Mielőtt felépíti új otthonát: előkészítő lépések és kérdések

  • Olvasási idő:8perc

Igaz hogy mostanában eléggé megdrágult egy új ház építése, de azért vannak akik így is megtehetik. Egy új otthon építésének folyamata már jóval az alapozás előtt elkezdődik. Az építési folyamat akkor a leghatékonyabb és legizgalmasabb, ha előbb kidolgoz egy jó tervet, és talál egy becsületes, hozzáértő építtetőt.


Kapcsolódó cikkek


Hogy elkerülje a költséges hibákat az építési folyamat során, kezdje egy fontos lépéssel. Miközben az álmodozástól a valódi ház építéséig halad, mindenképpen tegyen fel kérdéseket, és ossza meg a fejlődését olyan emberekkel, akik már végigmentek ezen a folyamaton, hogy tanuljon tőlük.

Egy ház felépítése a nulláról komoly feladat, ezért gondolja át a felmerülő kihívásokat
Egy ház felépítése a nulláról komoly feladat, ezért gondolja át a felmerülő kihívásokat

Első lépésként a szokásos, tervezze meg a költségvetést

Kezdje el a költségvetés átgondolását már abban a pillanatban, amikor a házépítésen gondolkodik. Alakítson ki egy reális elképzelést arról, hogy mennyit és mit engedhet meg magának, és mennyibe fog kerülni az új ház építése. A költségvetés tervezési fázis valójában arról szól, hogy egyensúlyba hozza az igényeit és annak reális felmérését, hogy mit engedhet meg magának.

Valószínűleg hitelre, vagy jelzáloghitelre lesz szüksége. Időben ki kell kideríteni, hogy jövedelme és egyéb pénzügyi kötelezettségei alapján mekkora hitelre jogosult. Manapság a legtöbb bank és más pénzintézet szívesen előminősíti Önt építkezésre szánt hitelre, ami alapján meg tudja becsülni a maximálisan elkölthető összeget. Ugyanakkor ebben a korai szakaszban meg kell nézni, hogy az új otthonának különböző elemei mennyibe kerülnek majd, beleértve magát a telket, az építészt vagy tervezőt, a projektet irányító fővállalkozót, az építőanyagokat és a belső berendezéseket.

Ez egy bonyolult, időigényes folyamat, amelyet valójában már hónapokkal az építkezés megkezdése előtt el kell kezdeni. Nem ritka, hogy akár két évig is eltarthat a kérdések alapos felkutatása, mielőtt aláírja az építési szerződést egy építtetővel.

Tippek a költségvetés összeállításához

Óvakodjon az olyan bankoktól, amelyek több pénzt akarnak kölcsönadni, mint amennyit megengedhet magának – ez volt a 2008-as globális pénzügyi válság egyik oka. Semmi értelme olyan házat építeni, amely a bank által jóváhagyott maximális hitelösszegbe kerül. Valójában nagyon jó ötlet jóval az összeg alatt maradni. Egy független pénzügyi tanácsadóval való beszélgetés remek módja annak meghatározására, hogy mennyit tud kényelmesen költeni a házépítésre.

Tervezzen költségtúllépésekre

Gyakorlatilag minden építkezés a végén többe kerül, mint eredetileg tervezték. Ez gyakran azért fordul elő, mert az építőanyagok ára változik, vagy mert a tervezési és építési fázisban Ön változtatásokat kér. Gondoskodjon arról, hogy a költségvetésébe építsen be egy puffert, hogy az elkerülhetetlen túllépések ne lehetetlenítsék el anyagilag.

A közmondás a költségeknél is érvényes, addig nyújtózkodjon ameddig a takarója ér
A közmondás a költségeknél is érvényes, addig nyújtózkodjon ameddig a takarója ér

Kérjen be legalább kettő (de még több jobb) vállalkozói ajánlatot (és ellenőrizze a referenciákat). A legtöbb esetben az otthonépítés költségeinek nagy részét az a pénz teszi ki, amelyet a fővállalkozónak fizet, aki irányítja az összes munkást és alvállalkozót, akik az otthona építésén dolgoznak. Kényes egyensúly van aközött, hogy olyan vállalkozót válasszon, aki megfizethető, és olyat, aki minőségi munkát végez minőségi anyagok (segédanyagok is, például beton, ragasztók, tehát nem a legrosszabb minőségűt használja) felhasználásával.

Kezdje azzal, hogy referenciákat szerezzen be olyan ismerőseitől, akik elégedettek voltak az építtetőjükkel, majd legalább hárommal (ha lehetséges) gondosan interjút készítsen. Ez a folyamat elég jó képet fog adni arról, hogy mennyibe fog kerülni az otthona felépítése. Ha például beleszeretett egy gránit munkalapba a konyhába, jegyezze fel ezt már most, hogy az ilyen preferenciákat közölni tudja a végül kiválasztott építővel.

Az új otthon építésének rejtett költségei

Az első lakástulajdonosok gyakran megdöbbennek, amikor kezdik felismerni a saját otthonuk rejtett költségeit. Az első otthon építésének számos egyszeri induló költsége van, mint például a bútorok, az ablakok, ajtók. A lakástulajdonlás pedig folyamatos havi kiadásokkal jár, amelyek váratlanul érhetik Önt, ha nem készül fel rájuk – ilyenek például a lakásbiztosítás, az ingatlanadó. Ha eddig bérlő volt, ezek a kiadások sokkoló meglepetést okozhatnak.

Telek kiválasztása, természetesen kertes háznál

Ha még nem vásárolt építési telket új otthonához, beszéljen ingatlanügynökökkel, hogy nagyjából meg tudja becsülni a telekárakat az Ön által fontolóra vett területeken. A telekköltségek a helyi telekáraktól függően nagymértékben eltérnek.

Akár egy külvárosi lakóparkban, akár egy olyan telken építi fel otthonát, ahonnan jó kilátás nyílik a természetre, szinte mindig ki kell választania a telket, mielőtt az alaprajzokat vagy más részleteket tervbe venne. Önnek (és az Ön által megbízott építőknek) meg kell vizsgálnia az olyan tényezőket, mint a talaj állapota, a vízelvezetés, a területrendezés és a régió építési szabályai. A költségek magasabbak lesznek, ha a ház tervét a telekhez kell igazítani. Ha a ház a telekre építhető a kész tervrajzok felhasználásával, az segít a költségvetés kordában tartásában.

A ház elhelyezkedése, nagysága, kinézete és elrendezésére

Sok új házat nyomtatott katalógusból vagy online forrásból származó készlettervek alapján építenek. A megfelelő terv megtalálása időbe telhet. Az egyik kiindulópont lehet, hogy eldöntse, melyik a kedvenc házstílusa. Szerezzen ötleteket a rendelkezésre álló számos katalógusból, és ha szükséges, kérjen segítséget egy építési vállalkozótól vagy más építési szakembertől – építészmérnöktől vagy tervezőtől – az igényeinek legmegfelelőbb készletterv kiválasztásában. Egy lakberendező kisebb módosításokat is végezhet a kész terveken a helyiségek méretét, az ablakok stílusát vagy más részleteket illetően. Egyes építők a készháztervek kisebb módosításait is el tudják végezni.

Az egyedi tervezésű otthont viszont kifejezetten az ott élő családnak és a helyszínnek megfelelően alakítják ki. A legtöbb esetben az egyedi tervezésű házakhoz engedélyes építészre van szükség. Olyan kérdéseket tesznek fel, mint például: milyen a napirányultság, vagy az uralkodó széljárás iránya, stb. Az építésznek kimerítő kérdéseket kell feltennie az Ön életmódjáról és preferenciáiról is, hogy tudja hogy “milyen irányba építkezzen”.

Akár kész tervet, akár egyedi tervezést választ, bölcs dolog olyan tervet választani, amely hosszú éveken át megfelel az Ön igényeinek. Egy fiatal pár például több családtagra is tervezhet, míg egy idősebb lakástulajdonosnak számolnia kell az öregedéssel járó igényekkel.

Állítsa össze a “csapatot”

Miután mérlegelte a költségvetést, az építési területet és a ház tervét, elkezdheti összeállítani a szakértői csapatot, amely megtervezi és megépíti a házát. A kulcsszereplők közé tartozhat egy építtető, egy földmérő és szükség esetén egy lakberendező vagy építész. A legtöbb esetben a háztulajdonosok az építtető (fővállalkozó) kiválasztásával kezdik. Ez a szakember választja ki a csapat többi tagját. Választhatja azonban azt is, hogy először építészmérnököt vagy tervezőt bíz meg.

A nagy kérdés a következő: Mennyire fog (lehet) részt venni az építkezési folyamatban ? Bár a legtöbb háztulajdonos egy fővállalkozót/építészt bíz meg a munka nagy részének vagy egészének koordinálásával, az is lehetséges, hogy egy háztulajdonos, aki mélyen be akar kapcsolódni a folyamatba, saját maga intézi a fővállalkozó munkáját. Ebben az esetben Ön veszi fel és felügyeli az összes alvállalkozót – földmunkásokat, ácsokat, stb. Ez a munka nem a gyenge idegzetűeknek való, de kifizetődő módja lehet a házépítésnek, és pénzt takaríthat meg ezzel.

Mi a helyzet a nem hagyományos építéssel, vagy építőanyagokkal ?

Az, hogy hogyan néz ki a háza, nem feltétlenül határozza meg, hogyan épül meg. Nem a hagyományos építés az egyetlen lehetőség. Sokan érdeklődnek a konténer házak, vagy a vályogtéglából épített házak iránt is. De nem várhatja el a hagyományos építészektől – vagy akár minden építésztől -, hogy mindenben szakértő legyen. A hagyományos házak nem hagyományos módszerrel történő építéséhez olyan csapatra van szükség, amely az adott építési típusra specializálódott. Végezzen felülvizsgálatot, és találja meg a megfelelő építészt és építtetőt, aki képes megvalósítani az elképzeléseit.

Szerződések

Mindenképpen szerezzen be írásos, aláírt szerződést minden egyes, az otthona építésében részt vevő építőipari szakemberrel. Ez legalább egy szerződést jelent a fővállalkozóval/építővel, valamint a lakástervezővel vagy az építésszel, ha ők is részt vesznek a folyamatban.

Minden fontosabb kitételt rögzítsen írásban a későbbi félreértések elkerülése érdekében
Minden fontosabb kitételt rögzítsen írásban a későbbi félreértések elkerülése érdekében

Mi tartozik egy építési szerződésbe ? Az új ház építésére vonatkozó szerződés részletesen leírja a projektet, és tartalmazza a házba beépítendő összes alkatrész felsorolását – az úgynevezett “specifikációt”. Részletes leírás nélkül a ház valószínűleg “építőipari minőségű” anyagokból fog épülni, amelyek az olcsóbb kategóriában lehetnek. Ügyeljen arra, hogy a szerződés megírása előtt a tárgyalás részeként kerüljön sor a specifikáció kidolgozására – és ezután győződjön meg róla, hogy minden egyértelműen fel van sorolva. Ne feledje, hogy később módosíthatja a szerződést, ha Ön vagy a vállalkozó bármilyen változtatást eszközöl a projektben.

Legvégül

Az új otthon építésének előkészítő lépéseinek elvégzésével töltött idő izgalmas időszak lehet, de ez egyúttal annak is az ideje, hogy felmérje, hogy az új építés a megfelelő választás-e. A folyamat rengeteg kemény munkával jár, és felfordulást hoz(hat) az Ön és a környezetében élők életébe. Lehet, hogy kevésbé stresszesnek találja, ha már meglévő otthont vásárol – akár egy már meglévő házat, akár egy újonnan épített, “a specifikációnak megfelelően” megépített házat. Vagy úgy is találhatja, hogy a meglévő otthonában maradni és azt átalakítani a jobb megoldás.

Fontos első lépés, hogy elemezze indítékait. Azért épít házat, mert valaki más ezt akarja ? Építés után egyből “piacra akarja dobni” ? Elterelő hadművelet valamilyen más életproblémáról ? Miért akarsz házat építeni ? Az önreflexió önismeretet hozhat – és sok fejfájástól megkímélheti magát.

De ha önvizsgálata átmegy ezeken a teszteken, akkor az előkészítés kulcsfontosságú lépéseinek gondos követése biztosítja, hogy a projektje olyan otthont eredményezzen, amilyet Ön és családja megérdemel.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....