléstől az enyhe vegyszerekkel történő határozott súrolásig.

Vegye figyelembe, (és tartsa be) az ismertebb festékgyártó cégek tanácsait a festés előtti előkészítő munkával kapcsolatban. Ilyen tanácsok például:

 • Törölje le a falakat a portól és a szennyeződésektől.
 • Ha olaj, zsír, vagy viaszfoltokat kell eltávolítania, vízzel enyhén nedvesített felületre szivaccsal vigyen fel gyenge tisztítószert, öblítse le tiszta vízzel, és hagyja megszáradni.
 • A legtöbb falat szivaccsal és meleg vízzel lehet (kéne, kell) lemosni. Az olajnak vagy szennyeződésnek kitett felületeknél, mint például a konyhába lévő falaknál, mossa le azt víz és zsírbontó mosószer oldatával, majd tiszta vízzel öblítse le, hogy eltávolítsa a maradék tisztítószert. Befejezésül nedves ruhával törölje át a falakat.
 • A falak és a burkolatok mosása eltávolítja a szennyeződéseket, pókhálókat, port és foltokat, amelyek megakadályozhatják a festék tapadását. Használjon langyos víz és enyhe szappan keverékét, körkörös mozdulatokkal óvatosan dörzsölve. Öblítse le a falakat egy enyhén nedves cellulózszivaccsal.
 • Használjon szivacsos felmosórongyot, hogy alaposan megtisztítsa a mennyezetet és a falakat TSP-vel és vízzel. Öblítse le jól, és hagyja megszáradni.
 • Fentről lefelé haladva tisztítsa meg a falakat és a díszléceket szivaccsal vagy rongyokkal.

A valóság azonban az, hogy sokan kihagyják ezt a lépést, vagy csak felületesen tisztítják meg a falat. Még a profi festők sem túl szorgalmasak a falak festés előtti tisztításában.

A profi festők általában nem mosnak falat

A profi festők utálják a falakat mosni. Ennek számos jó oka van. Az egyik ok, hogy nem a mosással foglalkoznak – ők a festéssel foglalkoznak. A mosás növeli a teljes festési időt, ami csökkenti a bevételüket, ezért ne várja el hogy a felbérelt festő lemossa a falakat, hacsak nem hajlandó többet fizetni nekik a szolgáltatásért. Még jobb, ha felbérel egy takarítót erre a munkára, vagy maga végzi el a takarítást, mielőtt a festő megérkezik.

Ha nem piszkos a fal akkor is át kell törölni legalább egy nedves szivaccsal
Ha nem piszkos a fal akkor is át kell törölni legalább egy nedves szivaccsal

Ehelyett a felbérelt festő valószínűleg finom csiszolópapírral átcsiszolja a sík felületeket. A csiszolás leoldja a ragadós szennyeződéseket és a piszkot, durvítja a felületeket, ami által a festék jobban fog tapadni a falra.

Mikor hagyhatja ki a falmosást ?

Ha saját maga festi a falakat, és az előkészítés részeként el szeretné hagyni a falmosás lépését, a felületeknek legalább az alábbi feltételek többségének meg kell felelniük:

 • Nincs túlzottan sok por a falon, vagy a helyiségben.
 • A falakon nincsenek zsírfoltok.
 • A házban nincs fatüzelésű kandalló.
 • A falakkal nem érintkezik, vagy érintkezett semmi.
 • A házban nincsenek háziállatok.
 • A helyiségben nem történik főzés vagy fürdés (vagyis a konyhát és a fürdőszobát mindig le kell mosni festés előtt).
 • Ha csak függőleges felületeket festenek (a szegélyeket és a párkányokat mindig le kell mosni).

A mosószerrel vagy TSP-vel történő aktív mosást nem igénylő helyiségek közé tartozhatnak a következők:

 • Nappali, amely nem kap sok aktivitást, és amelyet nemrég festettek ki.
 • Hálószoba, amelyet felnőttek használnak, nem gyerekek.
 • Étkező, amely csak étkezésre, nem pedig főzésre szolgál.
 • Otthoni iroda.
 • Rendszeresen takarított szoba, ahol nincs fatüzelésű kandalló.

Még ezekben a helyiségekben is, függetlenül attól hogy mennyire érintetlenek, szükség lesz egy törlésre a laza por eltávolítása érdekében.

Mikor kell szappannal és vízzel lemosást végezni ?

Mint fentebb említettem, a legtöbb festékgyártó azt javasolja, hogy festés előtt legalább enyhe mosószerrel és vízzel tisztítsa meg a falakat. Bár a modern festékek olyan jók, hogy szinte bármilyen felülethez jól tapadnak, a legjobban a tökéletesen tiszta és sima felületeken tapadnak.

Ha erős szennyeződések vannak a festendő falon akkor szükséges az alaposabb mosás
Ha erős szennyeződések vannak a festendő falon akkor szükséges az alaposabb mosás

Hogyan kell megfelelően lemosni a falakat szappannal és vízzel ?

A láthatóan poros vagy kéznyomoktól vagy más szennyeződésektől piszkos falakat mosószerrel és vízzel kell lemosni. A falak jó tisztítási rutinja a következőképpen néz ki:

 • Távolítsa el a nagyobb tárgyakat, bútorokat.
 • Húzza le a pókhálókat egy seprűvel.
 • Portörlővel “menjen át” a falon.
 • Tisztítsa meg a szegélyeket és a szegélyléceket.
 • Használjon egy enyhén vízzel nedvesített ruhát, és húzza végig vele az ajtók és ablakok díszléceit, valamint a szegélyléceket. Ezeken a helyeken jelentős mennyiségű por lesz. Tisztításuk segít a festőszalag tapadásában is.
 • Egy otthoni porszívó sörtés tartozékával porszívózza ki a falakhoz közeli padlófelületeket.
 • Keverjen el gyenge hatású mosószert egy vödör meleg vízzel, és nedves (nem teljesen teleszívott) szivaccsal törölje át az összes festendő felületet.
 • Közvetlenül mosás után öblítse le a falakat tiszta vízzel és nedves szivaccsal.

Mikor kell TSP-vel tisztítani ?

A TSP (trinátrium-foszfát) egy szervetlen por (kémiai képlete Na3PO4), amely vízzel keverve lúgos tisztítóoldatot hoz létre. A lúgosság miatt kiválóan oldja a zsírokat és olajokat, és a TSP-t bizonyos körülmények között tisztítóoldatként ajánlják:

 • A konyhába lévő felületeken, ahol felhalmozódott a zsír.
 • Fürdőszobai helyiségekben, ahol szappanlerakódás van, vagy olyan fürdőszobákban, ahol sok spray-t használnak, például hajlakkot.
 • Azokon a területeken, amik sokat érintkeznek kézzel (ajtókilincsek, ajtófélfák stb).
 • A falakon, a fűtési regiszterek felett.

A TSP enyhén marja a felületeket is, ezért jól használható a magasfényű festékfelületek enyhe mattítására. Ha a korábbi festék fényes felületű, a TSP mosás helyettesítheti a csiszolást, hogy segítse az új festék megkötését.

TSP-vel történő mosáskor a port keverje össze vízzel a termék címkéjén szereplő utasítás szerint, majd az oldatban megnedvesített szivaccsal mossa le a falakat. Hagyja az oldatot körülbelül két percig hatni minden egyes szakaszon, majd mossa le újra a TSP-vel. Azonnal öblítse le az egyes szakaszokat egy másik, tiszta vízben megnedvesített szivaccsal,(ha nagy felületet mos le TSP-vel, akkor a öblítő vizet és cserélje időnként.

A TSP néha foltot hagyhat a fapadlón, ezért védje meg azt egy lepedővel. A TSP-t tartsa távol minden olyan felülettől, amelyet nem festenek le. Enyhén maró hatása miatt felmarhatja a festett vagy pácolt faborítást. Gumikesztyű viselése ajánlott, és szellőztessen munka közben.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik