Zöld építési megközelítések és trendek

  • Olvasási idő:4perc

Az építészekre, tervezőkre és fejlesztőkre jelentős állami, gazdasági és szabályozási nyomás nehezedik, hogy környezetileg fenntartható és nagy teljesítményű épületeket építsenek. Ez azonban nem csak a közvélemény vagy a környezetvédelem nyomásának kielégítéséről szól. A tulajdonosok azt tapasztalják, hogy a zöld épületek tulajdonlása számos gazdasági előnnyel jár, beleértve a zöld beruházások átlagosan 8 év alatti megtérülését is.


Kapcsolódó cikkek


A zöld építés nem csak az energiahatékonyságról szól hanem a környezetvédelemről is
A zöld építés nem csak az energiahatékonyságról szól hanem a környezetvédelemről is

A zöld épületek a következő előnyöket is kihasználják

  • Természetes építőanyagok használata mint például a kenderbeton, szupervályog.
  • Hulladékcsökkentés.
  • Csökkentett üzemeltetési költségek. Energiahatékonyság és a lakók egészségi állapotának fenntartása, javítása(tiszta levegő, zajcsökkenés).
  • Vonzzák a bérlőket és csökkentik az elvándorlást.
  • Javítja az ingatlan értékét és az általános megtérülést.

Ennek eredményeképpen a zöld építésekhez kapcsolódó területek gyorsan növekszenek, ami naponta 2,2 millió négyzetméterrel bővül a szakemberek szerint. Mivel a zöld épületek építése speciális zöld építési technológiát és technikákat igényel, az építőknek új építési módszerekhez kell alkalmazkodniuk.

Trendek és új megközelítések a zöld építéshez

A “zöld” épület olyan épület, amely tervezése, építése vagy üzemeltetése során csökkenti vagy kiküszöböli a negatív hatásokat, és pozitív hatásokat gyakorolhat az éghajlatra és a természeti környezetre. A zöld épületek megóvják az értékes természeti erőforrásokat és javítják életminőségünket.

Gyakorlatilag az ilyen típusú épületeknek bizonyos kritériumoknak meg kell felelni, mint például:

  • Hatékony víz, energia és erőforrás-felhasználás.
  • Lehetőség szerint megújuló energiaforrások használata.
  • Jó beltéri levegőminőség biztosítása.
  • A környezet figyelembevétele a tervezéskor, a kivitelezés és az üzemeltetés során.

Annak érdekében, hogy az épületek megfeleljenek az olyan zöld szabványoknak, mint például a LEED, az iparágnak követnie kell a fenntartható építési gyakorlatot és építésirányítási folyamatokat. Ha az építési fázisban nem követik ezeket a szabványokat, az megakadályozhatja a jövőbeli zöld minősítés megszerzését.

Mivel az iparág olyan gyorsan fejlődik, a zöld építés úttörői folyamatosan innovatív megközelítéseket vezetnek be és új technológiákat alkalmaznak a projektjeik környezeti hatásainak csökkentése érdekében.

Ezek a megközelítések jellemzően magukban foglalják az új típusú, előre gyártott építőanyagok felé történő elmozdulást, valamint a gépi tanulási eszközök alkalmazását a projekt hatékonyságának maximalizálása érdekében.

Néhány építési trend, amitől a “zöld” építés zöld lesz


Biológiailag lebomló építőanyagok használata

Az építési projektek óriási mennyiségű hulladékot termelnek. A meglévő helyszíni építményeket legtöbbször le kell bontani és a talajt ki kell ásni, ami nagy mennyiségű hulladékanyag ártalmatlanítását vetíti előre. Ezeket a hulladékanyagokat vagy a hulladéklerakókba juttatják, vagy jobb esetben más ipari anyagokká és termékekké alakítják át.

A fa az egyik legismertebb biológiailag lebomló építőanyagok egyike
A fa az egyik legismertebb biológiailag lebomló építőanyagok egyike

A hulladék típusának és mennyiségének csökkentése a zöld építés egyik fő fókusza. A környezetet károsító, egyszer használatos építőanyagok helyett az építők a természetesen biológiailag lebomló termékek használatára térnek át, amelyek idővel ártalmatlanul lebomlanak, anélkül, hogy veszélyes vegyületek kerülnének a környezetbe, vagy helyet foglalnának a hulladéklerakókban.

Az építők például elkezdtek biológiailag lebomló üvegszálakat és műanyagokat használni a régebbi és környezetszennyező változatok helyett, míg a beton helyett a döngölt föld használata egyre nagyobb teret nyer ott, ahol a folyamat indokolja.

Épületinformációs modellezés (BIM) igénybevétele

Ahogy a gépi tanulási eszközök egyre alkalmasabbá válnak, egyre több építtető fordul az épületinformációs modellezés (BIM) felé a projekt szimulálása érdekében. A BIM lehetővé teszi az építők számára, hogy az építési folyamat komplex számítógépes modelljét hozzák létre, ami segít a környezetbarát anyagok maximális felhasználásában. A BIM használata még racionalizálhatja a munkafolyamatokat, optimalizálhatja a tervezést és az ütemezést, és azonosíthatja a hatékony építési folyamatokat, amelyek csökkentik a környezeti lábnyomot.

Az épületinformációs modellezéssel jelentősen csökkenthető az építkezési idő, ami mindenki hasznára válik
Az épületinformációs modellezéssel jelentősen csökkenthető az építkezési idő, ami mindenki hasznára válik

Előregyártott és moduláris építés előtérbe helyezése

Végül a zöld építők a helyszíni összeszereléstől az előre gyártott és moduláris építőelemek felé mozdulnak el. Az anyaggyártási folyamatnak a helyszínről történő áthelyezése (például ha mixerkocsival hozzák a betont a gyárból, mert nem az építési helyszín talaját károsítják betonkeveréskor) számos környezetvédelmi előnnyel jár az épület építésének helyszínén.

Előregyártott elemekből épülő ház
Előregyártott elemekből épülő ház

Az előre gyártott modulok telepítése általában kevésbé invazív és kevésbé károsítja a helyi környezetet. Mivel az összeszerelési és előkészítési munkák nagy részét a gyártóüzemben végzik, az építkezés hatékonyabban haladhat anélkül, hogy a területet zavarnák a munkálatokkal. További előny hogy az egész építkezés sokkal gyorsabban történik, ami mindennek és mindenkinek a hasznára válik. Emellett ezeknek az anyagoknak a helyszínen kívüli, környezetbarát létesítményekben történő gyártása csökkenti a projektben felhasznált minden egyes építőanyag teljes szénlábnyomát.

Az építési projektek hatásának és szénlábnyomának csökkentése a zöld építési irányelvek egyik fő célja. E cél elérése érdekében az építők új és innovatív megközelítéseket és technológiákat fejlesztenek ki, amelyek biztosítják, hogy a jövőbeli fejlesztések ne a környezet rovására történjenek.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....