Mesterséges intelligencia és az építőipar kapcsolata

  • Olvasási idő:5perc

Az építőipar az egyik legrégebbi szakma, mivel az emberek évezredek óta építenek lakóhelyet és építményeket. Az építőipar azonban sokat fejlődött a felhasznált technológia, a tervezés és az építés módját illetően. Az elmúlt években az építőipari vállalatok egyre inkább elkezdték használni a mesterséges intelligenciát, hogy hatékonyabbá és innovatívabbá tegyék az építőipart. A munkaidő-beosztás optimalizálásától a munkahelyi biztonság javításán át a létesítmények biztonságos őrzéséig az AI (mesterséges intelligencia) az építőiparban már bizonyítja értékét.


Kapcsolódó cikkek


A hatékonyság növelése fejlett technológiával

Az építőipari vezetők értéket látnak az AI és a kognitív technológiákban, amelyek segítenek automatizálni számos hétköznapi, de a működésükhöz elengedhetetlen feladatot. A mesterséges intelligenciát hasznosnak találják az ütemezéssel kapcsolatos feladatokban is, hogy megelőzzék a késéseket, konfliktusokat és egyéb problémákat. Ez mind az ütemezés személyzeti szintjén, mind a projekt és anyagoldalon érvényesül a most feltörekvő technológiával.

Kisebb projektek esetében az emberek talán képesek lennének manuálisan kezelni a bonyolult építési ütemterveket és folyamatokat. A nagyszabású, többéves projektek azonban számos bonyolult feladat és változó kihívások, például tervek, tervrajzok, engedélyek változtatása, valamint váratlan késések és változások koordinálását igénylik, amelyek kezelése a technológia segítsége nélkül gyorsan kicsúszik az emberek kezéből.

A gépi tanulás kiválóan alkalmas arra, hogy mintákat és kiugró értékeket találjon az adatokban. A mintafelismerés és a múltbeli adatok felhasználásával, valamint az ütemezési rendszerekkel és más kapcsolódó információkkal való kapcsolattartással a mesterséges intelligencia bizonyítottan segít a kitűzött tervek jobb végrehajtásában. A gépi tanulás segítségével az építőipari szervezetek az embereknél gyorsabban képesek észrevenni és felismerni a potenciális problémákat. Ha az ütemezésről van szó, a fejlett mesterséges intelligencia használata segíthet megelőzni a költséges késedelmeket a helyszíneken, vagy a beszállítási folyamatban részt vevő egyéb szereplők között.

Sok nagyobb építkezésen a mesterséges intelligenciát használják a “mi van, ha” forgatókönyvek, és váratlan vészhelyzetek szimulálására is. Ugyanaz a mintázatfelismerő szoftver, amely az ütemezésnél is jól működik, a projekt közös tendenciáinak keresésére is bevethető. A mesterséges intelligencia képes extrapolálni, hogy mi történhet, ha egy engedély késik, vagy ha egy incidens történik, és nagyon gyorsan megtervez több forgatókönyvet is. Ez az előrejelzési gyakorlat segíthet abban, hogy a váratlan helyzetekre is legyenek már kész tervek.

Az építkezések is az autonóm járművek felé fordulnak, hogy az építési folyamatokat gyorsítsák, olcsóbbá (nem kell aki a járművet vezeti) és biztonságosabbá tegyék. Az autonóm eszközök, drónok és robotizált építőipari “munkások” (például a falazórobot ilyen) használata egyre inkább terjed. A drónokat felmérésre és az építkezésekről a levegőből készített felvételek készítésére használják, így az építkezési projekt különböző szakaszaiban átfogóbb képet kaphatunk a helyszínről.

A robotokat különböző feladatok elvégzéséhez is használják, például a kőművesmunkákhoz, a betonozáshoz vagy a gipszkartonozáshoz. Ezek a robotok és autonóm eszközök segítenek az építkezéseken dolgozó emberi munkaerő kiegészítésében azáltal hogy a monoton munkákat elvégzik, a technológia segít még csökkenteni a munkaerőköltségeket, és abban hogy a projekt időben készüljön el.

A biztonság növelése a fejlett adatintelligencia révén

A modern gépek és berendezések egyre inkább különféle érzékelőkkel egészülnek ki, amelyek segítenek a bonyolult és drága gépek általános irányításában és működtetésében. Ezek az érzékelők számos különböző, az építkezés szempontjából releváns körülményt, például a hőmérsékletet, páratartalmat, fényviszonyokat, vagy például a vakolóanyagok felhordásának kritikus szempontjait tudják vizuálisan felügyelni.

Ezeket a különböző érzékelőeszközöket a mesterséges intelligenciával kombinálják az építkezések intelligens felügyelete érdekében. Ezek az eszközök képesek valós időben elemezni az adatokat, és nagy biztonsággal előre jelezni az esetlegesen felmerülő problémákat, késéseket vagy meghibásodásokat. Ez a prediktív karbantartás segíthet megelőzni a költséges késéseket és leállásokat.

Az építőipar nem veszélytelen. Az építkezésen számos potenciális veszélyforrás van, a veszélyes szerkezetektől kezdve a mozgó berendezésekig, amelyek veszélyt jelentenek az emberekre. A mesterséges intelligencia is hozzájárul a munkaterületek általános biztonságának javításához. Az építkezéseken egyre több kamerát, IoT-eszközt és érzékelőt szerelnek fel, amelyek az építési műveletek számos aspektusát figyelik. Az AI-képes rendszerek képesek arra, hogy a nap 24 órájában, zavartalanul figyeljék, mi történik. Az arcfelismerő és tárgyfelismerő technológiával az AI-rendszerek képesek a nem biztonságos viselkedést felismerni, és figyelmeztetni az építőipari csapatot a potenciális veszélyekre. Ez nemcsak a felelősséget csökkenti, hanem életeket menthet és növelheti a hatékonyságot.

A mesterséges intelligenciával támogatott felügyeleti rendszerek az építkezésen való “őrködésben” is segítenek, ami további biztonsági szintet jelent. A sok drága berendezés és gép miatt az építkezés a lopások potenciális melegágya lehet. Az építkezéseken a mesterséges intelligencia segítségével automatikusan figyelik a biztonsági felvételeket, hogy kiszúrják a gyanús tevékenységeket.

Egy ilyen szoftver nem csak a hagyományos analitikát tudja elvégezni, például a mozgásra való figyelmeztetést, hanem képes figyelni a kamerán látható konkrét cselekvésekre is, amiből következtetéseket vonhat le, és értesítést küldhet a megfelelő személynek. Az AI képes figyelni a berendezéseket, szerszámokat és készleteket, és riasztást küldhet, ha valaki megpróbál ellopni valamit az építkezésről.

A mesterséges intelligencia eredményei miatt nem meglepő, hogy az építőiparban is egyre többen alkalmaznak különböző mesterséges intelligencia technológiákat. Az AI által nyújtható előnyök még viszonylag kialakulóban vannak. Az elkövetkező években az AI továbbra is költségmegtakarítást, időmegtakarítást, valamint általános javulást és hatékonyságot fog eredményezni az építőiparban.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik