A digitalizált gyártás fejlődése az építészetben

  • Olvasási idő:3perc

Az elmúlt 20-30 év alatt a technológiai fejlődés lényegesen alakította világunkat. Új módozatokat, és módszereket fejlesztettek ki a különböző szakmai területekhez, amiből ezek egyike az építészet, és azon belül is a gyártás. A digitális gyártás azonban megújította az építészeti tervezési megközelítéseket és az építési technikákat. A digitális gyártással kapcsolatos fejlesztések sok tervező képzeletét megragadták, különösen azokét, akik az építészeti, a mérnöki és az ipari tervezés területén tevékenykednek.

Következésképpen a szakemberek elismerték a digitális gyártás eredményeit és teljesítményét néhány paraméter, a hatékonyság, termékminőség és a változatos tervezési lehetőségek alapján. A digitális gyártás létrejötte óta a technológiai fejlődés számos iparág jövőjét és a tervezés fogalmát is megváltoztatta.

Mi az a digitális gyártás ?

A digitális gyártás kifejezés a technológiai eszközök, például számítógépek által vezérelt gépi gyártási folyamatra utal. A gyártási folyamat a kialakulóban lévő, számítógéppel megtámogatott tervezésből, (más néven a CAD-szoftverek), és modellező szoftverekből indult ki, amely nagyban megkönnyítette a tervezést és gyártást. Természetesen azóta ezek a technológiák hosszú utat tettek meg a fejlődésben és hatékonyságban, de összefoglalva a digitális gyártás egy olyan koncepció, amelyet teljes egészében számítógép felügyel, gyárt, és ellenőriz.

Hogyan változott az évek során a digitális gyártás ?

Az építészek már több mint harminc éve használják a CAD-szoftvereket a műszaki rajzok ábrázolására. E szoftver használata előtt a szakemberek kézi rajzokat használtak a modellek tervezésekor. Viszonylag rövid idő alatt az építészek elkezdték átvenni az ipari, és a mérnöki tervezés legújabb technológiái által létrehozott új módozatokat.

Ennek eredményeképpen az építészek csatlakoztak a digitális gyártással kapcsolatos legújabb tendenciákhoz, és új technikák kidolgozásába kezdtek az épületek létrehozására. 1989-ben Frank Gehry irodája volt az egyik úttörője a digitális gyártás építészetbe való bevezetésének. Ennek oka a bonyolult és innovatív építészeti tervek előállításának optimalizálása volt, mert ugyanezeket a terveket számítógép nélkül szinte lehetetlen volt kivitelezni.

Később több építésziroda is átvette át az iparág új módozatait, így teljesen kidolgozott terveket tudott készíteni számítógép segítségével. A tervezők jelentős része elégedett volt az építésben, és gyártásban ilyen módon elért eredményekkel. Ezt követően az épületek tervezése, és a digitális gyártás interaktív folyamata új módszertanokat javasolt, amely új építészeti lehetőségeket nyitott meg.

A digitális gyártási innovációk lehetővé tettek bizonyos előrelépéseket az előregyártott szerkezeti elemek gyártásában, ezenfelül a szakmában dolgozó építészeket új technikák és anyagok felfedezésére ösztönözték.  Az épületek, amelyek követték a digitális gyártás tendenciáit, komplex geometriákkal tükrözték a végtelen gyártási lehetőségeket.

Következésképpen ezek az új lehetőségek előnyösek voltak a geometrikus darabok alacsonyabb költséggel történő előállításának folyamatában is. Ezzel egyidejűleg a kialakulóban lévő új technológiák lehetővé tették a tervezők számára, hogy nagyobb szabadságot kapjanak a textúrák, a merev, dinamikus és rugalmas formák tekintetében.

A digitális gyártás az építészetben lehetővé tette számukra, hogy olyan elemeket építsenek, amelyek megfelelnek az építészek tervezési szabadság és hatékony megoldások iránti vágyának. A digitális gyártás a technológiák hozzáadásával testreszabott formákat lehetett készíteni, így a tervezők kritikusan tudtak gondolkodni a tervezési folyamatról és a kreatív ötletek integrálásának módjairól. Emellett a téma összetettsége lehetővé tette a hatékony és fenntartható megoldások elérhetőségét alacsonyabb költségek mellett.

Ennek eredményeképpen az építészek új anyagok, és eljárások felfedezésére törekedtek, és módosították azt az igényeknek megfelelően, amit ma modern építészetként ismerünk. A digitális gyártás jövőbeli lehetőségeket kínál az anyagok összetételének és az épületépítéssel való kapcsolatának kutatására is. Az építészek számára a technológia bevezetése a területre a tervezés és a kivitelezés új alternatíváját teremtette meg. A viszonylag új digitális gyártási tendenciák lehetőséget adtak a tervezők új generációjának, hogy az építészetet digitális tervezéssel, és gyártással segítsék.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....