Intelligens építőipari színezőüveg jellemzői

 • Olvasási idő:3perc

Az intelligens színezőüvegek (smart glass) olyan üvegfelületek, amelyeket úgy terveztek, hogy reagáljanak a dinamikusan változó fényviszonyokra. Ez az egyik legfejlettebb homlokzati elem, amely fenntarthatóbb és energiahatékonyabb jövőt biztosíthat. Az intelligens színezőüvegek létfontosságú elemei lesznek az intelligens épületek alkotóelemeinek.

Az intelligens ablakokkal mindig a megfelelő fényviszonyokat lehet elérni
Az intelligens ablakokkal mindig a megfelelő fényviszonyokat lehet elérni

Ezért itt van egy kis ismertető az intelligens színezőüvegek alapvető jellemzőiről és előnyeiről, amit az építőiparban, és a közeljövőben egyre gyakrabban fognak használni.

Intelligens színező üvegtechnológia működése

A legtöbb intelligens színező üvegezésű üveg két vékony üvegrétegből áll, amelyeken mikroszkopikus vékony vezető bevonat található. Ez a bevonat egy kémiai vegyület-réteg, amely anódot, katódot, és egy változtatható szigetelőképességű vezetőréteget hoz létre a két üvegtábla között. Az ionok a két üvegtábla között “mozogva” sötétítik vagy világosítják az üveget, amikor kisfeszültségű elektromos töltést kap az üvegtábla.

Ma már léteznek szoftvervezérelt üvegezési termékek beépített IoT-al, amely közvetlenül megkönnyíti az online csatlakozást a számítógépekkel és okostelefonokkal. Tehát telefonról vagy táblagépről is vezérelhető az üveg fényáteresztése. A színezőüvegek színezésére szolgáló fejlett elektrokromatikus technológiák (EC) közvetlenül reagálhatnak az épületirányítási szoftverek utasításaira. A 6-os verziójú világszerte használt internetprotokoll (IPv6) az egyik alapvető technológia az intelligens színezőüveg-technológia azonosítására és vezérlésére. 

Az intelligens színezőüveg integrálása az épület gépészeti és elektromos rendszereivel javítja az irányítás szintjét is. Az okosüveg a HVAC-kal együttműködve egyensúlyban tartja a hőmérsékletet és fényviszonyokat az épületen belül, a nap 24 órájában.

Minden egyes üvegkomponens saját IPv6 interfésszel rendelkezik. Például az északra néző intelligens színező üveg képes módosítani a fényáteresztést, hogy kompenzálja a halványabb környezeti fényviszonyokat, míg a délre néző, közvetlenül a napból érkező erős fényt csökkenti.

Az intelligens színező szemüvegek jellemzői

A növekvő környezetvédelmi aggályok miatt a legtöbb épület, különösen a szervezetek által használt kereskedelmi ingatlanok, igyekeznek innovatív technológiákat alkalmazni az energiafogyasztás csökkentése érdekében a lakók kényelme érdekében.

Az intelligens üvegablakok a külső hőmérséklet és a világítás függvényében változnak világosról sötétre. Ezáltal szabályozza a helyiség hangulatát és hőmérsékletét anélkül, hogy csökkentené az épület energiaszükségletét.
Az intelligens színezőüveg a felhőalapú technológiát kihasználó hangalapú utasítás révén növelheti az munkatársak termelékenységét. Ha például valakinek a prezentációs teremben lévő projektort kell használnia, pusztán hangutasításokkal le tudja tompítani a szoba világítását.

Ezzel együtt a világítás szükség szerint kikapcsol, vagy lecsökken, és beállítja a fényviszonyokat a kívánt fényerősséghez. Az intelligens színezőüvegek által kínált integrációs szint tehát megfelel az egyes felhasználók igényeinek, és teljes körű intelligens épületmenedzsmentet valósít meg.

Lehetővé válnak az olyan automatikus fényviszonnyal kapcsolatos változtatások mint:

 • Hogy a homlokzat dinamikus felülete a hő és a fénykáprázás csökkentése érdekében módosuljon.
 • Azon területek azonosítása, ahol a hatékonyság érdekében potenciális fényviszonyok változtatására van szükség.

Az intelligens színezőüvegek különböző előnyei az épületüzemeltetés számára a következők:

 • Napárnyékolás és napfényszabályozás.
 • Kevesebb karbantartást igényel.
 • Az intelligens üveg valós időben, távolról vezérelhető.
 • Gyorsan és egyenletesen módosítható a fényátengedés.
 • Különböző színezési szintek érhetők el esztétikai vagy adatvédelmi okoktól függően.
 • A látható fény 99,9%-át képes blokkolni, így alkalmas irodai és belső válaszfalakhoz is.
 • Beépíthető a világítási rendszer központi irányításába, így segítve a teljes világítási költségek csökkentését.
 • Csökkentett energiaköltségek.
 • Fokozott komfortérzet.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....