Fafajták a keleti stílusú bútorokhoz

  • Olvasási idő:5perc

Az keleti stílusú, (főképp Ázsia, India, Távol-Kelet, Kína) belsőépítészet már évezredek óta kedveli a fát. A fa sokféle felhasználási módja megkönnyíti ezen anyag beépítését a különböző keleti stílusokba és tervezési megoldásokba. Hasonlóképpen, ha etikusan és felelősségteljesen szerzik be, a fa fenntartható módon teszi lehetővé a belső terek, vagy bútorok kialakítását. Most nézzünk meg különböző fafajtákat és felhasználásukat, kifejezetten az keleti stílusra vonatkozóan.

Miért érdemes fából készült bútorokat választania ?

Mielőtt belemennénk a bútorokban használt különböző fafajtákba, talán elgondolkodik azon, hogy egyáltalán megéri-e a fából készült bútorokat használni. Ez természetesen teljes mértékben az Ön személyes ízlésétől függ. Ugyanakkor jó, ha tisztában van a különböző fafajták bútorokhoz való használatának előnyeivel is.

Más szóval, ha szereti a fa rusztikus megjelenését a belső terekben, akkor mindenképpen megéri a beruházást. Sőt, a bútorokhoz használt fa meglehetősen hosszú élettartamú is lehet, így nagyszerű örökbecsű befektetésnek bizonyul, amely ráadásul kevés karbantartást igényel.

Tikfa (vagy másképp írva teakfa)

Az keleti bútorok fafajtáit tekintve a tikfa a leggyakrabban használt fafajta. Érdekes módon ez nem csak azért van így, mert ez az egyik olyan fafajta, amely keleti vidékeken, gyakran előfordul. Mitől lesz tehát a tikfa a legjobb bútorfa a keleti stílushoz ? A válasz egyszerű. A tikfa a keleti stílust hozhatja el otthonába, költséghatékony és erős, ami ideális az olyan alapvető bútorok, mint az ágykeretek és szekrények készítéséhez.

Tikfa lécek
Tikfa lécek

Ez az egyik legtartósabb fafajta, természetes vízszigetelő képességgel rendelkezik, így ideális kültéri használatra is (természetesen egy lakkréteggel még tartósabbá válik). Ha fából készült padlóburkolatot, vagy keleti stílusú bútorokat akar használni, akkor a számos fafajta közül a tikfa a legjobb választás.

Rózsafa

A rózsafa egy másik, főképp keleten termesztett fafajta. Az a képessége, hogy nagyon jól fényezhető, és bármilyen felületkezelést elvisel, ezért a legjobb bútorfának nevezhető, különösen a nappali és hálószobabútorok esetében.

Rózsafa metszet
Rózsafa metszet

Ha a rózsafa és a teakfa összehasonlítását keresi, akkor tudnia kell, hogy a rózsafa egy kicsivel drágább a kettő közül. A rózsafa bútorok azonban kárpótolnak az árért, mivel tartósak, és a szú se szokott beleköltözni. Ha ezt a fafajtát használják bútorokhoz, határozott szemcsemintázata tovább növeli a tér vizuális érdekességét.

Cédrus

A szilárdságáról híres cédrusfát gyakran használják kültéri bútorok készítéséhez, és sűrűn használják fából készült beltéri szekrények anyagaként. Még jobb, hogy míg illata természetes módon taszítja a rovarokat, az ember számára viszont kellemes. A természetesen benne lévő cédrusolaj időjárásállóvá és ellenállóvá teszi a gombásodással és a baktériumokkal szemben. Kellemes látványa és rovarölő tulajdonságai elégségesek ahhoz, hogy sokak számára a legjobb bútorfa legyen.

Cédrusfa szaunabelső
Cédrusfa szaunabelső

Ez a fafajta kevés karbantartást igényel, és ideális faanyag az indiai éghajlatra. Tehát, ha magas páratartalmú régióban él, az Ön által használt indiai bútorokhoz használt fafajták kulcsfontosságú szerepet játszanak a belső terek rendben tartásában.

Mahagóni

Ez a fatípus a jellegzetes vörösesbarna árnyalatáról ismerhető fel. A mahagóni bútoroknak természetes affinitása van a lakkok iránt, ami csak még ellenállóbbá teszi a nedvességgel és a hőmérséklet-ingadozással szemben.

Mahagóni asztal fiókkal
Mahagóni asztal fiókkal

Stabil szerkezete miatt kevésbé valószínű, hogy az időjárás változásával zsugorodik, vetemedik vagy duzzad, nem érzékeny a páratartalomra. Faanyagának és mély színének köszönhetően a mahagóni természetes választás ajtók és beltéri bútorok, például ágykeretek vagy éjjeliszekrények, étkezőasztalok számára.

Tölgyfa

A tölgyfa leginkább tartósságáról és magas kopásállóságáról ismert. Ez a fafajta többféle színben kapható, a majdnem fehértől a sötétbarnáig, így stílusát tekintve igen sokoldalúvá teszi.

Tölgyfa étkezőasztal szett
Tölgyfa étkezőasztal szett

Ezért ez a legpraktikusabb fafajta az étkezőasztalokhoz vagy a napi használatban lévő bútorokhoz. És ez még nem minden. A mahagóni fához képest a tölgynek alacsonyabb az ára, ami ideális a költségvetési alternatívák számára.

Himalájai cédrusfa

Ha a könnyebb fajsúlyú fafajtákat kedveli, a Himalájai cédrusfa valószínűleg az egyik legmegfelelőbb fafajta az Ön számára. A cédrusfához hasonlóan a Himalájai cédrusfának is megvannak a maga gombaölő tulajdonságai.

Himalájai cédrusfa felület
Himalájai cédrusfa felület

Szaténfa

A szaténfa India déli területein őshonos, és jellemzően antik stílusú bútorokban látható. A többi fafajtához képest a szaténfa világosabb árnyalatú. Különböző pácok vagy felületkezelések használatával “játszhat” ennek a fának a színével is.

Szaténfa megmunkált felülete
Szaténfa megmunkált felülete

Melyek a fa néhány figyelemre méltó tulajdonsága amit figyelembe kell venni ?

Megjelenés: A jó minőségű fa tiszta felületű, látható szemcsékkel. Ha a megvásárolni kívánt fa durva vagy karcos, akkor jó eséllyel rossz minőségű.

Szín: Ez a különböző fafajtáknál eltérő lehet, de ha a szín nagyon mesterségesnek tűnik, érdemes ellenőrizni a fa eredetiségét.

Tartósság: Ha a megvásárolt bútor alig néhány évet bír ki, (mert utána szálkásodik, törik, vagy a felülete szemmel láthatóan megváltozik) akkor valószínűleg nem valódi fából készült. A valódi fa tartós, és hosszú időn át megőrzi minőségét.

Melyik fafajta a legjobb a bútorokhoz ?

A tik, a fenyő, a tölgy és a juhar nagyszerű választás bútoraihoz. A tikfa viszonylag tűzálló is.

Melyik a legolcsóbb fa a bútorokhoz ?

A juhar és a szaténfa költséghatékony fafajták a bútorgyártáshoz.

Melyik a legtartósabb fa a bútorgyártáshoz ?

A keményfák általában hosszabb élettartamúak, mint a puhafából készült bútorok. A tölgyfa jó példa a bútorokhoz való tartós faanyagokra.

Melyik a legdrágább fa a bútorgyártáshoz ?

A mahagóni és a rózsafa a drága fafajták közé tartozik, természetesen vannak még drágábbak is, de a fentebb felsoroltak közül ezek a legdrágábbak.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....