A modern dekoráció pár eleme

  • Olvasási idő:4perc

Gyakori sztereotípia, hogy a férfiakat kevésbé érdekli a belsőépítészet és a dekoráció, mint a nőket. És talán ez részben azért van így, mert a lakberendezők történelmileg a női ügyfelek kiszolgálására és kielégítésére összpontosítottak. Bármi is legyen a helyzet, vannak módszerek arra, hogy olyan teret hozzon létre, amely egyszerre merész és stílusos, miközben megdönti azt a sztereotípiát, hogy a belsőépítészet csak “női” terület. Nézzünk meg pár megközelítést, amelyekkel modern környezetet teremthet otthonában.

Merész színek

Nem számít, hogy milyen helyiséget vagy milyen stílusban tervez berendezni, mert mindig jó ötlet, ha a színpaletta kiválasztása az első lépés. Természetesen egy merész szoba nem olyan, ahol valószínűleg sok élénk sárga vagy rózsaszín árnyalatot fog találni (bár lehet, hogy talál néhányat). Az erősebb színek általában más skálán mozognak, a sötétebb színek hangulatos árnyalataitól a meleg, semleges színekig.

Merész színek a nappaliban
Merész színek a nappaliban

A klasszikus semleges paletták, mint például a fekete és a fehér, szinte minden térben jól működnek. Erre a szerepre a meleg fémszínek, például az arany vagy a sárgaréz mindig jó választás.

Geometrikus minták

Nehéz meghatározni egyetlen olyan mintát, amely mindenki ízlésének és elvárásainak megfelel, hogy milyen lehet egy merész szoba, de egyes minták jobban mutatnak az modernebb stílusú szobákban, mint mások.

Geometria jelenléte a szobában
Geometria jelenléte a szobában

Általánosságban elmondható, hogy egy klasszikus geometrikus mintával nem lehet hibázni. Ez a fajta merész stílus a tiszta vonalakról és élekről szól, szemben az ívekkel és a lágyabb színekkel. Ha geometrikus mintákat visel a textíliákon és a kiegészítőkön, akkor ezt az esztétikát az egész térbe beleszőheti.

A mintás hatás elérésének nagyszerű módja ha már eleve például a szőnyeg olyan. A marokkói stílusú szőnyegek, amelyek a bézs és a fekete színpalettáján alapszik, gyorsan klasszikussá vált, és tökéletes választás a modernebb terekbe. A semleges színek és a rombuszos geometriai minta ideálisan illeszkedik egy semleges térbe. A szőnyeg méretétől függően a minta méretaránya vizuálisan érdekessé teheti az egész helyiséget, enyhítve ezzel más mintás textíliák szükségességét. Ha igazán kreatívnak érzi magát, keressen olyan bútordarabokat, amelyek geometrikus mintázatot viselnek.

Textúrák keveréke

Talán még a mintáknál is jobban kiemelkednek az olyan terek, amelyekbe keverednek az anyagok és a textúrák. Az olyan természetes anyagok, mint a kő és a nyers fa mindig jó választás a különleges hangulatú terek kialakításához. A téglafalak szintén tökéletesen illeszkednek a modern hatású térbe, mivel színt és textúrát is adnak hozzá.

Ebben a szobában jól mutat a téglafal
Ebben a szobában jól mutat a téglafal

A gépi gyártású textúrák, amik jellemzően fémfelületeken vannak jelen, is kiváló választás a modern térbe. A durva kő, tégla vagy fa ellenpontjaként a fémfelületek mintázata is modern hatást kelt, ezáltal kiegészítőkön, és például a világítótesteken is megvalósíthatóak, vagy nagyobb darabokon, például egy kredencen is használhatók.

Kiegészítők széles választéka

Csak azért, mert a szoba, amelyet berendez, merész stílust hivatott közvetíteni, nem jelenti azt, hogy a kiegészítők lehetőségei korlátozottak maradjanak. Keressen olyan darabokat, amelyek hozzáadnak a szoba textúrájához, például kőedényeket, szobrokat vagy kerámiákat. A könyvek szintén remek választásnak számítanak, különösen a régebbi, érdekes vagy vintage keményfedeles kötésű művek. Végül pedig a textilek, például a díszpárnák továbbra is kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy színt és mintát adjanak a térnek.

Pár érdekes kiegészítő a helységben
Pár érdekes kiegészítő a helységben

Színes művészet

A művészet tökéletes befejezése minden térnek. Ez az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy élénk színfoltokat adjunk egy hangulatos vagy semleges térbe. A több darabot kombináló galériás falak szemet gyönyörködtető hangsúly falakat hoznak létre, miközben lehetőséget kínálnak más, nem hagyományos faliképek beillesztésére is. A fekete-fehér fényképezés szintén fantasztikus lehetőség a csendesebb, elmélkedőbb hangulatú terek számára.

Egy művészi dekoráció jól mutat a térben
Egy művészi dekoráció jól mutat a térben

Végezetül keresse meg a módját annak, hogy a művészetét hogyan kapcsolja össze a tágabb dekorációval. A szőnyegek és textíliák mintáinak és színeinek használata a műalkotások segítségével árnyalt, többrétegű megjelenést hozhat létre, amely mélységet kölcsönöz a szobának.

Bőr

Ha olyan szobát tervez, amely erős vagy rusztikus hangulatot sugároz, legalább egy bőr (vagy műbőr) darabnak lennie kell – bár egynél több sem kizárt hogy baj lenne.

Bőrbútorok a szobában
Bőrbútorok a szobában

A bőr egyike azoknak a klasszikus anyagoknak, amelyek szinte minden olyan térben működnek, amely robusztus esztétikára törekszik. Az olyan nagyméretű darabok, mint a kanapék, vagy a székek tökéletes darabok az ilyen típusú terekbe, időtlen hangulatot kölcsönöznek, amelyre különböző textúrákkal, kiegészítőkkel és művészeti alkotásokkal rátehet egy lapáttal.. A legjobb az egészben, hogy a bőr számos színben megtalálható, a feketétől a meleg barnákig és még a fehérig is, így bármilyen módon is választja, a bőrrel nem lehet melléfogni.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik