Pár tudnivaló a hőszivattyúkról

  • Olvasási idő:6perc

A hőszivattyúk egyre népszerűbbek, és egyre többen választják őket az olaj, vagy gázfűtés helyett. Bár magasabbak a telepítési költségeik, mint a hagyományos fosszilis tüzelőanyaggal működő fűtési rendszereké, a hőszivattyúk energiahatékony módon biztosítják otthona fűtését. A hőszivattyú környezetbarátabb megoldás is. Ha fűtési rendszerének korszerűsítését és hőszivattyú telepítését fontolgatja, az alábbiakat jó ha tudja.

A hőszivattyúk különböző típusai

A hőszivattyúknak két fő típusa van. Levegő-víz vagy levegő-föld típusúak. A levegő-víz rendszer két fő rendszerben létezik, egy monoblokkban, ahol a hőszivattyú-készlet összes eleme a házon kívül van, amely aztán a házon belül egy szabványos melegvíztárolóba fut vissza.

Létezik egy osztott rendszer is, amely egy beltéri és egy kültéri egységgel rendelkezik. A beltéri egység, amely körülbelül akkora, mint egy nagyobb hűtőszekrény, egy szigetelt hőtárolóval rendelkezik a melegvíz számára. Az osztott rendszer esetében nincs szükség külön melegvíz-bojlerre. Ha szűkös a hely, a monoblokk jó választás, mivel nem kell helyet áldoznia a belső egységnek.

Tekercselt geotermikus cső elhelyezése a földben
Tekercselt geotermikus cső elhelyezése a földben

Jelenleg a levegő-víz hőszivattyúk a legnépszerűbb rendszerek. A telepített hőszivattyúk nagyobb része levegő-víz, a kisebbik része és levegő-levegő hőszivattyú. Az előbbiek népszerűségének az oka a könnyű telepítés. A levegő-víz hőszivattyúk hatékonysága is javult, és már majdnem utolérték a talaj-víz hőszivattyúkat ebben a tekintetben.

Geotermikus hőszivattyú beltéri elemei
Geotermikus hőszivattyú beltéri elemei

A talaj-víz hőszivattyúk úgy működnek, hogy a talajban jelenlévő hő hatására, a föld alá ásott csőhálózatban lévő víz felmelegedik, és azt utána visszaszivattyúzzák. Hatékonyabbak, mint a levegő-víz rendszerek, de telepítésük drágább, mivel földmunkát és jó elhelyezkedést kívánnak meg.

Hogyan működnek a hőszivattyúk ?

A hőszivattyúk olyan elektromos készülékek, amelyek a levegőben vagy a talajban (más néven geotermikus hőszivattyúk) tárolt hőt “elszívják” és visszavezetik otthonába. A hőszivattyú-technológia újnak és bonyolultnak tűnhet, de valójában nagyon egyszerű berendezésről van szó. Valójában úgy működnek mint a hűtőszekrény, csak fordított hatásmechanizmussal.

Tehát a hőszivattyú pontosan ugyanúgy működik, mint a hűtőszekrény, csak fordítva. A rendszer egy kompresszorból, egy elpárologtatóból és egy kondenzátorból áll. A levegő-víz egység kívülről beszívja a levegőt, és felmelegíti a hűtőközeget, amely aztán felmelegíti a vizet a fűtési rendszer számára.

Geotermikus hőszivattyú  ábrázolása a kinti területen
Geotermikus hőszivattyú ábrázolása a kinti területen

A hőszivattyút legtöbbször a meleg víz előállítására használják, így igény szerint elégséges mennyiségű meleg víz áll majd rendelkezésre. 
Annak mérlegelésekor, hogy melyik rendszer a legmegfelelőbb otthona számára, több fontos tényezőt is figyelembe kell venni, beleértve az otthon méretét és a helyi viszonyokat. A hőszivattyú hűteni is képes, ami nyáron azt jelenti hogy kevesebb energiaráfordítással lehetünk képesek a ház belső hőmérsékletét csökkenteni.

Az egyik legfontosabb dolog, amit a hőszivattyúk működésével és a hőátadás folyamatával kapcsolatban meg kell érteni, hogy a hőenergia természetesen az alacsonyabb hőmérsékletű és kisebb nyomású területek felé akar áramlani. A hőszivattyúk erre a fizikai tulajdonságra támaszkodnak, hűtéskor a hőt hűvösebb, alacsonyabb nyomású környezetbe juttatják, így a hő természetes módon tud “helyet változtatni”.

Így működik a levegő-víz hőszivattyú hűtéskor

A folyékony hűtőközeget a beltéri tekercsen keresztül átszivattyúzzák egy tágulási berendezésen keresztül, amely elpárologtatóként működik. A ház belsejéből származó levegő a tekercseken keresztül áthalad, ahol a hűtőközeg hőenergiát vesz fel.

A gáznemű hűtőközeg most egy kompresszoron halad át, amely a gázt nyomás alá helyezi. A nyomás alá helyezés folyamata a gáz felmelegedését okozza (a sűrített gázok fizikai tulajdonsága). A forró, nyomás alatt lévő hűtőközeg a rendszeren keresztül a kültéri egységben lévő tekercshez jut.

Levegő-víz típusú hőszivattyú működési elve hűtéskor
Levegő-víz típusú hőszivattyú működési elve hűtéskor

A kültéri egységben lévő ventilátor a külső levegőt mozgatja a tekercseken keresztül, amelyek hűtési üzemmódban kondenzátortekercsként szolgálnak. Mivel a lakáson kívüli levegő hűvösebb, mint a tekercsben lévő forró, sűrített gázzal működő hűtőközeg, a hűtőközegből hő kerül át a külső levegőbe. E folyamat során a hűtőközeg a lehűlés során ismét folyékony állapotba kondenzálódik.

Ezután a meleg folyékony hűtőközeget a rendszeren keresztül a beltéri egységeknél lévő tágulási szelepekhez szivattyúzzák.
A tágulási szelep csökkenti a meleg folyékony hűtőközeg nyomását, ami jelentősen lehűti azt. Ekkor a hűtőközeg hűvös, folyékony állapotban van, és készen áll arra, hogy visszaszivattyúzzák a beltéri egységben lévő elpárologtatótekercsbe, hogy a ciklus újrakezdődjön.

És fűtéskor

A hőszivattyú fűtési üzemmódban ugyanúgy működik, mint hűtési üzemmódban, azzal a különbséggel, hogy a hűtőközeg áramlását a találóan elnevezett visszafordító szelep fordítja meg. Az áramlás megfordítása azt jelenti, hogy a fűtési forrás a külső levegő lesz (még akkor is, ha a külső hőmérséklet alacsony), és a hőenergia a lakásban szabadul fel. A külső tekercs most az elpárologtató, a beltéri tekercs pedig a kondenzátor szerepét tölti be.

A folyamat fizikája ugyanaz. A hőenergiát a kültéri egységben a hűvös folyékony hűtőközeg elnyeli, és hideg gázzá alakítja. Ezután a hideg gázra nyomás helyeződik, így az forró gázzá alakul. A forró gázt a beltéri egységben levegő átáramoltatásával hűtik, a levegőt felmelegítik, és a gázt meleg folyadékká kondenzálják. A meleg folyadék nyomásmentesítése a kültéri egységbe jutva hideg folyadékká alakul, és a ciklus újraindul.

A márkák közötti különbség

Vannak bevált márkák a piacon. A fosszilis tüzelőanyagokat használó kazángyártók közül azonban sokan kezdenek hőszivattyúkat gyártani, mivel az olaj, és gázkazánok üzemeltetése egyre nagyobb költségekkel jár, és a környezet védelme szempontjából nem ideálisak.

Amikor hőszivattyú kiválasztására kerül sor, fontos, hogy végezze el a kutatást, és mindenképp szakember segítségét vegye igénybe. Hasonlítsa össze az egyes egységek specifikációit, és vegye figyelembe a hatékonyságbeli különbségeket. Mindig kérje ki a telepítő szakember tanácsát, hogy melyik rendszer a legmegfelelőbb az Ön otthonához.

A hőszivattyúk ára nem sokban különbözik a különböző szolgáltatók között, ami a levegő-víz hőszivattyúk esetében 1,5-3-4 millió forint között változik jelenleg 2022 nyarán. A geotermikus hőszivattyúk esetében a földmunka, és a kiterjedtebb egységek miatt 5-15 millió forintra is lehet számítani.

Mennyire kell szigetelni az otthonát ?

A hőszivattyú hatékonyságának maximalizálása érdekében fontos, hogy otthona nagyon jól szigetelt és huzatmentes legyen. Ha a hőszivattyúra vonatkozó támogatási intézkedést igényel, akkor műszaki felmérést kell végeztetnie annak megállapítására, hogy otthona kellően jól szigetelt-e a hőszivattyú hatékony működtetéséhez.

Ne feledje, ha otthona rosszul szigetelt, az olaj, vagy gázfűtés sem fog hatékonyan működni. Egy vadonatúj olaj, gázkazán, vagy a hőszivattyú körülbelül 90%-os hatékonysággal működik egy jól szigetelt házban. Ha azonban a szigetelés régi, elavult vagy sérült akkor akár a fűtési energia 30-60%-a is kárba mehet.

Használhatja-e meglévő radiátorait vagy fűtőelemeit ?

Ha radiátorai 15-20 évesek, valószínűleg ki kell cserélni őket. A hőszivattyú legtöbbször acélból készült radiátorokkal működik. Gyakran a radiátorok mérete az, ami nem megfelelő (nem elégséges). A rendszer tervezésekor előfordulhat, hogy az összes radiátorát ki kell cserélni, hogy a rendszer teljes hatékonysággal tudjon működni.

A hőszivattyúk jellemzően padlófűtéssel vagy nagyméretű radiátorokkal működnek a legjobban, mivel alacsonyabb üzemi hőmérsékleten dolgoznak. Fontos a radiátorok és a fűtési rendszer méretezése a ház nagyságához, mielőtt bármit is megvásárol. Ellenkező esetben azt kockáztatja, hogy a rendszer túlterhelődik vagy alulteljesít. A hőszivattyú telepítője felmérést végez a meglévő rendszeréről, hogy ellenőrizze annak kompatibilitását. Sok esetben a hőszivattyú rendszert már eleve a hozzátartozó fűtőelemekkel kínálják, vagy csak azzal hajlandóak telepíteni.

Az egységek elhelyezése

Utólagos felszerelés esetén a legtöbb ember az új belső egységet vagy a meglévő kazán, vagy a melegvíztároló helyén helyezi el. Ez az a hely, ahol a meglévő csővezetékek találhatók, így a telepítés kevésbé költséges és kevésbé zavaró. Bárhová elhelyezheti, de ez a két hely a legegyszerűbb megoldás.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....