Különbség a terasz és az erkély között

  • Olvasási idő:4perc

A terasz és az erkély egyaránt nagyszerű módja annak, hogy bővítse az életteret, és összekösse a belső teret a külsővel. Mindkettő vizuálisan érdekesebbé teszi az ingatlan külsejét, és maximalizálja az élettér nagyságát, lehetővé téve a lakástulajdonosok számára, hogy otthonuk kényelméből könnyen elérhető távolságban élvezhessék a szabadban töltött időt.

A két szerkezetet gyakran összetévesztik egymással, és bár hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, mindegyiknek megvan a maga építészeti jellemzője és célja, és jelentős különbségek vannak a kettő között, amikor a hely, a méret és a kivitelezés tekintetében. Olvasson tovább, hogy megtudja, miben különböznek az erkélyek és a teraszok, mi az eredetük, és hogyan használhatja ki legjobban ezeket a kültéri tereket saját otthonában.

Terasz kertes háznál
Terasz kertes háznál

Terasz jellemzői

  • Egy épület mellett vagy a tetején alakítják ki.
  • Nyílt, és nem zárt terű.
  • Nagyméretű.
  • A bejárat nem egy beltéri helyiségen keresztül vezet.
  • Ha kinn van az utcán akkor közterületnek minősül, például egy pub terasza az utcán.

Erkély jellemzői

  • Az épület oldalához csatlakozik.
  • Korláttal körülvéve.
  • Általában kis területű.
  • A bejárat egy beltéri helyiségen keresztül nyílik.

Mi az a terasz ?

A terasz egy burkolt vagy csempézett kültéri terület egy épület mellett vagy a tetején. Nyílt, sík és (ha nem tetőn helyezkedik el) kissé megemelt a talajtól. A terasz szó eredete a 16. századi ófrancia, valamint a latin nyelvből származik, amelyben a terra szó földet jelent.

Helyszín

A terasz egy olyan szabadtéri terület, amely egy épület mellett vagy néha annak tetején található. Az erkéllyel ellentétben nem feltétlenül kapcsolódik az épülethez, és lehet teljesen szabadon álló is. Ez egy nyitott tér, amely általában enyhén meg van emelve a talajtól, és mivel fizikailag nem kapcsolódik épülethez (kivéve, ha tetőteraszról van szó), nem kell a házon keresztül menni hogy a teraszra jussunk.

Méret

Az erkélynél jóval nagyobb, a terasz szinte a tető teljes felületét kitöltheti, ha az épület tetején helyezkedik el, és gyakran használják kertként vagy szórakozóhelyként is. Egy forgalmas városban nagyszerű lehetőség egy csendes oázis kialakítására, amely távolinak tűnik a zsúfolt utcák nyüzsgésétől.

A ház mellett elhelyezkedő teraszok általában nagy méretűek is. Enyhén emeltek, és kellemes szabadtéri életteret biztosítanak a háztulajdonosok számára, amely tökéletes a szórakozásra vagy a kinti pihenésre, amíg szép az idő. Értékes “tételt” jelenthetnek egy otthon eladásakor is, különösen akkor, ha nehéz privát kültéri teret találni.

Építés

A terasz gyakran teljesen szabadon álló építmény, amelyet a földtől felfelé építenek, és burkolt, csempézett vagy fával burkolt felülettel fejeznek be. Ha fát használunk, fontos, hogy nedvességálló, kültéri használatra kezelt fajtát használjunk, hogy a terasz jó állapotban maradjon, és évekig úgy nézzen ki, mintha új lenne.

Mi az erkély ?

Az erkély az épület oldalához csatlakozó, korláttal körülvett, megemelt kültéri emelvény, amely általában emeletről érhető el, és amelynek célja, hogy a lakótér a belső téren túlra is kiterjedjen. Az erkély szó a régi olasz balcone szóból származik, és a 17. századra nyúlik vissza, a világ egyik leghíresebb erkélye pedig Júlia erkélye (a Rómeó és Júlia történetéből) az olaszországi Veronában.

Erkélyek a sorházon
Erkélyek a sorházon

Méret

Az erkélyek általában keskenyek, és sokkal kisebbek, mint a teraszok. Az erkély mérete attól függően is változik, hogy lakóházhoz vagy különálló házhoz kapcsolódik-e. Az utóbbiak általában nagyobbak. Általában az erkély legalább 1-1.5 méter mély, így nagyszerű hely egy kis méretű szabadtéri bisztrókészletnek a reggeli kávé elfogyasztásához, egy hely a fűszernövények és paradicsomok termesztésére, vagy egy hely a tornaszőnyegnek, hogy a friss levegőn jógázhasson.

Építés

Ha valaha is elgondolkodott azon, hogyan épülnek az erkélyek, és hogyan sikerül a levegőben maradniuk, akkor itt a titok, a rejtett szerkezeti alátámasztás, ami általában vasbeton gerendákból származik, és amelyeket a meglévő épület gerendáihoz kapcsolnak hozzá. Ezek rögzülnek egymáshoz, hogy biztosítsák a szerkezetet és megtartsák az erkélyt, és a rajta tartózkodók súlyát.

Terasz vs. erkély

Mindkét külső szerkezetnek számos felhasználási módja van, legyen szó akár másokkal való összejövetelről és szórakozásról, akár egy kis kert kialakításáról egy forgalmas város közepén. A teraszok és az erkélyek a különböző stílusú otthonok gyakori elemei, de mindkettőre vannak ikonikus példák, amelyek azonnal eszünkbe jutnak.

Talán a leghíresebb erkély, a veronai Júlia erkélye olyannyira ikonikus, hogy egy névadó szerkezetet, a Júlia erkélyt is ihlette: egy különösen keskeny erkély, amely gyakran csak néhány deciméter mély, de a nyitottság érzetét, valamint esztétikai bájt kölcsönöz az általában díszes korlátnak köszönhetően. Nem meglepő, hogy az erkélyek és teraszok továbbra is népszerűek a magánlakásokban és középületekben, hiszen pontosan azt teszik, amire tervezték őket: kiterjesztik és maximalizálják az életteret, és összekötik a gyakran kis belső tereket a szabadban lévő nyitottsággal.

A híres Júlia erkély Veronában
A híres Júlia erkély Veronában

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....