Hogyan védje meg a tetőt a jégesőtől ?

  • Olvasási idő:5perc

Sok lakástulajdonos számára a tető sérülése az egyik legjobban rettegett probléma. Bár a tető speciálisan úgy van kialakítva, hogy megvédje otthonát a különböző időjárási viszonyoktól, mégis károsodhat – különösen jégeső esetén, ami általában nyáron szokott előfordulni. Habár Magyarország nem egy katasztrófa sújtotta terület, azért itt is elő szoktak fordulni komolyabb jégverések. A klímaváltozással kapcsolatos időjárási szélsőségek viszont gyakoribbá tehetik a heves viharokat, ezáltal a jégesők is gyakoribbá válhatnak.


Kapcsolódó cikkek


A sérült tető valószínűleg szivárgást okoz. Ha a szivárgás jelen van, az károsíthatja háza padlását és mennyezetét, hozzájárulhat a penész kialakulásához, és később veszélyeztetheti otthona általános épségét. Bár nem csak az időjárási elemek okozhatnak tetőkárokat, viszont a szél és a jégeső általában a fő okok.

Jégkár a tetőn, még az erősebb anyagú tetőfedő elemekben is kárt tud tenni a jégeső
Jégkár a tetőn, még az erősebb anyagú tetőfedő elemekben is kárt tud tenni a jégeső

A szél és a jégeső kombinációja pusztító lehet. Az erős szél hatására faágak és más repülő törmelékek csapódhatnak a tetőbe, és eltörhetik a zsindelyt, vagy cserepet. Ott ahol nagyobb szemű jégeső fordul elő, többnyire károsodik a tető is. Még a jégeső kisebb darabjai is sérüléseket okozhatnak a tető felületén, amelyek idővel súlyosbodhatnak. Szerencsére vannak lépések mind a jégeső, mind a szél hatásának csökkentésére.

A jégeső okozta károk vizsgálata

A jégeső okozta károk a tetőn általában a súlyosabb jégesők során keletkeznek. Amikor a jégdarabok nagy sebességgel a tetőn lévő tetőfedő anyagokra esnek, ez a tető különböző részeinek fizikai károsodását eredményezheti, ami idővel meggyengíti a tető szerkezeti integritását.

A jégeső zúzódásokat és repedéseket okozhat a zsindelyeken, cserepeken, ami a bevonat lekopásához vezet, és feltárja az időjárási elemeknek az alatta lévő felületet, ami már nem áll ellen annyira az időjárásnak. Ez különböző problémákhoz vezethet, mivel az eső és a jégeső könnyen behatolhat a tetőfedő elemek mögöttes rétegeibe.

Az ilyen méretű lövedékként csapódó jégdarabok komoly kárt tesznek szinte mindenbe, nem csak a tetőbe
Az ilyen méretű lövedékként csapódó jégdarabok komoly kárt tesznek szinte mindenbe, nem csak a tetőbe

Ha zsindelytetőt ér a jég, akkor a nagyobb darabok megrongálhatják a zsindely alatti védőréteget, amely megakadályozza, hogy a víz beszivárogjon a házba. Ha ez a védőréteg megsérül, akkor a víz idővel beszivároghat a padlásra és a ház belsejébe.

A komoly jégeső okozta károk véletlenszerű és szétszórt jellege a tető felületén, súlyos esetben a teljes tető cseréjére is szükség lehet. A tetőcsere költséges, és a javításokkal ellentétben a csere professzionális tetőfedő szakembereket igényel, akik nem dolgoznak olcsón.

Alapvető intézkedések a tető védelmére a jégeső ellen

Ha szeretné, hogy otthona biztonságos és szerkezetileg szilárd maradjon, tegyen meg néhányat az alábbi lépések közül, amelyek segíthetnek megvédeni a tetőt, vagy legalábbis minimalizálni a károkat, ha jégeső következik be. Persze lehetnek olyan alternatív megoldások mint a sűrű szövésű fémháló a tetőre, de ezek a tető kinézetét elronthatják, és költségesek. Ehelyett a károsodott elemek azonnali cseréje (tetőcserép, zsindely, ahol a károsodás bekövetkezett) a legolcsóbb és leghatékonyabb megoldás ha már a jégkár bekövetkezett.

A tető megelőző, és megfelelő karbantartása és ápolása

A tető rendszeres karbantartásának részeként ellenőrizze, hogy nem hiányoznak-e vagy repedtek-e a zsindelyek vagy cserepek, vagy akár nem áll-e a tetőszerkezet az összeomlás szélén, főleg egy nagyobb szél után, ha az amúgy sem volt jó állapotban. Bár elengedhetetlen, hogy egy vihar után fordítson időt a tető ellenőrzéséhez, ne hagyja figyelmen kívül a rendszeres ellenőrzések ütemezésének szükségességét.

Ha sérült tetőfedő elemet találunk a tetőn akkor azt a leghamarabb orvosoljuk
Ha sérült tetőfedő elemet találunk a tetőn akkor azt a leghamarabb orvosoljuk

Ha szakemberrel vizsgáltatja át a tetőt, akkor a szakember tájékoztatja Önt arról, hogy szükség van-e megelőző intézkedésekre, vagy a kisebb-nagyobb károsodások azonnali kijavítására. Ne feledje, hogy még a kisebb problémák is sebezhetővé teszik a tetőt. Minél idősebb a tetője, annál valószínűbb, hogy hajlamos a károkra. A romlás néhány jele a vetemedés, a tömítetlen zsindelyek és a görbülés, elhajlás.

A tetőtér mennyezetét is meg kell vizsgálnia a vízkár jelei miatt. Néhány dolog, amire figyelnie kell, a penészgombák, sötét foltok, csíkok, penész és a túlzott páratartalom kialakulása. A penész és a penészgomba veszélyeztetheti családja egészségét, ezért legyen proaktív, és mindig tartsa szemmel ezeket a dolgokat.

Fektessen be jégesőálló tetőfedő elemekbe

Abban az esetben, ha eljött az ideje egy új tetőnek, a legjobb lehet, ha olyan tetőfedő elemekbe fektet be, amely ellenáll a jégesőnek és más súlyos időjárási körülményeknek. Bár ezek a tartós tetőfedő anyagok magasabb áron kerülhetnek forgalomba, tekintse őket kiváló befektetésnek, hogy elkerülje a jövőbeni károkat a viharok miatt.

Egyes zsindelyek, vagy tetőfedő elemek képesek elviselni a különböző szélsebességeket, és még egy hevesebb jégeső becsapódásait is. Ezek az elemek készülhetnek gyantából, műanyagból, alumíniumból és rézből is, vagy ezekkel az anyagokkal fedhetik őket. Ezek a lehetőségek azonban költségesek lehetnek. Amennyiben nem engedheti meg magának ezeket a termékeket, választhatja a módosított (erősített) aszfaltzsindelyt, mint megfizethető alternatívát.

Ablakok biztonsága

A tetőn kívül az ablakok vagy a tetőablakok is nagy károkat szenvedhetnek egy jégeső során. A nagyméretű jégszemcsék betörhetik az ablaküvegeket, amelyek utána mindenképp cserére szorulnak. Ha közeleg a jégeső a környéken, ne késlekedjen az óvintézkedések megtételével. Amennyiben ablakai redőnnyel vannak ellátva mindenképpen húzza le azokat. Ha redőny vagy árnyékoló belül van (tehát a szoba felől), akkor se felejtse el bezárni azokat mivel ezek a “védőburkolatok” megakadályozhatják, hogy a törött üveg bejusson otthonába ha a jég beveri az ablaküveget.

Végül tehát….

A jégeső okozta károk a tetőn idővel csak súlyosbodnak. Ezért fontos, hogy időnként rendszeres ellenőrzéseket végezzen a tetőn (ha volt vihar ha nem), hogy minden apró sérüléssel gyorsan foglalkozzon. Azok számára pedig, akiknek hosszú távú megoldásra van szükségük a jégeső okozta károkra, a jégesőálló tetőfedés felszerelése mindig egy lehetőség marad, mert a viharokat sajnos nem tudjuk kikerülni.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....