Kertépítési tippek kutyatulajdonosok számára

  • Olvasási idő:6perc

Semmi akadálya nem lehet annak, hogy egyszerre legyen gazdája egy kutyának és egy vonzó udvarnak. De a kutyák szem előtt tartásával történő tereprendezés olyan kihívásokat jelent, amelyek kompromisszumokat igényelhetnek. Készüljön fel az egyensúlyozásra aközött, hogy mit szeretne az Önben lakozó tervező, és milyen kihívással jár egy kutya tartása, ha kertes házban él.

A gyep védelmében tehetünk úgy pár lépést hogy a kutyájának is "megfeleljen"
A gyep védelmében tehetünk úgy pár lépést hogy a kutyájának is “megfeleljen”

Ha a kutyáknak megengedik, hogy az udvaron szaladgáljanak, akkor valószínűleg előkészületeket kell tennie abban a tekintetben, hogy mi található a telkén, és hogyan óvhatja meg azokat. Ha megtesz bizonyos előkészületeket, a kutyák nem fogják feldúlni az udvarát.

Kerülje el a kellemetlenségeket keményburkolat segítségével

A kutyák és a sima pázsitfű sokszor nem jó párosítás. Kisebb területek esetében fontolja meg, hogy a füves területet valamilyen kemény felületű burkolattal helyettesíti , amelyek olyan kertépítő anyagokból állhatnak mint például a tégla, beton vagy kő. A burkolt felület előnyei túlmutatnak a kutyákkal való tereprendezés megoldásain, mivel a talajburkolatok a fű alacsony karbantartási igényű alternatíváját kínálja, amely kiküszöböli a gyepápolást, amely nemcsak munkaigényes, hanem költséges is lehet.

A kő, vagy bármilyen kemény burkolat különösen hasznos a kutyatulajdonosok számára, mivel minimálisra csökkentik a kutyák általi ásás, vagy a kutyagumi által okozott kellemetlenséget.

Használjon bőkezűen zúzottkő mulcsot. Ha ilyen kőmulcsban, napos helyen termeszt növényeket, válasszon szárazságtűrő növényeket, mivel a kő nyáron felforrósodik. Ha zúzottkövet használ akkor ne helyezze a kőmulcsot közvetlenül a növények száraihoz.

Ismerje meg a szívósabb fűfajtákat amik jobbak a kutyás kertekben

Ha kedveli a pázsitot, vagy elutasítja a keményburkolat telepítésének az ötletét, akkor fontolja meg, hogy más fajtájú fűre vált. Egyes fűfélék jobban bírják a gyalogosforgalmat, a “kutyaforgalmat”, és a különféle egyéb igénybevételeket. A fűfélék közül a csillagpázsit, vagy más nevén a bermudafű a legszívósabbak közé tartozik. Ha más típusú fűre van szüksége a kutyákkal való együttéléshez a kertes házban akkor próbálja ki a magas csenkeszfüvet.

Egy szívósabb fűfajta telepítése csak egyetlen, a kutyákkal való tereprendezés során felmerülő gyepápolási problémát old meg: nevezetesen a fű kopását. Semmit sem fog tenni a kutyavizelet okozta probléma megoldására. Az olykor “kutyafoltoknak” nevezett vizeletfoltok a kutyavizeletben lévő nitrogén és sók által okozott csúnya sárga foltok vagy “égési sérülések” a füvön.

Kiégés a gyepen kutyavizelettől
Kiégés a gyepen kutyavizelettől

Van azonban egyfajta “zöld szőnyeg”, amely megoldja a vizeletfoltok problémáját: a fehér here. A lóherének számos előnye van a füves gyepekkel szemben. Ha Ön kutyatulajdonos, különösen értékelni fogja hogy a lóherén nem hagy foltot a kutya vizelete, nem úgy mint a pázsiton.

A kutyavizelet hígítása

Ha nem tudja rávenni magát, hogy lemondjon a jelenlegi fűféléről, amelyet a kutyája károsít, akkor is megelőzheti a vizeletfoltokat egy kis éberséggel. Ha látja, hogy a kutya a fűre vizel, siessen a kerti slaghoz. Nyissa ki a csapot, és vigye arra a területre a slagot, ahol a kutyája éppen vizelt. Locsolja be alaposan a területet vízzel, ezzel átöblítve és felhígítva a vizeletben lévő káros elemeket.

Kerítések a kutyabarát udvarokhoz

Az egyik módja annak, hogy távol tartsa a kutyákat az udvarán lévő kényes növényektől vagy gyeptől, hogy kerítést épít köréjük. A bekerített kiskerteknek megvan a maguk varázsa, és még szépek is lehetnek (kivitelezéstől, anyagától függ). A fából készült kerítések különösen vonzóak lehetnek, akárcsak a fából készült rácsos kerítések. Ültessen néhány évelő virágot egy fehér színű deszkás kerítés mögé, és máris jó úton halad egy olyan angol vidéki kert létrehozása felé, amely végtelen örömet okoz majd Önnek, és a kutyák se fogják bántani a növényeket.

Alternatív megoldásként kerítéssel létrehozhat egy kijelölt területet, amelyen belül kutyája szabadon kószálhat.

Drótketrecek a fák és a védendő növények szárához

Helyezzen drótketreceket a fák és bokrok köré, hogy a kutyavizelet ne jusson el a törzsükhöz és ezáltal a gyökerükhöz, és így nem tudja károsítani azokat. Így a kutyák nyugodtan végezhetik a dolgukat, Ön pedig megnyugodhat, mert tudja, hogy kutyája vizelete nem pusztítja el kedvenc növényeit.

Kedvenc növényeit dobozos ketreccel is megvédheti
Kedvenc növényeit dobozos ketreccel is megvédheti

A drótketreceket viszonylag egyszerű megépíteni:

  1. Vegyen egy tekercs csirkedrótot, amely elég magas ahhoz, hogy a kutyák ne tudjanak átugrani rajta.
  2. Üssön négy karót a földbe a fa vagy bokor körül, körülbelül 80 cm távolságra a lomboktól vagy a kéregtől.
  3. Most mérje meg a karók által alkotott négyzet alakú terület kerületét.
  4. A mérés alapján vágjon le egy olyan hosszú darabot a drótból amennyi a kerület hossza.
  5. Futtassa a drótot karótól karóig, és kösse a drótot a karókhoz zsineggel vagy egy darab dróttal. Az eredmény egy olyan kerítés lesz, amely távol tartja a kutyát. Vegye azonban figyelembe, hogy ez a stratégia komoly kompromisszumot jelent a kertépítés szempontjából. Csak végső megoldásként használja. A csirkedrót nem különösebben vonzó, de a karókra helyezett dekoratív “fedődugó” javíthat a megjelenésen.

Ha kerítés veszi körül a telkét, ne próbáljon meg növényeket termeszteni a kerítéssel közvetlen közelébe. A kutyák territoriálisak, és a bekerített udvaron a kedvenc sétányuk pont a kerítés mentén lesz, ami csúnya “kutyaösvényeket” eredményez.

Ahelyett, hogy harcolna kutyája kiszámítható hajlama ellen, dönthet úgy, hogy a meglévő kutyaösvényekre kőből készült “járdákat” telepít. Így mindenki boldog lesz: a kutyának továbbra is megmarad az ösvénye, önnek pedig szebb lesz az udvara. A kőjárdák bájt sugároznak, és a kutyaproblémáktól függetlenül kívánatos kiegészítői a kertépítésnek.

További lehetőségek a kert védelmére


Kutya betanítása

Az egyik lehetőség az, hogy a kutyát arra neveljük, hogy egy kijelölt területre korlátozza a dolga végzését. A takarítás megkönnyítése érdekében győződjön meg róla, hogy a kijelölt terület felülete földből vagy kavicsból áll.

Egyesek szerint a kutya étrendjének megváltoztatása (például egy kis paradicsomlé keverése a kutyaeledelbe) állítólag semlegesítheti a kutyavizeletben lévő káros elemeket, mielőtt még esélye lenne arra, hogy kárt tegyen a fűben.

Drága (de megvalósítható) lehetőség az elektromos kutyakerítésbe való befektetés. Ebben az esetben ahelyett, hogy a kerítés az ingatlan teljes kerületén végigfutna, inkább úgy telepítsük, hogy a kutyát az udvaron belül egy kijelölt területre korlátozzuk. Az ilyen termékeket forgalmazó cégek nemcsak a telepítés elvégzésére küldenek szakembereket az Ön otthonába, hanem a kutya kiképzésére is, hogy az gyorsan alkalmazkodjon a kerítésrendszerhez.

Növényi toxicitás figyelembevétele

Ha az udvarán lévő növényzet bármilyen jelentős változatossággal rendelkezik, jó esély van arra, hogy mérgező növényeket termeszt anélkül, hogy tudna róla. Meglepődne, hogy a leggyakoribb kerti növények közül mennyi olyan növény van, amelynek legalább egyes részei (levelek, bogyók stb.) mérgezőek. Ha kutyái, macskái vagy kisgyermekei vannak, akkor érdemes többet megtudnia a mérgező növényekről.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....