Kockázatkezelési tippek építési vállalkozóknak és cégeknek

  • Olvasási idő:9perc

Vállalkozás vagy cég vezetőjeként, mérnökeként, munkásaként, valószínűleg tisztában van az építési projektekkel járó számos kockázattal. Legyen szó a szerződés feltételeinek teljesítéséről, a munkavállalók biztonságának fenntartásáról a munkaterületen, vagy akár a természeti katasztrófák kezeléséről, ezért minden projektnek megvannak a maga veszélyei. Ha nem kezelik ezeket a kockázatokat, akkor azok árthatnak az építési projekteknek, és akár végzetesnek bizonyulhatnak az Ön végeredményére nézve.

Balesetek sajnos bármikor bekövetkezhetnek, ezért próbáljuk a kockázatokat minimálisra csökkenteni
Balesetek sajnos bármikor bekövetkezhetnek, ezért próbáljuk a kockázatokat minimálisra csökkenteni

Ezért az építőipari kockázatkezelés minden vállalkozás, vagy cég, legyen az kisebb vagy nagyobb, elengedhetetlen. Egy hatékony kockázatkezelési tervnek könnyen követhető, mégis részletesen kidolgozott folyamatokkal kell rendelkeznie, amelyek segítenek a kockázatok ellenőrzésében, a kockázatok kezelésével kapcsolatos döntések meghozatalában, és a vállalkozás vagy cég fellendítése érdekében történő törekvésben. A növekvő költségek, az új iparági trendek, az összetettebb projektek és a fokozott biztonsági aggályok jelenlétében a kockázatkezelési terv megléte fontosabb, mint valaha.

Mi az a építőipari kockázatkezelés ?

A kockázatkezelés a vállalkozásában jelen lévő kockázatok meghatározásának és a hatásuk minimalizálására szolgáló eljárások folyamata. Az építőiparban a folyamat magában foglalja a kockázati esetek tervezését, nyomon követését és ellenőrzését. A folyamat középpontjában a kockázatkezelési terv áll, egy olyan dokumentum, amely részletezi a kockázatokat és az azok kezelésére szolgáló eljárásokat.

Az építési kockázatok forrásai

A kockázatkezelési terv kidolgozásához először is azonosítania kell azokat a tényezőket, amelyek leginkább veszélyeztethetik a projektjeit. Az építőiparban leggyakrabban előforduló lehetséges kockázati források a következők:

Biztonsági kockázat: Minden olyan építkezési kockázat vagy veszély, amely munkabalesethez vezethet.

Pénzügyi kockázat: A pénzügyi folyamatokat befolyásoló tényezők, beleértve az értékesítés hiányát, a gazdasági problémákat, a váratlan költségnövekedést és a más cégekkel való versenyt.

Jogi kockázat: Az ügyfelekkel kötött szerződések teljesítésével kapcsolatos lehetséges viták.

Projektkockázat: Projektveszélyek, mint például az erőforrások rossz kezelése, az idő téves kiszámítása, a megfelelő irányelvek hiánya vagy a projekteredmények félreértése.

Környezeti kockázat: Árvizek, nagyobb viharok és egyéb természeti jelenségek, amelyek kárt tesznek az építkezési helyszínekben, gépekben, építőanyagokban.

Akár egy komolyabb csőtörés is tud több százezres kárt csinálni egy épületben, ez is egyfajta kockázat
Akár egy komolyabb csőtörés is tud több százezres kárt csinálni egy épületben, ez is egyfajta kockázat

E gyakori hibákon kívül fontos figyelembe venni a 2022-re jellemző tényezők hatását is. Ebben az évben emelkedni fognak a kereskedelmi vámok és az anyagköltségek, ami hatással lehet a projekt költségvetésére. A nagyobb építési hatékonyságra, az előregyártott építésre és a zöld építésre irányuló nyomás, vagy a szomszédban folyó háború hatással lehet az ellátási láncokra. 

Hogyan kezeljük a kockázatokat ?

A kockázatok hatékony kezeléséhez kockázatkezelési tervet kell kidolgoznia. A folyamat lépésekre bontható:

A kockázatok azonosítása

Most, hogy már ismer néhányat a leggyakoribb építési projektkockázatok közül, itt az ideje azonosítani azokat, amelyek csak az Ön projektjére jellemzőek. A kockázatok azonosításának a projekt építést megelőző szakaszában kell megtörténnie, hogy legyen idő a lehetséges kockázatok kezelésére, mielőtt azok bekövetkeznek.

A kockázatok elemzésének hatékony módja, ha ötletbörzét tart a projektcsapattal és az érdekelt felekkel. A cél az összes lehetséges forgatókönyv azonosítása, amelyek hatással lehetnek az adott projektre. Az ötletbörze lehetővé teszi, hogy minden csapat hozzájáruljon a tudásával és szakértelmével a veszélyek azonosításához. A múltbeli projektek hasznos referenciaként szolgálhatnak a helyszínen fellelhető problémák megismeréséhez.

Az ötletbörze után ezután rendszeres megbeszéléseket kell tartania a projektcsapattal. Ez nem csak a jelenlegi kockázati tervek áttekintésében segít, hanem az idővel esetlegesen felmerülő további kockázatok azonosításában is.

Rangsorolja a kockázatokat fontossági sorrendben

Az építési kockázatok minden vállalkozásnál vagy cégnél eltérőek – egy olyan kockázat, amely egy másik vállalkozást érinthet, nem biztos, hogy az önét is érinti. Miután azonosította kockázatait, fontos, hogy két tényező alapján rangsorolja őket:

(1.) A vállalkozására gyakorolt potenciális hatás 

(2.) A kockázat megvalósulásának esélye. Ha lehetséges, a kockázatelemzéshez használjon számokat, például százalékos arányokat.

A nagy hatású, nagy valószínűségű kockázatokat előre kell venni, míg az alacsony hatású, kis valószínűségű kockázatokat utoljára. Például a projektjéhez szükséges anyagok áremelkedése árthat az árrésnek, ezért közepes prioritással kell kezelni. A természeti katasztrófáknak nagy a hatásuk, de alacsony a valószínűségük. Ha egy felbérelt alvállalkozó nem tudja teljesíteni a projekt rá eső részét, ez a kockázat például nagy hatású és nagy valószínűségű kockázat.

Határozza meg a kockázatkezelési stratégiáját

Miután értékelte a kockázatok prioritását, ki kell választania az egyes veszélyekre adott válaszstratégiát. Bár a kockázatok összetettek, a kockázatkezelési technikák négy fő kategóriába sorolhatók:

Kerülje el a kockázatot: Ha úgy érzi, hogy nincs felkészülve egy jelentős kockázat kezelésére, vagy nem állított fel megfelelő kockázati tervet, a biztonságos megoldás az, hogy távol marad a projekttől, vagy megváltoztatja a projekt hatókörét. Például elkerülheti a árvízre (árterületre) hajlamos területeken történő építkezéseket.

Helyezze át a kockázatot: Bár költséges, ez a megoldás végső soron kevésbé költséges lehet, mint maga a kockázat vállalása. Például átruházhatja a kockázatot a biztosítójára, vagy megállapodást köthet egy beszállítóval vagy alvállalkozóval a felelősség (az Ön feladatának) áthárításáról.

Mérsékelje a kockázatot: A kockázat mérséklése során olyan terveket kell készítenie, amelyekkel a kockázatot a lehető legalacsonyabban tarthatja. A biztonsági kockázat veszélyeinek csökkentése érdekében például kiképezheti a munkavállalókat a felmerülő veszélyekről, és/vagy megfelelő biztonsági felszereléseket biztosíthat.

Fogadja el a kockázatot: Vannak esetek, amikor el kell fogadnia a kockázatokat egy projekt befejezéséhez. Például úgy dönthet, hogy elfogadja az ellátási lánc okozta késedelmeket, de pont ezért úgy tervez hogy jobban beraktároz az építőanyagokból, vagy több forrást is megvizsgál (vagy vizsgáltat) hogy a problémát megkerülje.

Az Ön által választott válaszstratégia a kockázatokkal szembeni ellenálló képességétől és a projektből származó potenciális nyereségtől függ. Megállapíthatja, hogy a nagyobb nyereség – például egy hűséges visszatérő ügyfél megszerzése vagy egy új piacra való betörés lehetősége – megéri a nagyobb kockázatot.

Kockázatkezelési terv végrehajtása

A kockázatértékelés elvégzése után ezután ki kell dolgoznia a kockázatkezelési tervet. A kockázatkezelési terv optimalizálja a kockázatra adott válaszstratégiát, részletezi a csapattagok számára kulcsfontosságú információkat, és megoldások sorát nyújtja a kockázatok mérséklésére, áthárítására vagy elfogadására. A prioritás megállapítása mellett a tervnek részletesen tartalmaznia kell az egyes meghatározott kockázatokra vonatkozó és ráfordítható erőforrásokat is.

Kockázatkezelési megoldások 

Stratégia: a kockázatok vállalati szintű kezelése, a biztosítások kártalanítási záradékának használata, a kockázatnak a haszonkulcs javításának eszközeként való felhasználása.

Működés: folyamat kialakítása a kockázatok felülvizsgálatára, biztonsági kultúra és program létrehozása, alvállalkozók és beszállítók kezelése, átfogó kockázatkezelési dokumentumok készítése.

Amellett, hogy optimalizálja cégét vagy vállalkozását a kockázatok kezelésére, különböző erőforrásokra is támaszkodhat, hogy kezelje ezeket az összetett problémákat.

Az építőipari vállalatok a következő erőforrásokat használhatják a kockázatkezelési terveikben:

Szoftverek: A megfelelő felhőalapú építésmenedzsment-szoftver segíthet a feladatok gyorsabb kezelésében és feldolgozásában, beleértve az épülettervezést, a költségeket, a biztonsági előírások betartását és a könyvelést. Ezek a funkciók segítenek a kockázatok mérséklésében, miközben egyre több projektet kezel.

Finanszírozás: Az építőipari vállalkozások hitelkereteit gyakran elővigyázatosságból kitágítják, ha úgy dönt, hogy különböző kockázatokat vállal.

Szakmai tanácsadás: Az építési szerződésekre szakosodott jogi cégek, valamint a bankok, könyvelőcégek és tanácsadók jó tudásforrást jelentenek a cég szakembereinek a “kiképzésére”.

Technológia: Az új, alapvető innovációk, például a drónok, a BIM és az előregyártott építési módszerek használata segíthet az olyan gyakori kockázatok mérséklésében vagy kiküszöbölésében, mint a rossz időbeosztás vagy költségkezelés, és a biztonsági kockázatok.

A csapat tagjainak bevonása a kockázatkezelésbe

Az építőipari kockázatkezelés nem egy elszigetelt tevékenység – a cég legfontosabb szereplőinek közreműködését meg kell követelnie. A kockázattal kapcsolatos változásokat minden szinten kommunikálni kell.

Az építési folyamatban részt vevő kulcsfontosságú szereplők a tulajdonos csapata, a tervezői csapat és a kivitelezői csapatok. Mivel minden csapatnak megvannak a maga gyakorlatai és eljárásai, fontos, hogy megvizsgálja folyamataikat, és ahol csak lehetséges, azonosítsa és kiküszöbölje a kockázatokat. Az érdekelt felek is fontos szerepet játszanak, amelyek hatással lehetnek a kockázatokra.

A nyomon követendő információtípusok közé tartoznak a pénzforgalom, a rajzok és diagramok, az ütemtervek és költséginformációk, az ellenőrzések, a projektfájlok és naplók, a szerződések és a szabályozási dokumentumok.

Váratlan kockázatokra való felkészülés

Minden olyan kockázat esetén, amely mellett dönt, hogy elfogadja a kockázatot, készítsen egy vészhelyzeti tervet – egy alternatív módszert arra, hogy a kockázat elfogadása ellenére befejezze a projektet.

Például, ha cége úgy dönt, hogy elfogad egy olyan projektet, amely jelentős mennyiségű biztonsági kockázatot rejt magában, akkor ezeket a veszélyeket közölnie kell a dolgozókkal. Az Ön vészhelyzeti terve ilyenkor olyan megoldásokat tartalmazna, mint például a vegyi anyagok listájának biztosítása, az összes tartály felcímkézése, és olyan szoftver használata, amely lehetővé teszi a munkavállalók számára a biztonsági óvintézkedések kipipálását (betartását).

A kockázatkezelési terv nem egy “hozd létre be és felejtsd el” folyamat. A terv következetes nyomon követése és felülvizsgálata segít növelni vállalkozása ellenálló képességét minden lehetséges kockázattal szemben. Mint egy dinamikus dokumentumnak, a tervnek is fejlődnie és változnia kell az idő múlásával.

Még az összes kockázat kiszámítása és figyelembe vétele után is gyakran maradnak ismeretlen tényezőkből adódó maradék kockázatok. A kockázatátadás és a kockázatelfogadás gyakori válaszstratégiák, amelyekkel ezekre a kockázatokra lehet reagálni.

A kockázatkezelés előnyei az építőiparban

Mostanra már nyilvánvalónak kell lennie, hogy egy kockázatkezelési terv nagy könnyebbséget és biztonságot nyújthat egy cégnek vagy vállalkozásnak. Bár a terv kidolgozása sok erőfeszítést igényel, a hatékony kockázatkezelés néhány alapvető előnyt biztosít cége számára.

Áramvonalas működés

Ha egyszer kialakított egy kockázatkezelési tervet, az segít abban, hogy a jövőbeli projektjeit könnyebben értékelhesse ebből a szempontból. A csapattagok rendelkeznek a döntések meghozatalához és a kockázatok elkerüléséhez szükséges ismeretekkel és eszközökkel, ami javítja cége hatékonyságát.

Fokozott biztonság

A kockázatkezelési tervek abban is segítenek a csapatoknak, hogy az építkezéseken minden biztonsági és védelmi előírást betartsanak. A biztonsági kockázat lehetősége minimálisra csökken, így a projektek gyorsabban haladnak.

Nagyobb bizalom a projektek iránt

A megbízható kockázati tervvel való felszereltség lehetővé teszi a csapatok számára, hogy idővel a kockázatok kiegyensúlyozásával a projektekbe vetett bizalom növekedjen. Mivel képesek tervezni és kijavítani az esetleges hibákat, a csapatok időt és erőforrásokat takaríthatnak meg a projektjeikben.

Nagyobb nyereség

A kezeletlen kockázatok vállalása árthat a vállalat nyereségének. Egy gondosan kidolgozott és megvalósítható kockázati terv azonban segít minimalizálni ezeket a kockázatokat. Az egyszerűsített működés, a fokozott biztonság, az alacsonyabb költségek és a nagyobb projektbizalom idővel nagyobb nyereséghez vezet.

A tényleges építési folyamat mellett a kockázatkezelést az építési projekt egyik legkritikusabb lépésének kell tekinteni. A kockázatok azonosításának, értékelésének, ellenőrzésének és nyomon követésének lépései a vállalat számára is működőképessé teszik azokat.

Nem minden kockázat negatív. Pozitív kockázatokkal jár például egy második projekt elfogadása egy ügyféltől. A megfelelő stratégiák meghatározásával és a megfelelő erőforrások felhasználásával a menedzsmenttervben cége nemcsak a katasztrófák ellen fog védekezni, hanem az új üzleti lehetőségeket is ki fogja használni.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....