Fogadófelület előkészítése burkolás előtt

  • Olvasási idő:5perc

A fogadófelület megfelelő előkészítése az egyik legfontosabb szempont a padlóépítés jó minőségéhez, és a jövedelmezőségéhez. Ennek ellenőrzéséhez, előkészítéséhez és az árrés növeléséhez olvasson el egy-két tippet, amit a gyakorlatban is hasznosíthat ha Ön burkoló szakember.


Kapcsolódó cikkek


Tervezzen előre és kommunikáljon

Ne hagyja ki a burkolandó fogadófelület alapvető átvilágítását és ellenőrzését. Mielőtt munkához látna, ossza meg megállapításait a projekt tulajdonosával, vagy a munka megbízójával, és hangsúlyozza neki a jól megtervezett felületelőkészítés értékét. Fejtse ki, hogy bár a megfelelő előkészítés megnövelheti a kezdeti költségeket, de, ha a fogadófelület megfelelő minőségű (lesz), akkor az jobb minőségű, tartósabb padlót eredményez.

A megfelelő fogadófelület elkészítése elengedhetetlen
A megfelelő fogadófelület elkészítése elengedhetetlen

A megfelelő fogadófelület-előkészítés fontosságát kétféleképpen is kommunikálhatja. Először is, ha kereskedelmi projektről van szó, és a padlóburkolás nem megfelelő minőségű (a nem megfelelő fogadófelület miatt) akkor akár az üzlethelyiség ideiglenes bezárását eredményezheti, nem is beszélve a további javítási költségekről.

Ha lakossági projektről van szó, előfordulhat, hogy egy teljesen új padlót kell kifizetniük (legtöbbször már másnak, ha rossz fogadófelületre burkoltunk, és emiatt a padló nem jó minőségűre sikeredett). Másodszor, a fényképek nagy hatással lehetnek a munka megbízójára. Mutasson a tulajdonosnak sikertelen padlóburkolat-szerelésről készült (elrettentő) fényképeket, hogy hangsúlyozni tudja a nem megfelelő fogadófelület-előkészítés következményeit.

Az ellenőrzés és dokumentálás elengedhetetlen

A kellő gondosság magában foglalja az aljzat precíz vizsgálatát, és a potenciálisan problémás állapotok dokumentálását. A szükséges fogadófelület-előkészítés mértéke attól függ, hogy az mennyire sík, síkpontos, és/vagy egyenletes.

Végezze el mind az aljzat, mind a teljes szerkezet teljes vizsgálatát. Az egyenetlen felületek veszélyesek lehetnek, különösen az egészségügyi létesítményekben. Keressen lyukakat vagy üregeket az aljzaton, amelyeken keresztül az újonnan lerakott felületkiegyenlítő anyag szivároghat. Ellenőrizze a felületet késpengével történő kaparással, hogy nincs-e rajta erősebb felületi szennyeződés. Kalapáccsal vagy más nehéz tárggyal keressen gyenge vagy üreges területeket az aljzatban, és jegyezze fel ezeket a területeket.

Öntsön vizet a felületre. Ha a víz cseppeket képez anélkül, hogy azonnal felszívódna, az azt jelentheti hogy a felület nem porózus, és lehet, hogy szennyeződéseket tartalmaz, amelyeket el kell távolítani. A magasnyomású mosóval történő tisztítás hatékony módja a szennyeződések mechanikai úton történő eltávolításának az aljzatbeton felületéről.

Kerülje a projektre vonatkozó ajánlattételt, mielőtt dokumentálta volna a lehetséges problémákat, és vegye figyelembe azokat a munkadíjban. Egy tipikus becslésnek tartalmaznia kell az aljzat tisztítását is. Ez magában foglalja a csiszolást, mosást, vagy akármilyen más módszereket a felületi szennyeződések eltávolítására.

Tartalmazzon az árbecslés egy záradékot is (ha szükséges), az aljzat rossz állapota miatti költségkiigazításra, (ha az előzetes vizsgálatnál valamit figyelmen kívül hagyott, vagy ha a megbízónak más kívánságai is vannak a padlót illetően).

Alaposan tisztítsa meg az aljzatot

A becslés jóváhagyása után határozza meg, hogy az új padló szolgáltatási igényei, és a környezet figyelembevételével milyen mértékű felület-előkészítésére lesz szükség. Az aljzatnak megfelelően tisztítottnak, vízszintesnek, (vagy függőlegesnek, például ha fürdőszobát csempézik) száraznak és szerkezetileg szilárdnak kell lennie.

A felület megfelelő előkészítése biztosítja, hogy az aljzat, az alátétréteg(ek) és a padlóburkoló anyag jól integrált rendszerként működjön. Az olyan padlóburkoló anyagok, mint a járólapok, vagy a vinillemez, nagymértékben eltérő felület-előkészítést igényelnek. 

Az olyan létesítményeknek, mint a kórházak vagy orvosi rendelők, valószínűleg nagyobb mértékű fogadófelület-előkészítésre van szükség, mint például a kiskereskedelmi létesítményeknek, hogy megfeleljenek a padló minőségi előírásainak. Vegye figyelembe a létesítmény típusát és a beépítendő padlóburkoló anyag típusát, annak szilárdsági és felületi követelményeit.

Vegye figyelembe, hogy a régi padlóburkolatok ragasztói azbesztet is tartalmazhatnak, ezért ennek az anyagnak a mechanikus eltávolítása veszélyes lehet.

Ha gipszvakolatot vagy fugázóanyagot talál, akkor súrolja le az aljzatot meleg vízzel és mosószerrel, öblítse le teljesen a maradványokat, és hagyja megszáradni a betont.

Ha nehezen lekaparható festék van az aljzaton, akkor szintén mechanikus eltávolítási módszerre, például homokfúvásra vagy sörétfúvásra lehet szükség. A festékkel bevont aljzatburkolatokon vegyszeres eltávolítók helyett használja ezeket a módszereket.

A felületi szennyeződéseket és port mindig (ipari) porszívóval távolítsa el. A söprés során a levegőben szálló szilícium-dioxid keletkezik, amely szilikózist okozhat. Lehetőség szerint kerülje a söprést.

A nedvességmérés kiemelkedően fontos

A nedvességmérés szükséges a padló hosszú távú szerkezeti integritásának biztosításához. Használjon megfelelően kalibrált nedvességmérőt, és kövesse az utasításokat a pontos leolvasás érdekében.

Szükség esetén bizonyítani kényszerül (nagyobb projektek esetében), hogy megtette a megfelelő lépéseket az új padló nedvességtartalmának ellenőrzésére. Fényképezze le a munkaterület körülményeit, és rögzítse a nedvességvizsgálat eredményeit.

Az önterülő aljzatkiegyenlítők különleges figyelmet igényelnek

Az önterülő aljzatkiegyenlítők néhány további felület-előkészítési szempontot igényelnek. Az egyik a nedvesség elleni védekezés biztosítása, (ha szükséges), a beépítés előtt. Egyeztessen a padlóburkolat, az önterülő aljzatkiegyenlítő, vagy a padlóragasztó gyártójával annak megállapítása érdekében, hogy szükséges-e a nedvesség mérséklése.

Megfelelő aljzat, megfelelő padló
Megfelelő aljzat, megfelelő padló

A legtöbb önterülő aljzatkiegyenlítő megköveteli, hogy az aljzat mentes legyen a kötést gátló szennyeződésektől, például olajtól, zsírtól, portól, festéktől stb. Ne feledje, hogy minden padlónyílást, hézagot és repedést be kell tömíteni, és az anyag átszivárgásának megakadályozására zárógátakat kell telepíteni. 

Az önterülő aljzatkiegyenlítőkhöz a beépítés előtt alapozót kell használni. Az alapozó megtartja a nedvességet az önterülő aljzatkiegyenlítőben, hogy megkönnyítse a megfelelő kikeményedést. Az alapozó az önterülő aljzatkiegyenlítőt megfelelően az aljzathoz is rögzíti. Használja a megfelelő alapozót, a megfelelő aljzatkiegyenlítőhöz, ha nem így tesz, az a beépítés meghiúsulásához is vezethet.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....