Hogyan kell téglát festeni kimondott téglafestékkel ?

 • Olvasási idő:5perc

A tégla hihetetlenül tartós építőanyag a belső és külső terek számára egyaránt, és csak minimális karbantartást igényel. Előbb-utóbb azonban a tégla is egy kis frissítésre szorulhat a szennyeződésektől, vagy hogy egy réteg festéssel új küllemet adjon neki. Mindaddig, amíg a tégla szerkezetileg ép, és a felülete nem festett, az egyik legjobb módja annak hogy dizájnfrissítést adjon neki, az a festés. Ismerje meg, hogyan adhat új kinézetet kandallójának, külső falának vagy más téglafelületének a téglafestéssel.

Kimondott téglafestékkel való téglafestés
Kimondott téglafestékkel való téglafestés

Kapcsolódó cikkek


Mi az a téglafestés ?

A téglafestés egy olyan tartós felületkezelés, amely megváltoztatja a tégla megjelenését. A festékkel ellentétben, amely csak a festett felület felületen marad, a téglafesték egy ásványi termék, amely beivódik a téglába, és szinte a tégla részévé válik. Soha nem tud leperegni, buborékosodni vagy leválni a tégláról.

A téglafesték akkor működik a legjobban, ha tömítetlen, tiszta, teljesen porózus téglára alkalmazzák. Festett téglára nem alkalmazható ez a módszer, mert nem tud beivódni a tégla felső, porózus felületébe.

A téglafesték önmagában nem védi a téglát, bár lehet védő adalékanyagokkal ellátott téglafestéket vásárolni.

Tégla festések különbözősége

A téglafestés és a téglát lefesteni rokon fogalmak, de nem szabad őket összekeverni, mivel mindkettő a tégla felfrissítésének és az új megjelenésének módja. Ezen túlmenően a két módszer másképp működik, más festékanyaggal, és különböző célokat szolgálhat.

Téglafestés hagyományos festékekkel

A téglafestéssel a tégla teljes felületét, beleértve a habarcsot is, viszonylag vastag festékréteggel fedik be. Ez a módszer egységes, átlátszatlan megjelenést kölcsönöz a téglának. Bár a festett tégla esetében nincsenek színátmenetek, a festett tégla kiemelheti a téglafelület textúráját. Emellett tiszta, modern érzetet adhat a téglának.

A tégla hagyományos festékkel való festésének egyik előnye, hogy a festék elfed minden felületi hibát. A foltos területek is elfedésre kerülnek. Hátránya, hogy a festék lezárja a porózus téglát, és nem engedi a téglát lélegezni.

A tégla, kimondott téglafestékkel való festése

Ez a fajta téglafestés a tégla felületét vékony színnel fedi be. Ez a szín lehet átlátszatlan, mint a sima festék, vagy világos és vékony, hogy megőrizze a tégla alapszínét, és textúráját. A kimondott téglafesték beszivárog a tégla pórusaiba, és lehetővé teszi, hogy a tégla lélegezzen.

A téglafestéket szórással is felvihetjük a felületre
A téglafestéket szórással is felvihetjük a felületre

A téglafestékkel való téglafestés egyik hátránya, hogy az esetleges sérülések, vagy foltok továbbra is meglátszódnak a téglán, a kimondottan téglára való festéken keresztül.

Amire szüksége lesz a téglafestékkel való munkához

Felszerelés és szerszámok

 • Tiszta vödör.
 • Ecset.
 • Fából készült keverőpálca.
 • Nylon sörtéjű súrolókefe.
 • Vízálló kesztyű.
 • Cseppfogó kendő.
 • Védőszemüveg.

Anyagok

 • Kimondott téglafesték.
 • Enyhe mosószer vagy TSP.

A téglafestés műveletei

Tesztelje a téglafestéket
Keressen egy kevésbé feltűnő helyen lévő téglát, és próbálja ki a téglafestéket ezen a területen. Bizonyos esetekben akár egy pincében is találhat egy plusz téglát, amelyet tesztelésre használhat.

Tesztelje a téglát
Mártsa ujjait tiszta vízbe, és cseppentsen néhány cseppet a téglára. Ha a víz azonnal beszivárog, az azt jelenti, hogy nincs tömítőanyag a téglán. A következő lépésben leírtak szerint a tégla tisztítása után elkezdheti a festést. Ha a víz gyöngyözik a téglán, akkor valószínűleg tömítőanyaggal van bevonva, és a jelenlévő tömítőanyag nem engedi, hogy a téglafesték behatoljon a téglába.

Dizájnos téglafestékkel festett fal
Dizájnos téglafestékkel festett fal

A tégla külső felületéről a tömítőanyag eltávolításához mossa le a téglát nagynyomású mosóval (a tégla sérülésének elkerülése érdekében). A problémás területeket fémkefével óvatosan le lehet súrolni. Ezután ismét tesztelje a tömítőanyag jelenlétét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy eltávolította azt. Általában a téglák belső (nem látszódó) felületeit nem tömítik.

Tisztítsa meg a téglát
Keverjen össze enyhe mosószert vagy TSP-t egy vödörben meleg vízzel. A téglákat felülről lefelé haladva, a nejlonszőrű kefével súrolva tisztítsa meg. Befejezésül öblítse le a téglát tiszta vízzel. A festés előtt hagyja a téglát egy teljes napig száradni. Ha a téglát reggel tisztítja, és az időjárás meleg és száraz, a nap végére a tégla elég száraz lehet a festéshez.

Védje otthonát és önmagát
Cserélje ki a korábbi törlőrongyokat új, száraz textilre. Viseljen vízálló kesztyűt, munkaruhát és cipőt, valamint védőszemüveget.

Tipp
Gyakorolja a tégla festését ecsettel és tiszta vízzel, mivel a víz és a festék azonos állagú. Ez segít felmérni, és érzékelheti, hogy a tégla milyen gyorsan szívja magába a festéket.

Keverje össze a téglafestéket vízzel
Keverje össze a téglafestéket vízzel, a termék műveleti utasításai szerint. Alaposan keverje össze, amíg az összes pigment fel nem oldódik.

Vigye fel a festéket a téglára
Mártsa az ecsetet a festékkeverékbe, és simán, egymást átfedő rétegekben futtassa végig az ecsetet a téglán, ügyelve arra, hogy egyetlen terület se kapjon több festéket, mint a másik terület.

A tégla festése utáni teendők
A száradási idő a hőmérséklettől, a páratartalomtól és a légáramlástól függ. Meleg, száraz, enyhén szellős körülmények között a festett tégla a felhordás után szinte azonnal száraz tapintású lesz. Azokon a területeken, ahol a festék ahelyett, hogy a téglába szivárgott volna, összegyűlt, egy-két napba telhet, mire a festék érintésre megszárad. A különösen sűrű, összegyűlt területeknél tiszta pamutrongyal törölje le a felesleget. Az így festett téglát nem kell tömíteni.

Tippek a tégla festéséhez

 • Adjon megfelelő mennyiségű vizet a keverékhez, hogy világos és vékony festékréteget kapjon.
 • Kezdje egy hígabb réteggel, mivel azt mindig lehet “sötétíteni”. Sokkal nehezebb egy teltebb rétegből vékonyabbat “varázsolni”.
 • Mivel a festékpigment gyorsan leülepedhet, gyakran keverje meg a festékkeveréket.
 • A habarcs többet és gyorsabban szívja fel a festéket, mint a tégla.
 • Ha a festék felhordásakor “sorok” alakulnak ki, az egyenletesség érdekében váltson át “szórt” ecsetkezelésre.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....