Milyen hibák szoktak előfordulni a kerámia burkolólap telepítésekor ?

  • Olvasási idő:2perc

Milyen hibákat követnek el általában a (kezdő)burkoló szakemberek a kerámia burkolólapok (csempe, járólap) beépítésekor ? Számos gyakori hiba van, amelyek megfelelő tervezéssel elkerülhetők. Íme, hogyan kerülheti el a kerámiacsempe-burkolás során leggyakrabban előforduló hibákat.

Ahány anyag annyiféle telepítési eljárás
Ahány anyag annyiféle telepítési eljárás

Kapcsolódó cikkek


A felület előkészítése

A tapadási hiánya az egyik leggyakoribb következmény, ami a megfelelő felület előkészítésének elmulasztásából adódóan ered. Például a szennyeződés elkerülésére vonatkozó óvintézkedések megtétele, a terület megtisztítása és a felület előkészítése több időt vesz igénybe, de jelentősen csökkenti ezen hiba esélyét.

Használja a megfelelő ragasztót

A csemperagasztókat túl gyakran csak a költségtényezők alapján vásárolják. Különböző típusú csemperagasztók készülnek különböző alkalmazásokhoz. Egy csemperagasztó például jól működhet a kisebb csempéken, de nem feltétlen fog hatékonyan tapadni a nagyobb csempéken is.

Védje a felületet

A padlóburkolatok gyakran még azelőtt elkészülnek, hogy a körülöttük lévő egyéb munkálatok, vagy építések befejeződnének. Fontos megjegyezni, hogy a padló megsérülhet, és a fuga elszíneződhet (például a szomszédos helyiségből átszálló portól). Tegyen óvintézkedéseket annak érdekében, hogy a padlót megvédje, és a kész termék sértetlen és makulátlan állapotban maradjon.

Figyeljen a dilatációs hézagokra

A beépítendő csempe méretétől függően a burkolónak figyelembe kell vennie a dilatációs (hőtágulás) hézagokat. A hidakhoz hasonlóan a beton, és csempefelületek is tágulnak és összehúzódnak. Fontos, hogy ezt számításba vegye, és ennek megfelelően tervezzen, hogy elkerülje a repedéseket és a fugázási hibákat. A nagyobb csempelapoknál előnyösebb ha nagyobb fugakereszteket használnak.

Olvassa el a használati utasításokat

Egyes hibák abból adódnak, hogy nem ismeri a termék telepítési, vagy a hozzávaló anyag (például ragasztó) követelményeit. A termékek speciálisan vannak kialakítva, ezért egy olyan egyszerű dolog, mint a túl sok vagy túl kevés víz hozzáadása például a csemperagasztóhoz, rossz keveréket eredményezhet, ami idővel további problémákhoz vezet. A telepítéskor jelenlévő hőmérséklet, páratartalom is többet számít mint sokan gondolnák.

Fugázzon gondosan

A fugázóanyag megköveteli a részletekre való odafigyelést. Gyakran túl sok vízzel keverik, amivel nagyobb az esély arra, hogy a habarcs nem keményedik ki megfelelően, és helyette foltos, gyengébb lesz. Ezenkívül néha túl hamar kezdik meg a felület igénybevételét, és nem hagyják hogy a fugázóhabarcs szilárdulása megtörténjen. Ez negatív hatással lehet mind a fuga végső színére, mind pedig a fizikai szilárdságára.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....