Tippek az aljzatkiegyenlítők használatához hidegburkoláskor

  • Olvasási idő:5perc

A burkoló szakemberek évek óta használnak önterülő aljzatkiegyenlítő termékeket, hogy előkészítsék az aljzatot a csempefektetéshez, vagy a járólapok telepítéséhez. A különböző aljazatkiegyenlítők minőségének megértése segíthet a megfelelő termék kiválasztásában, amivel időt és pénzt takaríthat meg a munka során. Az önterülő aljzatkiegyenlítőknek két főbb típusa van: a hagyományos és a nagy áramlási képességű (folyékonyabb, viszkózusabb) kiegyenlítő. A legszembetűnőbb különbségek az egyes termékek folyékonyságában és felületi profiljában vannak.

Hagyományos vs. nagy viszkozitású aljzatkiegyenlítők

A hagyományos kiegyenlítők cementalapúak, emiatt hosszabb a kikeményedési ideje, ami miatt a további munkák időbeli megtervezése kritikus fontosságú. A hagyományos aljzatkiegyenlítők kikeményedési ideje miatt csak később lehet a további burkolással kapcsolatos munkákat elvégezni.

Az újabb és folyékonyabb aljzatkiegyenlítőkkel gyorsabb és jobb minőségű munka végezhető
Az újabb és folyékonyabb aljzatkiegyenlítőkkel gyorsabb és jobb minőségű munka végezhető

A nagyobb viszkozitású kiegyenlítők kalcium-aluminátból készülnek, ami gyorsabb szilárdságfejlődést, és rövidebb kikeményedési időt eredményez. A nagyobb előnyökkel bíró, nagy viszkozitású kiegyenlítőket a sikeres, gyors, és nagy formátumú (nagy területen elvégzendő) burkolásokhoz fejlesztették ki. 

Ahhoz, hogy a legtöbbet hozza ki a nagy viszkozitású aljzatkiegyenlítőből, kövesse ezeket a hasznos tippeket, ami a hagyományos aljzatkiegyenlítőknél is fontos szempont.

Szempontok a megfelelő aljzat elkészítéséhez

  • Ismerje az aljzat tulajdonságait.
  • Készítse elő az aljzatot megfelelően.
  • A megfelelő vízigény biztosítása.
  • A megfelelő termék és környezeti hőmérséklet biztosítása.
  • Használja a gyártó által ajánlott módon.
  • Védje a frissen öntött aljzatot.

A termék kiválasztása

Ismerje a beépítési környezetet, és ismerje meg a szilárdságra vonatkozó időszabványokat. A nagy gördülési terhelésnek kitett kereskedelmi padlóhoz magasabb minőségű kiegyenlítőre van szükség, mint a lakóházaknál használatos padlóhoz. A keményedési idők széles skálája miatt válassza ki azt az kiegyenlítőt, amelyik megfelel az Ön ütemtervének.

Ismerje az aljzatot

A legtöbb kiegyenlítő megköveteli, hogy a felhordás előtt minden felület teljesen stabil és szerkezetileg szilárd legyen. A meglévő aljzat porozitásának megértése kritikus fontosságú a megfelelő kiegyenlítő kiválasztásához. (Egy egyszerű vízcsepp-teszt segítségével meghatározható a felület porozitása).

Aljzatkiegyenlítő és az alatta lévő jó minőségű aljzat
Aljzatkiegyenlítő és az alatta lévő jó minőségű aljzat

Ugyanilyen fontos a meglévő aljzat összetétele. Az “egészséges” beton aljzat csak egyetlen réteg alapozót igényel. A tömítetlen talajfelület további lépéseket igényelhet, beleértve több réteg alapot (aljzatkiegyenlítő alapozót) a cementalapú önterülő aljzat felhordása előtt. Vannak többcélú alapozók, amelyek közvetlenül vagy különböző hígítási arányokkal egy vagy két rétegben használhatóak, így a burkolók egy terméket használhatnak minden jóváhagyott aljzathoz.

Az aljzat előkészítése

Győződjön meg róla, hogy minden padlónyílást, rést és repedést betömített, és a szivárgás megakadályozása érdekében fektessen le záróanyagot ha szükséges (porózusabb, nem megfelelően tömített talaj). Az kiegyenlítők megkövetelik, hogy az aljzat mentes legyen minden olyan szennyeződéstől, amely gátolhatja a kötést. 

A megfelelő vízigény biztosítása a keveréshez

Keverje ki az aljzatkiegyenlítőt a megadott vízigényének megfelelően. A túlzott hígítás csökkenti a szilárdságot, és repedezést vagy leválást okozhat. Ezenkívül a termék túlhígítása esetén fehér filmréteg képződhet a kikeményedett felületen.

A kiegyenlítő megfelelő keverésének elmulasztása megnehezítheti a munkát, és nem megfelelő folyást, repedezést vagy szabálytalan felületet eredményezhet. Hordóban történő keveréskor legalább két zsákot keverjen össze egyszerre, hogy optimális hatékonyságot biztosítson a felhordás során.

Egyes nagy viszkozitású kiegyenlítők szivattyúzhatók. Szivattyúzás esetén különös figyelmet kell fordítani a megfelelő vízarányok fenntartására és a túlhígítás elkerülésére. Az önterülő, vagy más néven önterítő kiegyenlítők szivattyúzásakor kövesse a berendezés és a termék gyártójának ajánlásait.

A folyékonyabb kiegyenlítők könnyen kezelhetők, mert a sarkokba és a nehezen hozzáférhető helyekre is rendesen befolynak. Ezenkívül az üregek másnapra úgy töltődnek ki, hogy nem maradnak nyomai a felületi tökéletlenségeknek.

Elfogadható környezeti hőmérséklet biztosítása

Győződjön meg arról, hogy a helyiség hőmérséklete a gyártó által megadott elfogadható tartományon belül van. A túl hideg vagy túl meleg klíma hatással lehet a termékre, például hűvös hőmérsékleten megnövekedhet a szilárdulási idő. Nem számít, hogy milyen típusú kiegyenlítőt választ, a hőmérséklet és a páratartalom befolyásolja a viszkozitást, a munkaidőt és ezáltal a kötési időt. Plusz 5-10 Celsius fok alatt vagy nem ajánlott, vagy nagyon megnövekszik a száradási és kikeményedési idő. De ha a gyártó ennél magasabb hőmérsékletet ír elő akkor fűtsük fel a helyiséget, vagy olyan terméket válasszunk amely az alacsonyabb hőmérséklettel is megbirkózik.

Nagy alapterület burkolásakor jobb a viszkózusabb aljzatkiegyenlítő
Nagy alapterület burkolásakor jobb a viszkózusabb aljzatkiegyenlítő

Ezenkívül a kiegyenlítő, és a keveréshez használatos víz hőmérséklete is döntő fontosságú. Ha a terméket a napon vagy forró környezetben használja, az villámgyors megkötéshez vezethet. Azokban a helyzetekben, amikor a meleg elkerülhetetlen, a hideg (jeges) vízzel való keverés segíthet a beépítési problémák leküzdésében.

Használja az ajánlott módon

A gyártók megadják a termékeik maximális vastagságát. Egyes termékek lehetővé teszik aggregátum (kavics, kitöltőanyag) hozzáadását az öntés mélységének növelése érdekében, míg mások csak a termékük tiszta felhasználását teszik csak lehetővé, vagy többszöri öntést igényelnek.

Védje a frissen öntött aljzatot

Minden kiöntött aljzatkiegyenlítőt védeni kell a közvetlen légmozgástól (huzat) a kezdeti kikeményedési folyamat során, mivel idő előtt kikeményedhet (a legfelső pár milliméter), ami repedésekhez vezethet.

Általában a legtöbb kiegyenlítő nem tekinthető végleges kopórétegfelületnek. A végső kikeményedési folyamat során (8-24 óra) védeni kell őket a túlzott behatásoktól. A védelem nélküli közlekedés (járás, berendezések tologatása) az új felületen repedezéshez és leváláshoz vezethet. Hagyja, hogy a kiegyenlítő felülete teljesen kikeményedjen, hogy elkerülje a felesleges felületi sérüléseket, a végleges burkolat beépítése előtt.

A nagyméretű porcelánpanelek burkolatra vonatkozó szabványok megjelenésével megfelelő felület-előkészítésre van szükség. A nagy viszkozitású aljazatkiegyenlítők segítenek a burkolóknak a minőség betartásában és akár a  túlteljesítésében is. Mindig kövesse a gyártó utasításait és az iparági szabványokat a nagy viszkozitású aljzatkiegyenlítők használatakor, hogy garantálja a hosszú élettartamú padlóburkolatot és biztosítsa a sikeres telepítést.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....