Mi az a “zöld” otthon ?

  • Olvasási idő:3perc

Azért zöld egy ház, mert zöld színűre festi ? Vagy azért, mert segíti, és tiszteli a környezetet ? Manapság a “zöld” otthon, (vagy a másik elnevezése a passzívház) leggyakrabban olyan épületre utal, amely környezetbarát, és nagyon kevés, vagy akár nulla, kívülről beérkező (vezetékes áram, víz, gáz) energiát használ. Pozitívan járul hozzá a környezethez, vagy legalábbis csak minimális negatív hatással bír. Nincs egységes szabvány arra vonatkozóan, hogy mitől lesz egy otthon zöld. Általános elvként azonban elmondható, hogy egy otthon könnyebben lehet valóban “zöld”, ha már az építéskor is így tervezik meg.


Kapcsolódó cikkek


A bolygó megóvása már eleve kulcsfontosságú ok a zöldítésre. De a zöldre váltás többről szól, mint pusztán humanitárius okokról. Valójában kiváló pénzügyi tényezők mozgatják a “zöld otthon” trendet. Számos zöld építési módszerrel pénzt takaríthatnak meg az építőipari vállalatok az építkezés során, és pénzt takaríthatnak meg a lakásvásárlók, amikor beköltöznek, (a zöld minősítésű otthonoknak akár 20-30%-al többe kerül az építésük, a felhasznált építőanyagok, a tereprendezés végett ha kell, és a felhasznált technológia miatt, de utána ha megfelelően vannak kialakítva akkor a rezsiköltség minimálisra tud csökkeni).

Zöld ház a környezet megóvásáért
Zöld ház a környezet megóvásáért

A kivitelezők számára az előnyök közé tartozik bizonyos anyagok újrahasznosítása és az építési hulladék minimalizálása. A helyben rendelkezésre álló erőforrásokból (anyagok és munkaerő) történő építkezés a közlekedési szennyezést is minimálisra csökkenti. A zöld építési megoldások, vagy a zöld házak eszközkészlete segítségével évente több ezer liter vizet takaríthat meg, és akár 30%-kal csökkentheti az áram, és gázszámlákat.

Tervezési szempontok a zöld házaknál

  • A zöldítési és takarékossági lehetőségek listája igen hosszú. Az épületirányítási szoftverek viszont segíthetnek még jobban optimalizálni az energiafogyasztást, berendezéseket, használati tárgyakat.
  • Az otthon tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető helyen való elhelyezése, hogy segítsen csökkenteni a személygépkocsikból származó kibocsátást.
  • Az otthon szigetelése, hogy télen melegebb legyen, nyáron pedig hűvösebb. Ez segít csökkenteni a lakástulajdonosok fűtési és légkondicionálási költségeit.
  • Az árnyékot adó fák stratégiai helyekre történő elhelyezése egy további természetes megoldás a jobb életminőség és alacsonyabb költségek mellett.
  • Olyan környezetbarát anyagok használata, amelyekkel elkerülhetők a káros vegyi anyagok kipárolgása, ezáltal az építkezés biztonsága javul, és a beltéri levegő minősége sokkal tisztább azok számára, akik ezután az otthonban élnek.
  • Energiahatékonyság az alacsony energiafogyasztású háztartási gépek, például hűtőszekrények biztosításával, de az ablakok jobb elhelyezésével is, hogy több természetes fény jusson az otthonba.
  • Vízhatékonyság a kevesebb vizet használó szaniterek és berendezések, például mosógépek, valamint a jobb öntözés és az esővízgyűjtés révén.
  • Energiatermelés megújuló energiaforrásokkal, például napelemekkel a vízmelegítéshez és az áramtermeléshez. A saját energiát termelő lakástulajdonosok bizonyos esetekben eladhatják a felesleges villamos energiát az áramszolgáltatóknak.

Ezeknek a különböző előnyöknek köszönhetően a zöld otthonok aztán magasabb vételi és viszonteladási árakat is elérhetnek.

Ki mondja meg hogy egy otthon zöld ?

Léteznek elismert szervezetek, amelyek segítenek az építési projektek irányításában és tanúsítják, hogy az otthonok környezetbarátok. Ezek közé tartoznak:

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) tanúsítvány az Egyesült Államok Zöld Építészeti Tanácsától, amelyet ma már nemzetközileg is alkalmaznak.

Energy Star minősítések a készülékek, de az építőelemek, például az ablakok esetében is. Az eredetileg amerikai Energy Star rendszert mára már Európa, valamint Ausztrália, Kanada, Japán, Új-Zéland és Tajvan is átvette.

További zöld minősítést igazoló szolgáltatók

Air Plus minősítések a beltéri levegő minőségére. A minősítéseket az EPA (US Environmental Protection Agency) határozza meg a nedvességszabályozás és a szellőzés, valamint a penész és a vegyi anyagoknak, égési gázoknak és egyéb szennyező anyagoknak való kitettség csökkentése tekintetében.

A WaterSense minősítések (szintén az EPA-tól) segítik a tervezőket abban, hogy a magas vízhatékonyságú termékeket a projekt részévé tegyék.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....