Lakáskertészet kezdőknek

  • Olvasási idő:6perc

Még ha egy apró lakásban él is, akkor is képesnek kell lennie növényeket termeszteni. A tipikus szobanövények mellett bizonyos fűszernövények, gyümölcsök és zöldségek is jól megélnek egy lakáskertben.


Kapcsolódó cikk


Zöldségek termesztése ablakban
Zöldségek termesztése ablakban

Kezdje csak néhány edénnyel vagy cseréppel, miközben csiszolja kertészkedési készségeit. Olyan tényezőket kell figyelembe venni, mint a napfényhez való hozzáférés és a tárolók puszta súlya. Íme, hogyan kezdje el a lakáskertjét megvalósítani:

Hogyan termesszünk növényeket lakásban ?

Bár egyes növények ellenállóbbak és “elnézőbbek” (igénytelenebbek) a kezdő kertészek számára, mint mások, de minden növénynek vannak bizonyos termesztési követelményei, amelyeket teljesíteni kell. Íme néhány elem, amelyet figyelembe kell vennie, amikor a lakáskertben termesztendő növényeket választja:

Napfény

A legtöbb termő és virágzó növénynek egész napos napsütésre van szüksége. Ez napi hat-nyolc óra közvetlen napsütést jelent. Ezt nehéz lehet elérni egy lakásban – különösen egy városban, ahol a magas épületek a nap legalább egy részében eltakarják a napot. Az erkélyek és a háztetők kínálják a legjobb esélyt a napsütésre. Ha az ablakpárkányon kertészkedik, akkor vagy olyan növényeket választhat, amelyek kevesebb napfényt igényelnek, például bizonyos salátanövényeket és fűszernövényeket, vagy pedig a napsugarak utánzására használhat egy speciális növesztő lámpát.

Amellett hogy hasznosak a bent termesztett növények, a hangulatot is tudja javítani
Amellett hogy hasznosak a bent termesztett növények, a hangulatot is tudja javítani

Talaj

A növények víz, oxigén és tápanyagok tekintetében a talajuktól függenek. Mivel a lakáskert valószínűleg konténerekből áll majd, nem használhat közönséges kerti földet, mert az a cserepekben tömörülni fog, ami korlátozza az oxigénhez való hozzáférést és megakadályozza a víz átfolyását. Ezért jó vízelvezető virágföldre van szükség. A virágcserép legyen könnyű és lebomló anyagból, hogy a gyökerek egészségesek maradjanak. Ráadásul a gyári virágcserepek vagy tartók némileg sterilek is, így nem kell aggódnia amiatt, hogy betegségeket vagy kártevőket hoz be a lakásba.

Víz

A konténeres növényeknek sok vízre van szükségük, gyakran naponta többször is. Ezért olyan helyet válasszon a konténeres kertjének, ahol könnyen hozzáférhet a vízellátáshoz. Az öntözőkannák cipelése fárasztó lehet, különösen akkor, ha több konténert kell öntöznie. Ha az Ön házában megfelel csapkialakítás van hozzá, akkor fontolja meg egy olyan tömlő beszerzését, amelyet a mosogatócsapra lehet csatlakoztatni. Kéznél van, amikor szüksége van rá, és nem kell cipelnie a vizet.

Egy erkélyből is kialakíthat egy egész zöldséges kertet
Egy erkélyből is kialakíthat egy egész zöldséges kertet

Páratartalom

Ha a növényeit beltéri ablakpárkányon termeszti, szükség lehet némi extra páratartalom biztosítására, különösen, ha a fűtés be van kapcsolva. Segíthet, ha néhányszor vízzel permetezi a növényeket (ha szükséges), vagy ha a növényeket egy tálcára helyezi, amelyen víz van, így a kipárolgás növeli a páratartalmat.

Szél

Ha a növényei ki lesznek téve az erős szélnek, különösen a háztetőn vagy az erkélyen, a tárolóedényeknek szükségük lehet némi kiegészítő védelemre. A szél leszakíthatja a leveleket és felboríthatja a nehéz cserepeket, tárolókat is. Ezért gondoskodjon szélfogóról, például paravánról vagy takarólemezről. Vagy gondoskodjon róla, hogy edényei elég szélesek és nehezek legyenek ahhoz, hogy a növények biztonságban legyenek, és semmi se borulhasson fel.

Súly

A földdel teli konténerek eleve nehezek, és ha vízzel telítődnek, súlyuk megháromszorozódhat. Győződjön meg róla, hogy a lakáskert helye, padlója, tartója, vagy polca elbírja a súlyt. Az ablakba való tárolókat, vagy ládákat az ablakpárkányhoz kell rögzíteni olyan módon hogy az se be, és se ki, ne tudjanak esni.

Ilyen és ehhez hasonló edényekben is elkezdheti a benti kertészkedést
Ilyen és ehhez hasonló edényekben is elkezdheti a benti kertészkedést

Növényválaszték benti kertészkedéshez

Bizonyos mértékig szinte bármilyen növényt termeszthetünk konténerben. Egy teljes méretű almafa például szóba sem jöhet, de vannak olyan vékony, egyenesen növő fajták, amelyek elférnek az erkély egy négyzetméteres sarkában. Gondolja át, mit szeret enni, majd válasszon ki néhány növényfajtát, amelyekkel kísérletezhet. Kezdheti ,fűszernövényekkel amelyek több változatosságot kínálnak és olcsóbbak, de a faiskolai növények hamarabb megalapozzák a kertje kinézetét.

Gyógynövények: Bár sok gyógynövény jól fejlődik konténerben, nem nőnek olyan nagyra és bokrosra, mint a szabadban. És előfordulhat, hogy a növényeket cserélnie kell időnként, ha intenzíven termeszt, vagy gyakran szüretel. De ha a főzéshez friss fűszernövények vannak a közelben, az mindent kárpótol. A lakáskertészkedéshez a legjobb választás a menta, a metélőhagyma, a petrezselyem, a levendula, a bazsalikom és a kakukkfű.

Ablakon futtatott uborka
Ablakon futtatott uborka

Salátazöldségek: A vegetáriánusok kedvencei, mint a saláta, a spenót és a rukkola, gyorsan növő, sekély gyökerű növények. Nem túl kényesek a termesztési körülményekre, ha bőséges vízhez jutnak.

Paradicsom: A paradicsompalánták nagyra nőhetnek a szabadban, de cserépben is jól fejlődnek. A legjobban olyan cserépben érzik magukat, amelynek átmérője legalább 25 cm, de még jobb, ha nagyobb. A teraszos fajtákat függőkosárban is termesztheti. Ügyeljen arra, hogy törpe vagy kis méretű paradicsomfajtát válasszon.

Bent termesztett paradicsom vizsgálata
Bent termesztett paradicsom vizsgálata

Chilipaprika: Ha szereti a csípőset akkor a benti kertészkedés is tetszeni fog Önnek, mert a csípős paprikák nagyon jól fejlődnek cserépben, és egész évben képesek termést hozni. Megpróbálkozhat az édes paprika konténeres termesztésével is, de ezek általában nem fejlődnek olyan jól, mint a csípős paprikák.

Meyer-citrom: A konténerben termesztett gyümölcsök közül a törpe citrusfélék a legkönnyebben termeszthetőek. A Meyer-citromok jól érzik magukat beltérben, ha naponta hat-nyolc órát süt a nap, némi páratartalom mellett. Tegyen valamit a cserép alá, hogy megvédje a padlót és a bútorokat, mivel a citromfák ragacsos nedvet bocsátanak ki.

Eper: Az eperrel teli ablakláda legalább olyan szép, mint amilyen finom. Az eperpalántáknak általában legalább napi hat óra napsütésre és állandóan nedves (de nem átitatódott) talajra van szükségük a legszebb gyümölcsök előállításához.

Benti kert gondozása

Vannak bizonyos feladatok, amelyekkel rendszeresen foglalkoznia kell a lakáskertben, többek között:

Öntözés: Az öntözés messze a legfontosabb kertészeti feladat. Még ha a kertje ki is van téve az esőnek, az valószínűleg nem lesz elég. A konténerekben a talaj gyorsan kiszárad, különösen ahogy a növénye növekszik. Tesztelje a talajt úgy, hogy az ujját egy-két centiméterrel a felszín alá nyomja. Ha száraznak érzi, öntöznie kell.

Táplálás: A növényeket rendszeres időközönként kell táplálnia, az egyedi növekedési igényeiknek megfelelően. A legegyszerűbb módszer általában a vízben oldódó műtrágya, amelyet öntözéskor adagolhat. Figyelje meg azt is, hogy a virágföld-keverékben van-e már műtrágya, mivel ez általában késlelteti a növények műtrágyázásának szükségességét.

Problémák: A kártevők és a betegségek mindig megtalálják a növényeket, függetlenül attól, hogy hol termeszti őket, és a beltéri rovaroknak sajnos nincsenek természetes ragadozói. Minden alkalommal ellenőrizze növényeit az ilyen jellegű problémák szempontjából, amikor öntözi őket, vagy betakarítja a termést. Ha kártevők vagy betegségek jeleit észleli, például elszíneződéseket vagy lyukakat a leveleken, távolítsa el az adott növényt a többi növénytől, amíg a probléma orvoslásra nem kerül.

Betakarítás: Tudja meg, hogy az adott növényeinek mikor vannak a betakarítási idejük, és ha már alkalmasak a szüretre akkor ne késlekedjen a munka gyümölcsének leszedésével. Bizonyos esetekben a betakarítás valójában elősegíti, hogy a növény még több élelmiszert termeljen, amit Ön leszedhet.

A lakásokban nem mindig van elegendő hely a kertészkedéshez. De biztosan van egy napos sarok, vagy egy erkély, ahol kipróbálhatja kertészeti szakértelmét, és élvezheti munkája gyümölcsét.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....